DAILY: Det er mange kontoer på snapchat som går under navnet Daily.

Politiet ut mot Snapchat-trend: – Volden blir drøyere for å sanke popularitet

Politiets nettpatrulje advarer mot såkalte «Daily-kontoer» på Snapchat.

Politiets nettpatrulje i Oslo advarer mot å legge til såkalte «Daily-kontoer» på Snapchat.

Den siste tiden har de fått flere henvendelser om kontoene, som deler voldshendelser, narkotikainnhold og nakenbilder.

Kontoene oppfordrer brukere til å sende eget innhold, som kan bli publisert på kontoens «story». Man blir så kreditert for innholdet, som igjen kan gi økt popularitet, fordi innlegget når mange brukere.

Den siste tiden har politiets nettpatrulje fått mange tips om såkalte «Daily-kontoer».

– Fordi kontoene har flere tusen til titusener av følgere, er det spennende for brukerne å sende inn bilder eller videoer mot shout-outs. De får sine egne kontoer reklamert, og får da flere følgere, sier Anne Katrin Storsveen, leder av Nettpatruljen Oslo.

Noen kontoer tar også «inngangspenger», hvor du betaler en viss sum for å få tilgang til privat «story».

Advarer

Politiet advarer mot disse kontoene fordi de glorifiserer vold og ureflekterte tanker rundt å sende nakenbilder av seg til andre for deling.

– Fordi voldsvideoene deles med shout-out til den som filmer og slåss, vil det medføre at volden blir grovere og drøyere for å sanke popularitet. Det de deler og medvirker til er straffbare handlinger som kan ende med anmeldelser, sier Storsveen.

Ifølge Storsveen «lurer» ikke Daily-kontoene ungdommene til å sende bilder og videoer, men oppfordrer dem åpenlyst til å gjøre det.

Hva er forskjellen på dette, og andre brukere som ber om grovt innhold?

– Her er det ren oppfordring mot shout-outs til mange tusen følgere, og brukernavnene spres blant ungdommene på ungdomskolen. Falske brukere utgir seg for å være på samme alder, blir venn med disse, og får dem deretter til å sende intime bilder når tillit er oppnådd. Det er forskjellen, sier Storsveen.

Styres av ungdom

Det er stort sett ungdom som administrerer «Daily-kontoene».

– Av erfaring og identifisering er det ungdommer opp til 19 år som styrer kontoene. Vi har allerede identifisert noen brukere av disse kontoene som har blitt anmeldt, og de er nå under etterforskning, sier Storsveen.

Det at barna er mer hjemme grunnet koronasituasjonen kan føre til mer tid foran en skjerm og på sosiale medier.

– De kan fort sette seg i sårbare situasjoner ved å la seg lure til å dele seksualiserte bilder av seg selv i tro at de har fått en ny nettvenn, eller til å gi fra seg informasjon om seg selv, sier Storsveen.

– Foreldre bør passe på at de digitale hjelpemidlene er trygge, og bør være interessert i hvem barna har kontakt med på nett, og hvilke nye venner de har fått, fortsetter hun.

Nettpatruljen oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine og andre unge om hvordan man skal oppføre seg på nett.

– En 14 år gammel jente skal ikke sende nakenbilder av seg selv til en fremmed for å få anerkjennelse, og en 15 år gammel gutt skal ikke føle seg presset til å filme at noen i kameratgjengen slåss slik at det kan deles på Snap, skriver politiets nettpatrulje i et innlegg delt på Facebook.

– Ikke ta fra dem nettet

Kaja Hegg, spesialrådgiver innenfor barns rettigheter og nettvett i Redd Barna, mener foreldre må legge tilrette for dialog med de unge.

– Foreldre må snakke med barna. Én ting det er viktig å være klar på er at man ikke vil frata barna muligheten til å være på nett, sier hun.

Hegg forklarer at, spesielt i disse tider, så er barn redd for å bli fratatt muligheten til deltakelse. På grunn av koronasituasjonen bruker mange barn mye tid foran skjermen, som blir en kilde til fellesskap.

– Man må forstå at barn og unge er i en krevende situasjon nå, og da vil mange søke spenning på nett. Dette kan være vanskeligere å fange opp, sier Hegg.

Kan være aktør

Hegg påpeker at ungdommer som følger brukere som Daily-snapchaten bidrar til å normalisere denne typen atferd på internett.

– Man må også se at barna kan være aktører. Man ikke se bort ifra at barn utfordrer andre, og kan trigge andre til å delta på slåsskamper, eller handlinger som er negative, sier hun.

Hun oppfordrer foreldre til å snakke med barna om at de har en plikt, og et ansvar, til å vise respekt og si ifra hvis de ser ting som er problematiske.