– Blir vanskelig hvis spillerne skal få lønn for å sove og hvile

Dag-Eilev Fagermo tar knallhardt oppgjør med NISO.

Det skulle egentlig vært Dag-Eilev Fagermos andre hjemmekamp som trener for Vålerenga, mot klubben han har ledet de siste 12 sesongene.

Men i stedet for seriekamp mot Odd denne solfylte lørdagen 18. april, er Vålerenga-treneren sendt ut i ferie, i likhet med A-lagets øvrige trenerapparat og spillergruppe.

– Hva skal du bruke ferien til?

– Jeg skal se alle kampene til Vålerenga fra i fjor om igjen, og så får jeg vel leke litt med trolldeigen min, sier Fagermo og humrer.

Slakter NISO
Det er drøye to uker siden myndighetene åpnet opp for at fotballklubber kunne trene i grupper på maks fem personer og med tilstrekkelig avstand. Vålerenga - som fram til da hadde permittert spillergrupa 100 prosent - senket permitteringsgraden til 75 prosent.

Fagermo ønsket da at spillerne skulle stille på fem fellestreninger i uka, men fikk ikke gjennomslag for flere enn tre.

– Hvordan har stemningen i klubben vært etter det?

– Stemningen i klubben er fantastisk. Jeg er imponert over spillergruppa og ledelsen i klubben, hvordan de har håndtert det. Så det er helt upåklagelig. Men det er for så vidt ikke spillerne... det er NISO som står bak her, vettu, hevder Fagermo.

Han sikter til Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, som er fagforeningen for fotballspillere.

– Jeg må le. Det er den eneste interesseorganisasjonen jeg veit som ikke ønsker at folk skal bli i bedre form. Som i tillegg tar med søvn og hvile som arbeid. Så da lurer jeg på folk som er håndverkere, liksom, når de kommer hjem fra jobb om de har det i tariffavtalen? At når de skal slappe av litt og sove - får de lønn for det? sier Fagermo med et lurt glis.

20 økter i full stilling
NISO-advokat Eirik Monsen understreker at de på ingen måte ønsker at spillerne skal trene lite.

– Dette handler om å anerkjenne fotballspillernes arbeidshverdag. Fem økter i uka når du skal jobbe 25 prosent stilling - da sier du indirekte at da skal man trene opp mot 20 økter i uka i 100 prosent stilling, sier han.

Monsen legger til at det vil være andre forhold, som møtevirksomhet, kamper, restitusjon og hvile, som også er å regne som jobb for en fotballspiller.

– Fagermo trekker paralleller til håndverkere, og spør om de får betalt for å sove og hvile?

– Du kan ikke sammenligne en fotballspillers hverdag med en håndverker. Slv om de også blir slitne etter en arbeidshverdag, så er det litt annerledes med en fotballspiller.

– Hva er annerledes?

– Det er den fysiske anstrengelsen, og behovet for restitusjon etter trening og kamp, for å være 100 prosent fit til neste trening og kamp, svarer Monsen.

Hevder spillerne vil trene mer
Fagermo hevder på sin side at spillerne i Vålerenga ville akseptert fem fellestreninger i uka om ikke det var for NISO.

– Selvfølgelig. Fordi de vet at de lever av å konkurrere og vinne fotballkamper. Dessuten var Vålerenga fire poeng unna nedrykk i fjor. Spillerne har selv tatt opp med meg at de ønsker å trene mer og tøffere enn de har gjort. Hvis du da går imot det... det sier seg selv, det blir selvmotsigende.

– Har du gikk uttrykk for dette i møtene du har hatt med spillerne?

– Ja, det har jeg. Samtidig har jeg veldig forståelse for det at de er permittert. Og vi må ikke bryte permitteringsreglene. Men krangelen ligger ikke på antall treninger. Den handler om hvor mye du kan trene innenfor den graden du har lønn kontra permittering, ikke sant?

– Derfor bruker jeg eksempelet på snekker eller håndverker som også jobber fysisk som en toppidrettsutøver. Når NISO da legger inn hvile og søvn som arbeid... ja, det er viktig for en toppidrettsutøver, men det er også viktig i andre tøffe yrker. Hvis man skal ha lønn for det, da begynner det å bli vanskelig, sier Fagermo.

– NISO mener at det enkelte klubber driver med er på grensa til trygdesvindel, hvis det skal trenes så mye som noen har lagt opp til?

– Selvfølgelig er jeg uenig i det. Ingen driver trygdesvindel. Vi er moralske, vi regner på det og er nøye på det. Det er i alles interesse at vi gjør dette innenfor bestemmelsene og retningslinjene i samfunnet. Så det handler ikke om det, men om at vi driver med toppidrett. Og da er det faktisk en fordel å være i god form. Så når interesseorganisasjonen er redd for det - da synes jeg det er litt morsomt, faktisk.

– Hva burde NISO gjort da, mener du?

– Hvis du skal være interesseorganisasjon for utøvere som lever av å prestere og være god, så ville jeg i hvert fall støttet det å trene.

– Men har NISO et poeng i at det blir for enkelt for noen klubber bare å permittere, og så trene tilnærmet som normalt?

– Jeg tror ikke det er enkelt for noen klubber å permittere. Det er siste sort. Men klubbene har ikke noe valg. Inntektene til klubbene er TV-avtalen og publikum, og når det ikke er kamper, hvordan skal man få inntekter da? Så er det selvfølgelig samarbeidspartnere, men de får jo også juling i disse dager. Så vi permitterer så lite vi kan, og jeg synes klubben har vært veldig flink. Vi har lettet på det vi kunne og hadde økonomi til, og nå tar vi ferie, sier Fagermo.

Stusser over Fagermos innblanding
NISO mener Fagermo har misforstått hvis han tror det er de som i praksis står bak protestene mot å trene fem ganger i uka.

– Spillerne kommer til oss, og spør om dette er riktig eller ikke. Så gir vi våre anbefalinger og råd basert på det vi mener er riktig forståelse av regelverket. I dette tilfellet her er det sånn at når du er permittert, er du pålagt arbeidsfritak. Du skal ikke utføre arbeid i den perioden du er permittert.

– Hva synes du om den konkrete saken i Vålerenga?

– Jeg synes det er merkelig at en trener engasjerer seg så kraftig i arbeidsmengden for spillerne, når det ligger hos ledelsen å vurdere hvor mye man faktisk skal utføre av arbeid. Fem økter i uka er ikke riktig for en fotballspiller i 25 prosent stilling.

– Er det trygdesvindel?

– Jeg skal være forsiktig med å bruke det ordet, men det er klart at dersom man utfører arbeid i den tiden man er permittert, gjør man noe man ikke har lov til. Så får man tolke det som man vil, svarer Monsen.