NY JOBB: Milliardæren Nicolai Tangen ble ansatt som ny sjef for oljefondet.
NY JOBB: Milliardæren Nicolai Tangen ble ansatt som ny sjef for oljefondet. Foto: TV 2

Innkaller til ekstraordinært møte om ansettelsen av Tangen

Tirsdag ble det klart at representantskapet i Norges Bank innkaller til et ekstraordinært møte om ansettelsen av Nicolai Tangen.

Tirsdag klokken ti møttes Norges Banks tilsynsorgan for å diskutere ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Nær én time senere ble det klart at representantskapet har besluttet å holde et ekstraordinært møte.

Onsdag klokken ti må derfor sentralbanksjef Øystein Olsen redegjøre for ansettelsen av Tangen. Det bekrefter leder av representantskapet, Julie Brodtkorb, til TV 2.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte nyheten om onsdagens møte.

Neste møte i representantskapet skulle holdes 11. juni, men Brodtkorb mener det er viktig å få i gang prosessen så snart som mulig.

– Det som skjer i morgen er at sentralbanksjefen får mulighet til å komme med en grundig redegjørelse, sier Brodtkorb.

Skal avgjøre gransking

Representantskapets rolle er å ha tilsyn med Norges Bank og med oljefondet.

Det blir opp til representantskapet å beslutte om det skal nedsettes gransking av saken. Den vil dreie seg om hvorvidt hovedstyret i Norges Bank gjorde en god nok jobb da de ansatte Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

– Ut ifra hva sentralbanksjefen sier i den redegjørelsen stiller vi spørsmål, også kan det godt være at det er spørsmål vi stiller som de også trenger tid til å svare på, sier Brodtkorb.

På grunn av dette er det ikke sikkert at representantskapet kan komme med en anbefaling allerede i morgen.

– Det kan være vi etter møtet i morgen ikke er klare til å gi noen fast anbefaling, fortsetter hun.

Det vil også se på om avtroppende sjef Yngve Slyngstad opptrådte innenfor regelverket da han deltok på det påkostede seminaret i USA.

Hva Brodtkorb forventer av morgendagen kan hun ikke si noe om.

– Jeg kan ikke si noe om anbefalingen, siden vi ikke vet hva redegjørelsen går ut på, sier hun.

Dette er saken

Bakgrunnen for sakens utvikling er VGs avsløring om at den nylig ansatte lederen for oljefondet, Nicolai Tangen, i november 2019 spanderte et luksusseminar i USA for flere av Norges samfunnstopper.

Ifølge VG bestod turen av private jetfly fra Europa, tre netter på luksushotell med mat og drikke, i tillegg til to show av stjernene Sting og Gregory Porter. Alt var betalt av Nicolai Tangen.

Blant de deltakende på turen var avtroppende leder av Oljefondet Yngve Slyngstad, og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

I etterkant av avsløringen har Norges Bank lagt fram en fullstendig redegjørelse av ansettelsesprosessen av Tangen. Der skriver de blant annet at Slyngstad ikke var involvert i ansettelsesprosessen.

Hodejegeren

Harald Kringlebotn var hodejegeren som kontaktet Nicolai Tangen om jobben som sjef i oljefondet. De to kjente hverandre fra før av.

Dette vil også bli et tema under redegjørelsen.

– Det vil vi se på etter redegjørelsen. Det som er viktig er at det norske folk kan og skal ha en stor tillit til at alt i Norges bank og oljefondet skjer etter vedtatt regelverk, sier Brodtkorb.

Hun forteller at det skal grove feil til for å anbefale å gjøre rekrutteringsprossesen på nytt.

– Hvis det kommer frem at dette er gjort feil i forhold til regelverk ved ansettelse og offentlighetslov, så kan vi anbefale at det prosessen bør gjøres på nytt. Da skal det ganske grove feil til, sier hun.

(TV 2/NTB)