UNDER PRESS. Torbjørn Røe Isaksen.
UNDER PRESS. Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Cornelius Poppe

presset øker på røe isaksen:

– Han har konstruert et program for å delta på eliteseminaret

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble rådet fra eget embetsverk mot å delta på seminaret. Han reiste likevel, og nå får han kraftig kritikk.

SVs og stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski mener det er åpenbart at Røe Isaksen har «lagd seg et program for å delta på eliteseminaret i USA».

–⁠ Det mener jeg vitner om at han har mistet gangsynet. Han skjønner selv at en tur til USA ikke ville vært nok for å reise på dette seminaret, men han har konstruert et program for å delta på eliteseminaret til Tangen, sier Kaski til TV 2.

–⁠ Denne typen seminar er måten rike mennesker kjøper seg makt på, og det har Røe Isaksen vært med på å legitimere, sier SV-toppen.

–⁠ Er ikke dette et seminar som er relevant for en næringsminister?

KRITISK: Kari Elisabeth Kaski mener Røe Isaksen har mistet gangsynet.
KRITISK: Kari Elisabeth Kaski mener Røe Isaksen har mistet gangsynet. Foto: Stian Lysberg Solum

–⁠ Det finnes utallige seminarer som helt sikkert er relevant for en næringsminister, men en statsråd må være særlig varsom å se på hva som er programmet og hvem som er deltakerne. Han burde stilt flere spørsmål og vært langt mer åpen, sier Kaski.

Hun varsler at SV vil stille spørsmål til Røe Isaksen i Stortinget.

Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget, reagerer på fremstillingen til Røe Isaksen.

– Jeg reagerer på at Røe Isaksen fremstiller det som om han bare stakk innom seminaret siden han likevel var i USA, sier Pollestad til TV 2.

– Det er ikke tvil om at det er seminaret som er det utløsende for reisen. Om Røe Isaksen mener seminaret kan forsvares forstår jeg ikke hvorfor han prøver å vri seg unna, sier Sp-politikeren.

Torbjørn Røe Isaksen, som da var næringsminister, deltok november i fjor, på det mye omtalte seminaret arrangert påtroppende sjef for Oljefondet, Nicolai Tangen.

–⁠ Jeg var allerede i USA og på en lengre reise denne uken, så jeg dro ikke ens ærend. Det hadde heller ikke tidsmessig eller kostnadsmessig latt seg forsvare å dra ens ærend, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK mandag.

Samtidig kommer det frem i e-poster mellom påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen og avtroppende Yngve Slyngstad at Røe Isaksen allerede i 2018 hadde meldt sin ankomst til seminaret.

20. november 2018 skriver Tangen til Slyngstad at programmet nå inkluderer Røe Isaksen.

Det er ett år før seminaret som fant sted 14. til 17. november i fjor.

Presseinvitasjonen til turen, inkluderte ikke seminaret, og ble beskrevet som en oppfølger til besøket i 2018 da Isaksen møtte USAs næringsminister Wilbur Ross.

FIkk invitasjon mai 2018

Men e-post korrespondanse mellom Røe Isaksen og Tangen viser at allerede 2. mai 2018 fikk den daværende næringsministeren invitasjon direkte fra Nicolai Tangen.

Det var 22 dager før Isaksens første møte med USAs handelsminister Ross i mai 2018.

Fem dager senere, den 7. mai 2018, svarer Røe Isaksen:

«Dette høres jo veldig, veldig spennende ut – og definitivt som noe jeg kunne tenke meg å delta på.

Det er jo en invitasjon som kan falle litt mellom stolene, men la meg sjekke vurderingene i departementet om dette også er noe jeg kan delta på i offisiell kapasitet. Kommer det en mer formell invitasjon senere?»

Offisiell invitasjon

Først i desember 2018 kommer den offisielle invitasjonen til departementet.

«Jeg deltar gjerne på dette. Et spennende program som er relevant for en næringsminister,» skriver Isaksen den 4. januar 2019.

Isaksen bekrefter på pressekonferansen at hans eget embetsverk ikke anbefalte han å delta, men politisk ledelse hadde et annet syn.

Før den offisielle invitasjonen kom, har allerede Tangen overfor Slyngstad 20. november 2018 skissert at Røe Isaksen skal delta.

DELTAKELSE: Nicolai Tangen sa Røe Isaksen skulle delta før den offiselle invitasjonen til departementet.
DELTAKELSE: Nicolai Tangen sa Røe Isaksen skulle delta før den offiselle invitasjonen til departementet. Foto: TV 2

–⁠ Jeg fikk den første henvendelsen kom allerede i mai 2018, så svarte jeg på den formelle invitasjonen i 2019. Uken etter dette startet planleggingen av et besøk i USA med et bredere program enn bare konferansen, sier Røe Isaksen.

–⁠ Jeg mener det var et relevant arrangement å delta på som næringministere. Arrangementet ble fulgt opp på vanlig måte i departementet, sier næringsministeren.

Isaksen bekrefter at det ikke var noen andre konkrete planer i USA før han takket ja til å delta på seminaret.

–⁠ Samtidig ser jeg at jeg har gjort noen vurderinger som var dårlige eller mangelfulle, og jeg må ta selvkritikk for det selv om det var vurderinger jeg den gang mente stod seg.

Røe Isaksen sier han nå ser at han burde stilt flere spørsmål før konferansen.

–⁠ Jeg fokuserte på at dette var en konferanse, men burde sett tidligere at noen var der som venner og privatpersoner. Det skaper uklarhet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid.

Isaksen mener han burde lagt det inn i Stortingets register for verv og økonomiske interesser, og forsikret seg om at konferansen stod i den offentlig kalenderen.