FRONTKJEMPERE: Arbeidere ved et amerikansk sykehus tar imot hyllest under et vaktskifte. Nye tall tyder på at de har all grunn til å være fornøyde.
FRONTKJEMPERE: Arbeidere ved et amerikansk sykehus tar imot hyllest under et vaktskifte. Nye tall tyder på at de har all grunn til å være fornøyde. Foto: Reuters/Lindsey Wasson

Dette er tallene som gir grunn til optimisme

Hos alle landene som er hardest rammet av koronaviruset, ser man nå en tendens som gir grunn til optimisme. – Noe er i ferd med å skje, sier professor i medisinsk mikrobiologi.

Søndag hadde nesten 2,4 millioner personer i 210 land og territorier fått påvist smitte av koronaviruset.

Over hele verden er det registrert 163 085 dødsfall hos personer med påvist smitte.

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved Norges arktiske universitet i Tromsø forklarer at man har en serie tall man kan bruke for å se på utbredelsen av koronaviruset:

 • Antall som har testet positivt
 • Antall innlagte
 • Antall som får respiratorbehandling og dermed er alvorlig syke
 • Antall døde

Han understreker at de forskjellige tallene ikke kommer parallelt:

– Først blir du syk, så blir du alvorlig syk, så dør du. Dødstallene ligger ofte 10 til 14 dager etter alvorlig syk, forklarer han.

Det innebærer at de som dør med påvist koronavirus nå, er de som ble alvorlig syke for rundt to uker siden.

Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Eksakte tall

På grunn av forskjellig praksis på hvem og hvor mange som blir testet for viruset, er antall som har testet positivt for viruset ikke sammenliknbart fra land til land.

– Såkalte testtall er ikke sammenliknbare, for noen steder tester man bare syke, andre steder tester man bare helsarbeidere og andre steder igjen tester man helt tilfeldige grupper. Så antall som har testet positivt er ikke sammenliknbart fra land til land.

Antallet som blir innlagt på sykehus er noe bedre, og antall som får behandling i respirator enda mer presist.

– Så kommer det siste tallet, hvor mange som er døde. Det er eksakt, sier Olsvik.

Dødstallene synker

Og når det gjelder nettopp antall nye registrerte dødsfall det siste døgnet, har man sett en positiv utvikling i flere land.

I alle de fem landene som topper listen over rammede land, har antall nye dødsfall gått ned det siste døgnet.

USA er landet i verden med flest døde. Søndag var det registrert over 39 000 døde i landet. Spesielt er delstaten New York hardt rammet.

Antall registrerte dødsfall i delstaten det siste døgnet er 507, noe som er en nedgang fra 540 som var registrert det foregående døgnet.

Positiv tendens

Også i Italia, Spania, Frankrike og Storbritannia ser man en nedgang i antall nye dødsfall søndag.

I Italia er det registrert 433 nye dødsfall det siste døgnet. Det er det laveste tallet på ett døgn denne uken.

Det samlede tallet på registrerte koronadødsfall er nå oppe i 23 660, opplyser italienske helsemyndigheter søndag.

– Italia var et spesielt utbrudd, for veldig mange av de som døde var på helseinstitusjoner og var veldig mye eldre, sier Olsvik.

– Så fikk de smittet veldig mange helsearbeidere uten at de skjønte det, og da blir det veldig høye dødstall. Så de fikk en plutselig bølge over seg, som vi her i Norge klarte å unngå.

I Spania falt antall nye registrerte dødsfall fra 565 lørdag til 410 søndag, mens Frankrike har gått fra 642 til 395 nye dødsfall.

Også i Storbritannia ser man en markant nedgang i nye koronadødsfall. 596 personer er rapportert døde i landet det siste døgnet, en betydelig nedgang fra lørdagens tall som var 888.

 • New York
  Lørdag: 540
  Søndag: 507
 • Italia
  Lørdag:
  Søndag: 433
 • Spania
  Lørdag: 565
  Søndag: 410
 • Frankrike
  Lørdag: 642
  Søndag: 395
 • Storbritannia
  Lørdag: 888
  Søndag: 596

Vanskelig å spå

Om de synkende tallene er starten på en varig tendens, eller om de vil gå opp igjen, er det tidlig å si noe om foreløpig.

– Det vet vi ikke, sier Olsvik, og fortsetter:

– Det kan være at det er en metningssak, og at det er derfor det begynner å gå ned, men det kan også komme en ny «bølge», som mange omtaler det som. Det er veldig vanskelig å spå om fremtiden, og det skal man være forsiktig med.

– Går bedre

Ifølge professoren kan det være forskjellige faktorer som gjør at tallene nå ser ut til å snu i flere land.

Samtidig forteller han at noe man ofte ser i virusepidemier, er at mange blir smittet og får mild sykdom, for deretter å bli immune. Dermed blir stadig færre tilgjengelige for smitte.

– Vi håper jo at det er dette som holder på å skje. Vi vet ikke, men det er det man vanligvis ser, som da SARS-viruset kom i 2003. Det er en ønskedrøm, men det er sånn det vanligvis pleier å gå, sier han.

– Betyr dette at man kan senke skuldrene litt?

– Jeg skjønner ikke hvorfor folk skal ha høye skuldre hele tiden, men det at det blir færre er mye bedre enn at det blir flere. Det indikerer at et eller annet er i ferd med å skje, i alle fall i store deler av Europa og kanskje også i USA, sier han.

– Men det man kanskje er interessert i å vite, er om det går bedre eller om det går dårligere. Da kan man nok konkludere med at det går bedre.