DEMONSTRERER: Tusenvis av amerikanere har demonstrert mot det de ser på som overdrevne smitteverntiltak. Nå vil Facebook stanse arrangementer som strider mot myndighetens retningslinjer.
DEMONSTRERER: Tusenvis av amerikanere har demonstrert mot det de ser på som overdrevne smitteverntiltak. Nå vil Facebook stanse arrangementer som strider mot myndighetens retningslinjer. Foto: Seth Herald/REUTERS

Facebook tar grep mot karantene-demonstranter

Etter store demonstrasjoner i flere amerikanske delstater, tar Facebook grep for å hindre at folkegrupper samler seg. Det får republikanere til å reagere.

Samtidig som koronaviruset har krevd over 40 000 menneskeliv i USA, er også landets arbeidsledighet rekordhøy. De siste fire ukene har 22 millioner amerikanere søkt om arbeidsledighetstrygd.

Den totale eller delvise nedstengningen av det amerikanske samfunnet skaper økonomiske utfordringer for mange, og den siste uken har tusenvis av konservative demonstrert mot det de ser på som overdrevne smitteverntiltak.

Mange av disse demonstrasjonene organiseres gjennom grupper og arrangement på Facebook, og nå tar plattformen grep for å hindre videre samling av store folkemengder.

Stanser samlinger

Facebook vil slette alle innlegg som oppfordrer til karantene-demonstrasjoner i delstatene California, New Jersey og Nebraska etter samtaler med delstatenes myndigheter.

Innleggene strider med delstatenes retningslinjer for smittevern, sier en talsperson for Facebook til CNN.

Tilhengere av Donald Trump og motstandere av smittevern demonstrerte i Michigan forrige uke.
Tilhengere av Donald Trump og motstandere av smittevern demonstrerte i Michigan forrige uke. Foto: Seth Herald/REUTERS

– Med mindre myndighetene forbyr arrangementet, tillater vi det å være organisert på Facebook. Av samme grunn er arrangementer som trosser myndighetenes retningslinjer ikke tillatt på Facebook, sier talspersonen.

Facebook har fått kritikk for å tilrettelegge for demonstrantene, som aktivt har brukt det sosiale nettverket til å organisere protestene. Nå har altså internett-giganten snudd, og er åpne for å gjøre det samme i flere andre delstater.

Republikanerne reagerer

Ikke alle er fornøyd med endringen. Donald Trump jr. går hardt ut mot tiltaket, og kaller det en angrep på ytringsfriheten.

– Hvorfor går Facebook sammen med lokale myndigheter for å knuse ytringsfriheten?, skriver presidentsønnen på Twitter.

– Uansett hva du synes om nedstengningen eller protestene mot dem, er dette et skremmende og urovekkende angrep på folks rett til ytringsfrihet fra myndighetenes side. Veldig farlig!, konkluderer Trump jr.

Han får støtte av den republikaneren Josh Hawley, som er senator i Missouri.

– Er ytringsfrihet nå ulovlig, USA? spør senatoren retorisk.

Tross Facebooks tiltak for å stanse at folkemengder samler seg, forventes demonstrasjonene å fortsette denne uken. President Donald Trump har selv vært med på å oppildne demonstrantene, og tvitret forrige uke at delstatene Minnesota, Virginia og Michigan burde «frigjøres».