BISATT: Da Oscar André Ocampo Overn (15) ble bisatt fra Hoff kirke på Lena i midten av november, var kirkens over 300 sitteplasser langt ifra nok til alle som ønsket å være til stede.
BISATT: Da Oscar André Ocampo Overn (15) ble bisatt fra Hoff kirke på Lena i midten av november, var kirkens over 300 sitteplasser langt ifra nok til alle som ønsket å være til stede. Foto: Harald Jacobsen / TV 2

Far (45) drepte sønnen Oscar André (15): – Han er forberedt på en tøff uke

Den 45 år gamle familiefaren erkjenner at han foregrep seg på Oscar André (15) gjentatte ganger, og at han kvalte adoptivsønnen i deres felles hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag begynner den fire dager lange rettssaken i Gjøvik tingrett.

Av hensyn til smittevernet er tinghuset stengt, og pressen vil derfor følge rettssaken via video.

Inne i rettslokalet vil kun de profesjonelle aktørene, i tillegg til den tiltalte 45-åringen og avdødes mor, være til stede.

Den etterlatte moren er fornærmet i saken. Hun ble låst inne på soverommet mens drapet ble utført. Hennes bistandsadvokat Inger Marie Støen sier moren er innstilt på å forklare seg.

– Situasjonen er helt forferdelig. Det forstår nok alle. Men hun er forberedt på å avgi en forklaring, sier Støen til TV 2.

Fant ut om overgrep

Drapet fant sted i familiens hjem på Kapp i Østre Toten omkring klokken 08.30 på morgenen onsdag 9. oktober i fjor.

Ifølge tiltalen dro familiefaren sin daværende kone med inn på et soverom i andre etasje, før han låste døren fra utsiden.

På forhånd hadde han sperret vinduer, en balkongdør og en brannstige med strips, slik at det ikke var mulig å komme seg ut av soverommet.

Deretter kvalte han sønnen sin. Da en nabo varslet nødetatene, ble sønnen hastet til sykehus. Oscar André ble erklært død på Ullevål sykehus 4. november, nesten fire uker senere.

DREPT: Oscar André Ocampo Overn (15).
DREPT: Oscar André Ocampo Overn (15). Foto: Privat

Før dette hadde faren begått seksuelle overgrep mot sønnen sin fra sommeren 2017 til desember samme år, og igjen i perioden fra desember 2018 til januar 2019, ifølge tiltalen. Overgrepene skjedde i familiens hjem og på hytta på Hafjell.

Overgrepene hadde ifølge statsadvokat Torbjørn Klundseter blitt kjent for moren kvelden før drapet. Den påfølgende natten skal faren ha brukt til å planlegge drapshandlingen.

Omfanget av de seksuelle overgrepene vil bli et sentralt bevistema under rettssaken, som i praksis kun vil dreie seg om lengden på fengselsstraffen familiefaren skal idømmes.

Fordi overgrepene er begått mot et familiemedlem, omfattes også tiltalen av straffelovens bestemmelse om incest.

– Godt forhold

Mannens forsvarer, advokat Håvard Fremstad, sier at hans klient har erkjent straffskyld for alle postene i tiltalen.

– Han har et klart bilde av hva som har skjedd, og hans versjon sammenfaller i all vesentlighet med det han er anklaget for. Samtidig mener han bakgrunnen for drapshandlingen er mer sammensatt enn at det bare skyldes overgrepene, sier Fremstad.

– Hvordan ser han på å skulle forklare seg om dette?

– Det får også bli en del av hans forklaring, men han er forberedt på en tøff uke, sier han.

Både tiltalte og hans tidligere kone har forklart at de hadde et godt forhold frem til den den tragiske hendelsen, ifølge deres advokater.

Skiftet kjønn

Oscar André ble adoptert fra Colombia da han var to år gammel. Den gang var han jente og het Julie Andrea. Han kom som gutt for første gang på konfirmasjonsleir.

Under bisettelsen i midten av november møtte omkring 600 mennesker opp for å minnes Oscar André. Sogneprest Christina Grevbo sa blant annet at 15-åringen hadde vært gjennom flere reiser.

– Den ene fra Colombia til Norge. En annen fra Julie Andrea til Oscar André. Og stadig pendlet han gjennom et vidt følelsesspekter – fra stor glede til sårbarhet og temperament. Men hele tiden var han seg selv, et modig barn med sterk vilje og stor omsorg, sa sognepresten.

I tillegg til mor og far etterlater han seg to yngre søsken.