STOR ETTERFORSKNING: Politiet i Oslo begynte å etterforske norskpakistaneren i 2017. Nå er han tiltalt for å ha sittet i Norge og bestilt drap på sin egen kone.
STOR ETTERFORSKNING: Politiet i Oslo begynte å etterforske norskpakistaneren i 2017. Nå er han tiltalt for å ha sittet i Norge og bestilt drap på sin egen kone. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix

Tiltale: Satt i Oslo og bestilte drap på kona si

En norsk-pakistansk mann i 60-årene er tiltalt for å ha bestilt drap på sin egen kone. Han betalte 700 kroner for dette, ifølge politiet. Mannen skal også ha forsøkt å drepe konas to brødre.

Det kommer frem i en tiltale som er tatt ut av statsadvokat Erik Marthinussen etter ordre fra Riksadvokaten.

– Jeg ønsker ikke å si noe om motivet nå. Jeg vil ikke kommentere saken utover det som fremgår av tiltalebeslutningen, sier Marthinussen til TV 2.

Ifølge tiltalen skal den tiltalte norskpakistaneren ved flere anledninger i mai i 2017 ha oppfordret en mann til å drepe kona hans mot betaling. Kona var bosatt i Lahore i Pakistan, mens tiltalte selv bor i Oslo.

Kommunikasjonen mellom norskpakistaneren og den antatte leiemorderen foregikk på telefon, ifølge tiltalen.

Pris: 700 kroner

Den 18. mai i 2017 skal tiltalte ha overført 11.280 pakistanske rupee, altså 725 kroner, til leiemorderen.

13 dager senere skjøt leiemorderen norskpakistanerens kone på fortauet utenfor hennes hjem, ifølge tiltalen. Hun ble 40 år gammel.

Gjerningsmannen, som var en sikkerhetsvakt, ble overmannet av vitner.

Til lokalt politi har mannen forklart at det var et bestilingsdrap fra Norge. Han har også blitt intervjuet på pakistansk TV.

ÅSTED: Kona til den norske borgeren ble skutt og drept i området Shahdarah utenfor Lahore. Drapet skjedde ved gangen i første etasje i den oransje og grønne bygningen på bildet. Foto: Kadafi Zaman / TV 2
ÅSTED: Kona til den norske borgeren ble skutt og drept i området Shahdarah utenfor Lahore. Drapet skjedde ved gangen i første etasje i den oransje og grønne bygningen på bildet. Foto: Kadafi Zaman / TV 2

Der hevder mannen at han ble lovet 100.000 rupees av den norske ektemannen hvis han drepte kona hans. Ifølge skytteren fikk han aldri hele summen.

Mannen i 60 årene er også tiltalt for å ha forsøkt å ta livet av brødrene til sin avdøde kone. Han forsøkte å bestille drapene i ved flere anledninger i desember 2017 og i januar 2018, mener politiet.

Den tredje tiltaleposten gjelder forsøk på korrupsjon. Norsk politi mener at tiltalte prøvde å få den pakistanske drapsetterforskren til å skrive en rapport som renvasket ham, eller en rapport som erklærte leiemorderen utilregnelig.

For dette skulle etterforskeren få en halv million rupee, eller 32.000 norske kroner, ifølge tiltalen.

Bodd lenge i Norge

Den tiltalte Oslo-mannen forsvares av Øystein Storrvik. Han er tydelig på at klienten nekter straffskyld.

– Han har ikke på noen som helst måte bidratt til konas død. Han er i stor sorg over hennes bortgang, sier advokaten.

Den drapssiktede har vært gift i Norge mange tiår. Han har også barn. I 2006 reiste han til Pakistan og giftet seg med kone nummer to. Paret fikk to barn samme, ifølge TV 2s opplysninger.

Norsk politi begynte å jobbe med saken mot Oslo-mannen i 2017. De gikk til pågripelse av ham i juli i 2018. Han har siden sittet varetektsfengslet.

– Det har vært en svært krevende etterforskning, og det skyldes i stor grad at gjerningsstedet er i Pakistan, sier statsadvokat Marthinussen .

Rettssaken begynner i Oslo tingrett den 1. september. Det er satt av 19 rettsdager.