RYKKET NED: Tromsø og Simo Valakari rykket ned fra Eliteserien i fjor. Han får ikke sjansen til å ta klubben opp igjen.
RYKKET NED: Tromsø og Simo Valakari rykket ned fra Eliteserien i fjor. Han får ikke sjansen til å ta klubben opp igjen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Valakari ferdig som Tromsø-trener

Tromsø skiller lag med hovedtrener Simo Valakari.

Som TV 2 kunne melde tidlig søndag kveld er Simo Valakari ferdig som Tromsø-trener. Det bekrefter nå klubben i en pressemelding.

Det skal ha skjedd etter hektisk møtevirksomhet i Tromsø de siste dagene.

Uenigheter på grunn av koronakrisen

– Etter korona-utbruddet har partene hatt noe ulike syn på veien videre for klubben. På denne bakgrunn er de blitt enige om at arbeidsforholdet skal opphøre, heter det i pressemeldingen.

TV 2 får også opplyst at det blant annet skal ha vært uenigheter internt i Valakaris støtteapparatet etter nedrykket.

Det samme erfarer lokalavisen Nordlys. De har foreviget flere av spillerne på vei ut fra et møte med klubbens ledelse i dag.

–Spillerne har ikke vært involvert i prosessen. For spillernes del er det slik at de må spille for den treneren de får. Så de har mottatt det på en helt OK måte, sier TILs styreleder Stig Bjørklund til TV 2.

Grunnen til at Tromsø og Valakri skiller lag har bakgrunn i koronakrisen, forteller Bjørkland.

– En viss uenighet har det vært, og det er årsaken til at vi skiller lag, men det har vært en profesjonell prosess. Det ligger litt med permitteringer å gjøre, hvordan man skal trene. Det er det som ligger i denne vanskelige situasjonen for hele fotball-Norge og hele verden for øvrig.

– Skiller dere som venner?

– Vi skilles som profesjonelle venner…

Bjørklund forteller at Tromsø ikke har enkeltkandidat til jobben på blokken, men at de nå umiddelbart starter jobben med å finne ny hovedtrener i klubben.

– Mange har tvilt på kvalitetene hans

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen var en av mange som lenge hadde stor tro på Simo Valakari. Finnen kom til klubben sommeren 2017 og hadde umiddelbar sukses, men i fjor endte det med et tungt nedrykk.

Mathisen reagerer slik på nyheten:

– Forventningene til Valakari og den fotballen han står for var store i Tromsø, men det har vært alt for ustabilt og svakt det som har blitt levert. På sitt beste har Tromsø spilt underholdende fotball, men nedrykket i fjor gjorde at mange ikke trodde på det finske treneren drev med. Innad i klubben har det etterhvert vært mange som har tvilt på kvalitetene hans, og når støtteapparatet og spillere vender deg ryggen er det ikke mye å gjøre, slår han fast.

Beslutningen betyr at Tromsø nå må ut på trenerjakt.

– Valakari har tjent godt i Tromsø, og jeg vil tro at Tromsø går for en langt rimeligere løsning når de nå skal finne ny hovedtrener, sier han.