U.S. President Donald Trump listens during the daily coronavirus task force briefing at the White House in Washington, U.S., April 18, 2020. REUTERS/Al Drago Foto: Alexander Drago
U.S. President Donald Trump listens during the daily coronavirus task force briefing at the White House in Washington, U.S., April 18, 2020. REUTERS/Al Drago Foto: Alexander Drago

– Hadde jeg ikke blitt valgt kunne verden gått under

President Donald Trumps pressebrifing natt til søndag handlet om langt mer enn bare koronaviruset.

Den daglige pressekonferansen fra Det hvite hus handlet om alt fra Joe Biden til angrep på media, men det kanskje mest oppsiktsvekkende utspillet kom Trump med mot slutten av pressekonferansen da han snakket om Nord-Korea

– Hadde ikke jeg blitt valgt kunne verden kanskje ha gått under, sa presidenten.

Alt i alt virket pressekonferansen mer som en del av valgkampen enn en brifing om landets koronasituasjon. Presidenten nevnte også selv det kommende valget.

– Vi hadde den beste økonomien i verdens historie, bedre enn Kina, bedre enn noe annet land noen gang har hatt. Vi har det høyeste aksjemarkedet gjennom historien, og jeg er stolt over at pilene nå peker oppover.

– Vi har et stort valg på trappene, men jeg tror vi er i ferd med å bygge opp et stort momentum. Men først må vi bli kvitt pandemien.

Uro

Flere steder i USA har man de siste dagene sett protester mot det som kalles tyranniske lockdown-virkemidler. Stephen Moore, som har jobbet tett på Trump, har sammenlignet protestene med Rosa Parks protest da hun nektet å reise seg for en hvit passasjer på bussen i 1955.

– Det er mye urettferdighet. Når du ser på Virginia, der de prøver å ta fra dere våpnene og bryte det andre grunnlovstillegget... Jeg tror bare noen guvernører har latt seg rive med. Det er en sterk uttalelse, men jeg skjønner hva han mener, sa presidenten om Moores uttalelser.

– Kina vil eie USA

Trump avsluttet pressekonferansen med å gå til angrep på sin forgjenger Barack Obama.

– Da jeg kom inn hadde vi ikke ammunisjon, det er ingen god måte å kjempe en krig. President Obama etterlot ikke noe ammunisjon, sa Trump, før han greiet ut om hvor streng han hadde vært med Vladimir Putin, atomavtalen med Iran, og handelskrigen med Kina.

Trump kom også med nye stikk mot Demokratenes Joe Biden.

– Kanskje vinner «Sleepy» Joe Biden. Og hvis «Sleepy» Joe Biden vinner vil dere eie USA. Og Kina vil eie USA.

Hamret løs på Kina

Presidenten fortsatte Trump å hamre løs på Kina i det som den siste tiden har fortont seg som et forsøk på å plassere skyld for spredning av koronavirus, og covid-19-relatert død.

– Det kunne ha blitt stoppet i Kina før det startet, og det ble ikke gjort. Og nå lider hele verden på grunn av det, sa Trump, slik han også gjorde dagen før.

På spørsmål om dette vil innebære konsekvenser for Kina, svarte Trump:

– Om de var bevisst ansvarlige, absolutt. Hvis det var en feil, en feil er en feil. Men hvis de var bevisst ansvarlige, ja, da burde det bli konsekvenser, sa Trump.

Kan ha vært en feil

Deretter stilte han det åpne spørsmålet om det var snakk om et feilgrep, der noen mistet kontrollen, eller om dette ble gjort med vilje.

– Det er stor forskjell mellom det to, poengterte presidenten.

– Uansett hva det var, de burde ha latt oss gå inn. Vi ba om å få gå inn tidlig. Og de ville ikke ha oss inn. Jeg tror de visste det var noe ille og at de var flaue.

– De sier de gjennomfører en granskning, så la oss se hva som skjer med deres undersøkelser. Men vi gransker også, sa Trump.

Kina avviser

Talsperson for Kinas utenriksdepartement Zhao Lijian har allerede avvist påstander om at viruset spredte seg fra eksperimenter på flaggermus fra et laboratorium i Kina og ikke fra våtmarkeder. Zhao Lijian har på sin side hevdet at amerikansk militære tok med seg viruset til Kina.

Trump gjentok lørdag også påstanden sin om at de kinesiske dødstallene må være feil, der det per nå er registrert litt over 4.600 døde, mens USA har passert 39.000 dødsfall etter covid-19.

– Det kinesiske tallet er umulig, fnøs Trump lørdag.

(TV 2/NTB)