OMKOMMET: Flere enn ti personer er bekreftet døde etter at en 51-åring kjørte rundt og skjøt mot folk i Canada.
OMKOMMET: Flere enn ti personer er bekreftet døde etter at en 51-åring kjørte rundt og skjøt mot folk i Canada. Foto: Andrew Vaughan via AP

Politiet:

Minst 16 personer er drept i skytedrama

16 personer er natt til mandag bekreftet drept etter skytedramaet i Nova Scotia i Canada søndag. Politiet advarer om at det kan være flere døde.

En politibetjent er blant de drepte, og en annen ble såret.

Den første meldingen gikk ut på at det var minst ti døde. Etter det har dødstallet blitt oppjustert to ganger.

Til AP sier talsperson Daniel Brien for det canadiske ridende politiet (RCMP) at de ikke kan utelukke at dødstallet vil fortsette å stige i det som allerede er en av de verste skyteepisodene i Canadas historie.

Politiet i den kanadiske provinsen lette med store ressurser etter en navngitt gjerningsperson, som kjørte rundt og skjøt mot folk i området.

Innbyggerne i området ble bedt om å gå ned i kjellerne sine og låse dører.

Halvt døgns jakt

Politiet fikk de første meldingene om skyting i småbyen Portapique cirka 12 timer før gjerningsmannen ble pågrepet.

Klokken 23.20 norsk tid bekreftet politiet at flere enn ti personer er drept i skytedramaet i Nova Scotia, men dette tallet ble senere oppjustert til 16, bekrefter en talsmann for politiet til AP. Politiet utelukker ikke at dette tallet fortsatt kan øke.

Angrepet er det verste av denne typen i landets historie. Flere av de døde ble finnet i og utenfor et hjem i den lille byen Portapique, men det ble også funnet døde flere andre steder.

Politiet i Nova Scotia har identifisert gjerningsmannen som 51 år gamle Gabriel Wortmann. Politiet bekreftet søndag kveld at gjerningsmannen er død.

– Vi tror det er én person som er ansvarlig for alle drapene, og at han alene kjørte rundt i den nordlige delen av provinsen og utførte det som ser ut som flere drap, opplyser politiinspektør Chris Leather i det canadiske ridende politiet (RCMP).

Han skal ha kjørt rundt i en politibil, men skal ifølge de siste meldingene fra politiet ha byttet til en sølvfarget Chevrolet etter hvert.

– At han hadde en politiuniform og en politibil tyder på at dette ikke var en tilfeldig hendelse, sier assisterende politikommisjonær, Lee Bergman på pressekonferansen søndag kveld.

Dette er politibilen politiet mistenker mannen har kjørt. Foto: RCMP NOVA SCOTIA
Dette er politibilen politiet mistenker mannen har kjørt. Foto: RCMP NOVA SCOTIA

51-åringen ble pågrepet ved en bensinstasjon.

Kjørte politibil

Politiet opplyste før han ble pågrepet at 51-åringen ikke er ansatt hos dem, men at han muligens var iført politiuniform.

En av de omkomne er en politibetjent. En annen politibetjent ble skadd. Det opplyser leder Brian Sauvé i politiets fagforening National Police Federation.

– Dette er en av de mest meningsløse voldshendelsene i vår provins sin historie, sier delstatsminister Stephen McNeil i Nova Scotia.

Den døde politibetjenten er identifisert som Heidi Stevenson. Tobarnsmoren hadde 23 års erfaring i politiet.

Politiet har så langt ikke sagt noe om motivet for skytingen.

Politiet jaktet på 51-åringen i et halvt døgn, før han ble pågrepet på en bensinstasjon.
Politiet jaktet på 51-åringen i et halvt døgn, før han ble pågrepet på en bensinstasjon. Foto: Reuters/John Morris