SØSKEN: Trebarnsfar og diktator, Kim Jong-un, vil sannsynligvis måtte gi makten i Nord-Korea til sin søster, Kim Yo-jong, dersom han ikke skulle kunne være i stand til å styre landet.
SØSKEN: Trebarnsfar og diktator, Kim Jong-un, vil sannsynligvis måtte gi makten i Nord-Korea til sin søster, Kim Yo-jong, dersom han ikke skulle kunne være i stand til å styre landet. Foto: Jorge Silva

– Den opplagte kandidaten hvis Kim Jong-un blir ute av stand til å styre landet

Det er uvisshet rundt helsetilstanden til Kim Jong-un. Dersom han ikke lenger skulle være i stand til å styre diktaturet, vil sannsynligvis søsteren Kim Yo-jong overta makten i landet.

Amerikanske medier melder tirsdag at Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, er i alvorlig fare etter en operasjon.

Kilder i den sørkoreanske regjeringen har imidlertid avvist opplysningene til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, og sier ingen unormal aktivitet er lagt merke til i Nord-Korea.

Kim Jong-un har hatt makten i Nord-Korea i åtte år, etter at landets tidligere makthaver, Jong-uns far, Kim Jong-il, døde i 2011. Jong-il arvet makten etter sin far, Kim Il-sung.

Selv om Kim Jong-un har tre barn, er det søsteren hans, Kim Yo-jong, som antageligvis vil bli landets leder dersom Jong-un blir nødt til å si fra seg makten.

– Hun er helsøsteren til Kim Jong-un, og yngre enn ham. De har også en eldre bror, men han ikke har vært interessert i en politisk rolle. Kim Yo-jong har derimot støttet opp om broren sin, sier Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning, Stein Tønneson.

– Innenfor dynastiet er hun den opplagte kandidaten hvis han skal bli ute av stand til å styre landet, fortsetter Tønneson.

Ansvar for propaganda

I sin første offentlige uttalelse rettet Kim Yo-jong kritikk mot Sør-Koreas presidentskap, da de hadde uttrykt bekymring rundt nordkoreanske prøvesprengninger.

– Så vidt jeg vet, så er heller ikke Sør-Korea fremmed for militære øvelser, landet er også opptatt med forferdelige handlinger som å kjøpe ultramoderne militært utstyr, sa Yo-jong om Nord-Koreas naboland.

Sørkoreanske eksperter har hevdet at Yo-jong har store deler av ansvaret for Nord-Korea sin spredning av propaganda.

Tønneson gir likevel uttrykk for at Yo-jong kan være en demokratisk kraft i diktaturet.

– Hvis hun skulle ta over, kan man eventuelt håpe på at hun vil styrke den reformvillige delen i Nord-Korea. Hun er en moderne ung kvinne, mener Asia-forskeren.

Tønneson forteller videre at Yo-jong har fått mye medieoppmerksomhet etter å ha stilt opp på offentlige arrangementer. Kim Yo-jong fungerte som brorens utsending under vinterlekene i Sør-Korea i 2018.

– Hun hadde en høy profil da hun reiste ned til vinter-OL, og var Nord-Koreas dominerende person der. Hun virker svært karismatisk, og det har vært antatt at hun har vært en pådriver i kontakten mellom Trump og Kim Jong-un.

Usannsynlig med kvinnelig leder

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI, mener det er sannsynlig å se til Yo-jong som en alternativ leder.

Likevel er han usikker på om Nord-Korea er klar for en kvinnelig og ung leder.

– Det er sannsynlig at man søker en ny leder i familietreet, men det virker usannsynlig at Nord-Korea skal en kvinnelig leder. Landet legger stor vekt på alder og maskulinitet. Alle bilder fra landet viser utelukkende menn, sier Lodgaard.

Likevel peker Lodgaard på at Joung-un og Yo-jong har et godt forhold.

– Det er interessant at søsknene har hatt et nært forhold, og de studerte sammen i Sveits, forteller han.

Han peker også på at den fire år yngre søsteren har gjort karrière tross alderen, og hun sies å ha vært viktig i oppbyggingen av brorens image.

Sverre Lodgaard tror en eventuell kvinnelig leder vil tiltrekke seg enerom oppmerksomhet. Foto: NUPI.
Sverre Lodgaard tror en eventuell kvinnelig leder vil tiltrekke seg enerom oppmerksomhet. Foto: NUPI.

– Hvis Yo-jong blir leder vil det tiltrekke seg en enorm oppmerksomhet. Likevel har Kim-familien stramme tøyler, og det blir lite rom for store kursendringer, sier han.

Hemmelighold om helse

Historisk sett har Nord-Korea holdt tett om lederens helsetilstand.

– I 2014 ble Kim Jong-un borte fra mediebildet i flere uker, før han plutselig kom tilbake med stokk, forteller Lodgaard.

Han tror også eventuelle helseplager i dag vil bli holdt tett om av ledelsen i landet.

Lodgaard påpeker at på nåværende tidspunkt er det meste spekulasjoner.

– Vi vet han er overvektig og at han er en storrøyker, samt at han er i en utsatt posisjon med hendene fulle av arbeid. Han kan ha gjennomgått en eller annen hjerteoperasjon, sier han.

Uvisshet

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap sier en kilde i regjeringen at det ikke er oppdaget noe som tyder på noe uvanlig når det gjelder Kim Jong-uns helse de siste dagene, og det understrekes at han er blitt sett den siste tiden.

Ifølge Daily NK var det en kombinasjon av «kraftig røyking, overvekt og overarbeid» som førte til at diktatoren måtte opereres.

Tønneson tviler imidlertid på at det er livsstilen til diktatoren som eventuelt har satt ham i livsfare.

– Faren hadde en mer bekymringsverdig levemåte enn Kim Jong-un, samt at han er svært ung. Det er vanskelig å forestille seg at livsstilen hans kan ha ført til helseproblemer, sier han.

Kim Jong-un måtte nylig stå over bestefarens bursdagsfeiring 15. april, noe som fikk folk til å spekulere i lederens helsesituasjon. Kim Jong-un ble observert fire dager før bursdagen i forbindelse med et regjeringsmøte.

– Det har vært en rekke rykter om Kims helse. Om Kim er innlagt vil det forklare hvorfor han ikke var til stede under feiringen 15. april, sier Bruce Klingner, ekspert på koreanske forhold ved Heritage Foundation i Washington, til CNN.

– Men gjennom årene har det vært mange falske rykter om helsen til både Kim og hans far, så vi må nok bare vente og se, sier han.

(TV 2/NTB)