Da skuespilleren mistet alle jobber, fikk han en god idé

GOD KVELD NORGE (TV 2): Skuespiller Simon Andersen ble nødt til å tenke kreativt etter at korona-viruset satte alle show på pause.

Skuespiller Simon Andersen (50) er vant til saler fulle av latter mens han står på scenen og spiller ut sine karakterer. Slik er det ikke lenger.

Hans arbeidshverdag er, som flere andre i kulturbransjen, påvirket av koronapandemien.

– Jeg kjenner veldig mange som har mistet jobben. Så vi er mange i samme båt, sier Andersen og forklarer:

– For mitt vedkommende så forsvant alle jobbene frem til sommeren på to dager.

Live-show

Skuespilleren har måttet tenke kreativt for å tjene penger på en annen måte.

Derfor har fullsatte saler blitt byttet ut med sofakroken hjemme og live-show på Internett med Wenches Bingo.

– Det blir nytt å ikke ha et publikum, sier 50-åringen som aller best liker å ha publikum foran seg slik at han har en sparringspartner under showet.

Karakteren i Wenches Bingo er basert på teaterdivaen Wenche Foss, og Andersen har i flere år vært med på å samle inn penger til andre organisasjoner, blant annet som Wenche Foss-karakteren.

DOBBELGJENGER: Skuespiller Wenche Foss sammen med skuespiller Simon Andersen (t.v) under lanseringen av boka
DOBBELGJENGER: Skuespiller Wenche Foss sammen med skuespiller Simon Andersen (t.v) under lanseringen av boka "Wenche Foss- diva og medmenneske" i Oslo i 2009. Foto: Bjørn Sigurdsøn

Nå har situasjonen blitt en annen.

– Nå var det plutselig vi som trengte det. Det har vi ikke opplevd før, forklarer han.

Wenche deltok på scenen

Selve showet «Wenches bingo» er allerede godt kjent for noen og har eksistert i flere år. En gang kom selveste Wenche Foss selv på scenen for å delta.

– Vi trodde hun skulle sitte i salen og se på, men det skulle hun ikke. Hun skulle på scenen og spille sammen med oss. Det var helt legendarisk, smiler Andersen.

Han forklarer at da hun kom på scenen, tenkte han at de måtte roe ned Wenche-showet litt ettersom mange av vitsene var ganske drøye.

Det var helt til Wenche Foss satte standarden:

– Så setter Wenche seg og svinger bingohjulet og sier: «G for grunnmur». Da tenkte jeg: ja det var jo festlig. Så sier hun: «Tre cm er ikke så mye på en grunnmur, men det er jævlig mye på en pikk altså,» ler Andersen.

Gåkurs på Continental

Simon Andersen fikk god kontakt med teaterdivaen, som døde i mars 2011, og har fått både kjoler og fjærboa av henne til å bruke når han er Wenche-karakteren.

– Wenche ble ganske glad i denne figuren selv. Hun insisterte på at så lenge jeg drev med veldedighet, og at det var et veldedig aspekt ved karakteren, så kunne jeg fortsette så lenge jeg ville, sier Andersen.

Men det var ikke alt ved Wenche-karakteren som Foss var helt fornøyd med.

– Hun syntes jeg gjorde henne for kalvbeint, så vi hadde gåkurs utenfor Continental. Så gikk vi frem og tilbake mens jeg skulle si: «Moi et toi, moi et toi. Og så kniper du rumpeballene – sånn ja!» Det var jo et eventyr, minnes Andersen.

Flørtet til det siste

Simon Andersen har stor respekt for Wenche Foss og beundrer henne som kunstner. Men han husker henne ekstra godt som en person som turte å holde folk litt i ørene.

PARODI: Simon Andersen (t.v) har parodiert Wenche Foss (t.h) i flere år. Her er de sammen på scenen under Komiprisen i 2004.
PARODI: Simon Andersen (t.v) har parodiert Wenche Foss (t.h) i flere år. Her er de sammen på scenen under Komiprisen i 2004. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Hun var et slags korreks, en kjeftesmelle som fikk ting gjort. Hun brukte statusen sin veldig kult, synes jeg.

Andersen trekker frem et eksempel der flere psykisk utviklingshemmede holdt på å miste dagjobben sin, fordi de skulle kutte ned i en kommune. Da tok Wenche Foss grep.

– Hun inviterte hele pressekorpset og gikk inn på ordførerens kontor og sa: «Vi tenker oss om to ganger, gjør vi ikke det? For den jobben den består. Da er vi enige om det, takk skal du ha! Farvel!», forteller Andersen og legger til at da var det ingen som turte å si nei til Foss.

Selv synes han det var utrolig gøy å se at Wenche Foss flørtet til det siste.

– Dersom det satt noen kjekke menn på nabobordet, så satt hun og gjorde seg til, sier skuespilleren.

– Det var jo alltid fest rundt Wenche Foss, avslutter han.