Slik så det ut ved Skedsmohallen i natt.
Slik så det ut ved Skedsmohallen i natt.

Stanset biltreff med flere hundre ungdommer

Politidistrikt flere steder i landet melder om bråk natt til søndag.

Øst politidistrikt melder om store utfordringer med ansamlinger av biler på forskjellige steder i distriktet. Ved Skedsmohallen skal det ha vært så mange som opp mot 500 biler natt til søndag.

– Flere hundre biler hadde samlet seg for å drive med børning og sladding, forteller operasjonsleder Trond Lorentzen til TV 2.

Politiet fikk en rekke klager på støy, og de oppmøtte fikk beskjed om å flytte seg fra stedet, og skal da ha flyttet seg videre til Hellerudsletta og andre steder i distriktet. Lorentzen forteller at heller ikke det gikk stille for seg.

– Vi har fått meldinger om kappkjøring og annen uvettig kjøring på E6. De har også vært til hinder for øvrig trafikk ved å kjøre i kolonner på opp mot 50 biler, sier Lorentzen.

Han forteller at det meste nå ser ut til å ha roet seg.

Politiet i Agder melder også om forstyrrelser av natteroen natt til søndag.

– Politiet har fått mange meldinger om høy musikk, forstyrrelse av nattero og generelt ordensforstyrrelser fra private adresser i løpet av natten, skriver de på Twitter.

Mye bråk lørdag kveld

Lørdag kveld måtte politiet stanse en rekke ansamlinger med svært mange undgommer, ulike steder i landet.

Den største var trolig på industrifeltet på Elnesvågen i Hustadvika i Møre og Romsdal, hvor flere hundre ungdommer lørdag kveld var samlet på et biltreff.

– Det virker som om det er et biltreff som har vært annonsert på Facebook. Det er nærmere 100 biler der. Om det er to personer i hver bil, er det jo snakk om flere hundre ungdommer, sier operasjonsleder Tor André Gram Franck, ved Møre og Romsdal politidistrikt.

Politiet var på stedet ved 23-tiden lørdag kveld for å stanse treffet. Like før klokken 02.00 natt til søndag meldte politiet om at de hadde bortvist 62 biler fra området rundt Seilet hotell i Molde. Flere av disse befant seg på Elnesvågen fredag kveld. Alle er bortvist til søndag morgen.

Vurderer anmeldelse

– Vi snakker med dem og prøver å oppløse treffet. Når resten av Norge prøver å etterleve smittevernreglene, hadde det jo vært fint om ungdommene også var med på dugnaden, sier Frank.

Ingen av ungdommene har til nå blitt anmeldt eller blitt bøtelagt, men operasjonslederen sier at det er noe de vil å vurdere dersom ungdommene ikke følger politiets anmodning om å fjerne seg.

Også på Hamar måtte politiet lørdag kveld rykke ut for å stanse en ungdomsfest. Her hadde rundt 40 ungdommer samlet seg i sentrum.

Ungdommene fikk beskjed om å ikke samles på denne måten og fikk i tillegg informasjon og veiledning om de gjeldende koronarestriksjonene.

Russefest

Også natt til lørdag måtte politiet både i Innlandet og Oslo be russen skjerpe seg etter flere tilfeller av bråk.

De fleste av festene fant sted utendørs og hadde over 50 festdeltakere, forteller operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt.

– Vår oppgave er i stor grad å gi råd og veiledning, men det har vært vanskelig da russen løp fra stedet i alle retninger da de så politiet komme, sier han.

At russen flykter fra stedet mener han viser at de vet at slike ansamlinger ikke er i tråd med dagens koronaråd.

– Det er åpenbart at de vet de holder på med noe de ikke bør, sier Hoft.

– Vent med de store festene

Helsedirektoratet advarer om at det kan få store konsekvenser dersom én koronasmittet går på fest.

– Jeg skjønner at unge mennesker vil på fest, men nå er vi en spesiell situasjon hvor alle gjør en innsats for å komme ut av dette med så lite smittespredning som mulig. Da må unge ta sitt ansvar og vente med de store festene til situasjonen er annerledes, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til TV 2 tidligere denne uken.

– Er dette uansvarlig?

– Ja, det er uansvarlig å samle mange mennesker til fest nå. Vi ser at det lett fører til smittespredning, sier Nakstad.

Den assisterende helsedirektøren advarer mot såkalte «superspredere» av koronaviruset.

– Vi har sett eksempler i utlandet der én smittet person kan smitte flere titalls andre. For eksempel i sammenheng med fest, sier Nakstad og viser til hvordan mange nordmenn ble smittet etter å ha vært på et utested i Østerrike i vinterferien.