LIVSFARE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un er i livsfare etter en operasjon, ifølge amerikansk etterretning.
LIVSFARE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un er i livsfare etter en operasjon, ifølge amerikansk etterretning. Foto: Sergei Ilnitsky/REUTERS

Voldsomme spekulasjoner rundt Kim Jong-uns helsetilstand

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal være i livsfare etter en operasjon, skriver CNN. Sør-koreanske regjeringskilder avviser påstanden.

Amerikansk etterretning har fått tak i informasjon som tilsier at Nord-Koreas leder Kim Jong-un er i «alvorlig fare» etter en operasjon. Det forteller en amerikansk etterretningsoffiser med direkte kjennskap til saken til CNN.

En annen etterretningsoffiser bekrefter diktatorens helseproblemer, men sier det er vanskelig å vurdere hvor omfattende disse er.

Sør-Korea skal ha igangsatt undersøkelser for å se om det er hold i opplysningene som er kommet fram natt til tirsdag. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap sier en kilde i regjeringen at det ikke er oppdaget noe som tyder på noe uvanlig når det gjelder Kims helse de siste dagene, og det understrekes at han er blitt sett den siste tiden.

Hjerteoperasjon

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har diktatoren gjennomgått en hjerteoperasjon, som skal ha funnet sted 12. april.

– Min forståelse er at han har slitt med hjerteproblemer siden august i fjor, men det har blitt verre etter gjentatte besøk til Paektufjellet, sier en anonym kilde til det sør-koreanske nyhetsstedet Daily NK.

Ifølge Daily NK måtte diktatoren opereres etter en kombinasjon av «kraftig røyking, overvekt og overarbeid».

I motsetning til CNN melder Daily NK at Kim er på bedringens vei, og at han oppholder seg i en villa i ferieområdet ved det hellige fjellet Kumgang.

Ifølge Bloomberg skal Trump-administrasjonen ha mottatt informasjon om operasjonen forrige uke. Bloomberg skriver at dersom Kim Jong-un er i live, er tilstanden kritisk for diktatoren. Amerikansk etterretning er foreløpig ikke sikre på om den nord-koreanske lederen fortsatt lever, og arbeider med å kartlegge hvem som eventuelt tar over makten i Nord-Korea, skriver nyhetsselskapet.

Droppet bursdagsfeiring

Kim Jong-un måtte nylig stå over bestefarens bursdagsfeiring 15. april, noe som fikk folk til å spekulere i lederens helsesituasjon. Kim Jong-un ble observert fire dager før bursdagen i forbindelse med et regjeringsmøte.

CNN har kontaktet CIA, USAs nasjonale sikkerhetsråd og Utenriksdepartementet om saken, foreløpig uten å få svar.

Vanskelig å få informasjon

Å skaffe etterretning om Nord-Korea er svært vanskelig. Landet legger skjul på all informasjon om sin øverste leder, som nærmest har religiøs status blant sine undersåtter. Kim Jong-uns fravær fra offisielle samlinger fører ofte til spekulasjon rundt lederens helse.

Ettersom diktaturet ikke har noen fri presse, er etterretningsagenter ofte avhengige av å analysere statlig media for å få innsikt i utviklingen i landet.

Kim Jong-un gjorde sin siste opptreden i statlig media 11. april. Fire dager senere, 15. april, er landets viktigste merkedag. Dette er bursdagen til diktaturets grunnlegger Kim Il-sung. Det nord-koreanske folk fikk intet nytt om Kim Jong-un under merkedagen, og har heller ikke fått det siden.

Ekspertene usikre

Eksperter er usikre på hvordan man bør tolke Kim Jong-uns fravær. Når nord-koreanske ledere har vært fraværende fra tilsvarende markeringer tidligere, har det tidvis blitt fulgt av store nyheter. Men det har også vist seg å ikke bety noe som helst.

– Det er lett å ta feil om denne, sier John Delury, professor i internasjonale relasjoner ved Yonsei University i Seoul.

Da Kim Jong-il, faren til Kim Jong-un, ikke dukket opp under Nord-Koreas 60-årsdag i 2008, førte det til spekulasjoner rundt den daværende lederens helse. Det ble senere kjent at diktatoren hadde fått slag, og helsen hans forverret seg gradvis frem til hans død i 2011.

Kim Jong-un forsvant fra offentlighetens lys i over en måned i 2014. Da diktatoren dukket opp igjen gikk han med stokk, og det viste seg at han hadde fått operert vekk en cyste fra ankelen.

Saken oppdateres.