Betaler for å bli kvitt olje: – Aldri sett lignende

Et fat amerikansk råolje ble mandag omsatt for noen cent, før prisen gikk under null. Det er tidenes priskollaps.

Motiva-raffineriet i Port Arthur i Texas er det største oljeraffineriet i Nord-Amerika. Illustrasjonsfoto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix
Motiva-raffineriet i Port Arthur i Texas er det største oljeraffineriet i Nord-Amerika. Illustrasjonsfoto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix

– Dette er helt vilt, jeg har aldri sett noe lignende, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea. Hun peker på koronapandemien som en sentral årsak til priskollapsen, den har ført til en solid svikt i etterspørselen.

– Det er ingen som vil ha oljen, sier hun. Da handelen i New York stengte mandag, kostet det 37,6 dollar å kvitte seg med et fat olje.

Priskollapsen gjelder kontrakter for levering i mai. Tidsfristen for disse kontraktene var i ferd med å løpe ut, noe som førte til et voldsomt rush i markedet.

Prisen på olje av typen West Texas Intermediate (WTI) var den laveste siden 1983, da denne kontraktstypen debuterte, skriver Financial Times.

Lokalt problem

Oljeanalytiker Trond Omdal mener det i første omgang er snakk om et lokalt problem i USA.

– Men hvis de globale oljelagrene fortsetter å bli fullere og fullere, er det ikke utelukket at det oppstår en tilsvarende situasjon for nordsjøolja om et par måneder, sier han til NTB.

– Dette øyeblikket er selvsagt historisk, sier analytiker Louise Dickson i det norske analyseselskapet Rystad Energy. Hun mener markedet har levd i det hun kaller en prismessig utopi siden mars.

– Da begynte problemet med overforsyning å tre klart fram, men markedet fortsatte som om ingenting var hendt. Siden den gang har meglerne sendt prisen opp og ned basert på spekulasjoner, håp, Twitter-meldinger og ønsketenkning. Men nå synker virkeligheten inn, sier Dickson.

Cushing snart full

Ifølge Financial Times har etterspørselen falt med så mye som en tredel på grunn av pandemien.

Siden forbruket er mindre, blir mye olje i stedet plassert i store lagre rundt om i verden. Nå er flere oljelagre i USA i ferd med å fylles helt opp, blant dem det viktige lageret Cushing i delstaten Oklahoma.

Siden kapasitetsproblemet er størst ved de amerikanske lagrene, er ikke prisen på nordsjøolje like sterkt berørt.

Dette fører til at prisforskjellen mellom nordsjøolje og amerikansk lettolje er blitt mye større enn normalt. Også WTI-olje for levering i juni har falt mindre enn tilsvarende olje for levering i mai.

Nordsjøolje av Brent-kvalitet hadde falt til rundt 25,6 dollar fatet mandag kveld.

Voldsomt fall

Så sent som i januar kostet amerikansk lettolje over 60 dollar fatet.

I mellomtiden har ekstreme tiltak mot koronapandemien i en rekke land fått store deler av økonomien til å stanse opp. Ikke minst påvirkes behovet for olje av at store deler av flytrafikken er stanset.

– Verden bruker mindre og mindre olje, og produsentene merker nå hvordan det påvirker prisene, sier Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy.

Han legger til at produksjonen mange steder fortsetter som før, og at oljelagrene fylles opp dag for dag.

Oljeavtale

I forrige måned ble oljeprisfallet forsterket av at Saudi-Arabia og Russland ikke ble enige om forlengelse av en avtale om produksjonskutt.

Opec-landene, Russland og andre oljeproduserende land ble til slutt enige om en ny avtale for halvannen uke siden. Men det ventes ikke at den blir effektiv nok til å motvirke effekten av koronakrisen.

– Det har ikke tatt markedet lang tid å skjønne at Opec pluss-avtalen i sin nåværende form ikke vil være nok til å skape balanse i oljemarkedet, sier Stephen Innes fra selskapet AxiCorp.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2