PÅ TREDJEPLASS: Arsenals majoritetseier Stan Kroenke plasserer seg på tredjeplass på listen over de rikeste klubbeierne i Premier League.
PÅ TREDJEPLASS: Arsenals majoritetseier Stan Kroenke plasserer seg på tredjeplass på listen over de rikeste klubbeierne i Premier League. Foto: Jayne Kamin-oncea

Dette er de rikeste klubbeierne i Premier League

Det som trolig blir Newcastles nye eiere utklasses på listen over Premier Leagues rikeste klubbeiere. Sjekk listen her!

Saudi-Arabias kronprins Mohammad Bin Salman er i ferd med å sikre seg 80 prosent av eierskapet i Newcastle for svimlende 3,8 milliarder kroner.

Det er imidlertid utrolig nok nesten bare småpenger å regne for for Saudi-Arabias kronprins. Han skal nemlig ha en personlig formue på vanvittige 90 milliarder kroner.

Men om Bin Salman lykkes med å få godkjent sin såkalte «takeover» av Newcastle, vil han kun plassere seg på en fjerdeplass på listen over de rikeste klubbeierne i Premier League, melder The Daily Mirror.

Se listen over de rikeste klubbeierne i Premier League nederst i saken!

– Risikerer at sjelen suges ut av klubbene
Mange har reagert på at Bin Salman og andre styrtrike eiere bruker Premier League som sin nye lekegrind, deriblant SV-leder og Newcastle-supporter Audun Lysbakken.

– Det er veldig trist hvis det er sånn at det eneste alternativet til eierskapet i flere og flere engelske klubber skal bli ulike styrtrike autoritære folk. Saudi-Arabia har i tillegg en fryktelig tvilsom arv med seg når det gjelder menneskerettigheter. Dette er et regime som hugger hodet av folk, forfølger opposisjonelle og står bak en blodig krig i Yemen. Og Newcastle kan langt på vei få den saudiarabiske staten inn på eiersiden av fotballklubben, poengterer han overfor TV 2.

– Jeg tror ingen skal ha noen illusjoner om hva disse regimene er ute etter når de investerer i fotballklubber. De er ute etter å forbedre imaget sitt, og det er kjempeviktig at de ikke får lov til det. Jeg synes dette er noe som burde utløse enda mer diskusjon om hva som skjer i engelsk fotball. Man risikerer at sjelen suges ut av klubbene når det blir til den type leketøy for rike og veldig usympatiske krefter, slår Lysbakken fast.

John Peder Egenæs, generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge, reagerer også kraftig på at nok en styrtrik eier er på vei inn i Premier League-sirkuset, denne gang til klubben Newcastle.

– Dette er en del av en bevisst strategi fra det saudiarabiske regimet, ledet av kronprinsen, som er den som virkelig har makt. Han har en visjon for Saudi-Arabia i 2030, og en viktig del av det er det vi i Amnesty har døpt «sportsvasking». Det handler rett og slett om at imaget til Saudi-Arabia skal pyntes på og sløres til, sukket han til TV 2 lørdag.

Liverpools eiere ikke på listen
Listen over de rikeste klubbeierne som The Daily Mirror presenterer søndag toppes ikke uventet av Sheikh Mansour og Abu Dhabi Group.

Den kombinerte formuen til Sheikh Mansour og Abu Dhabi Group er nesten dobbelt så stor som nummer to på listen, Chelseas mangeårige klubbeier Roman Abramovitsj.

Mansour, som er en del av den familieeide Abu Dhabi-gruppen med hovedkvarter i Emiratene, har i løpet av sine 12 år på eiersiden brukt 12,9 milliarder på spillerkjøp, ifølge The Mirror.

Verdt å merke seg er at Glazer-familien, som eier Manchester United, har åtte foran seg på rikinglisten. Amerikanerne har en netto formue på 46,5 milliarder norske kroner.

Premier League-leder Liverpools eiere, Fenway Sports Group ved John W. Henry og Tom Werner, er forøvrig ikke med på topp ti-listen. De stod i 2018 oppført med en formue på 26,8 milliarder kroner.

Dette er de rikeste klubbeierne i Premier League (netto formue, omregnet fra britiske pund til norske kroner etter dagens valutakurs):

1. Manchester City: Abu Dhabi Group/Sheikh Mansour: netto formue: 220,9 milliarder kroner
2. Chelsea: Roman Abramovitsj – 111,8 milliarder kroner
3. Arsenal: Stan Kroenke – 103,3 milliarder kroner
4. Newcastle: Prince Mohammad Bin Salman (kjøpet enda ikke formalisert) – 90 milliarder kroner
5. Aston Villa: Nassef Sawiris og Wes Edens – kombinert fomue 85 milliarder kroner
6. Wolves: Fosun International/Guo Guangchang – 69,7 milliarder kroner
7. Leicester: Aiyawatt Srivaddhanaprabha – 59,4 milliarder kroner
8. Tottenham: Joe Lewis – 50,3 milliarder kroner
9. Manchester United: Glazer-familien – 46,5 milliarder kroner
10. Southampton: Gao Jisheng – 40 milliarder kroner