Oslo 20191002. 
Amnesty International Norge markerer ettårsdagen for drapet på journalisten Jamal Khashoggi, utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Generalsekretær Jon Peder Egenæs
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks with Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman during photo session with other leaders and attendees at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 28, 2019.  REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Amnesty-sjefen om de nye Newcastle-eierne: – Jeg ville brutt med klubben

Newcastle er i ferd med å bli kjøpt opp av Saudi-Arabia. Supporterne har et ansvar om å si ifra, mener generalsekretæren i Amnesty International i Norge.

Se Mens vi venter på Premier League mandag-torsdag på TV 2 Sumo.

Mike Ashley har eid Newcastle i tretten år, og foruten de aller første hvetebrødsdagene, har fansen sett frem til at han skulle selge klubben igjen.

Nå virker det som om de skal få viljen sin.

Kronprinsen beskyldt for å beordre drap

Et oppkjøp er kun formaliteter unna, og de nye eierne er både svært pengesterke - og omdiskuterte. Hovedinvestor vil bli Saudi-Arabias oljefond med nesten åtti prosent av aksjene. Oljefondet er styrt av kronprins i landet, Mohammed bin Salman.

Kronprinsen er av CIA blitt beskyldt for å ha beordret drapet på journalist Jamal Khashoggi.

Og som Kasper Wikestad skriver i sin blogg om temaet: "Listen over Saudi-Arabias brudd på menneskerettighetene er vond som et langt år."

Oppkjøpsplanene var tema i lørdagens Mens vi venter på Premier League, og der var John Peder Egenæs gjest. Han er generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge. Han mener klubben Newcastle nå blir brukt som en brikke i et spill av Saudi-Arabia.

– Dette er en del av en bevisst strategi fra det saudiarabiske regimet, ledet av kronprinsen, som er den som virkelig har makt. Han har en visjon for Saudi-Arabia i 2030, og en viktig del av det er det vi i Amnesty har døpt «sportsvasking». Det handler rett og slett om at imaget til Saudi-Arabia skal pyntes på og sløres til.

Egenæs: – Premier League burde stanse oppkjøpet

Egenæs forteller at kronprinsen slik følger malen til De Forente Arabiske Emirater, som blant annet er inne på eiersiden av Manchester City. Målet er å få fokuset bort fra menneskerettighetsbrudd fra regimet, mener Egenæs.

Og det funker, skal vi tro Egenæs. Generalsekretæren forteller at man så en økende tendens til at fans av Manchester City ikke bare tok klubben i forsvar, men også faktisk De Forente Arabiske Emiraters regime i forsvar, da britiske journalister tidligere kritiserte manager Josep Guardiola for manglende vilje til å kommentere eierne.

Premier League har stoppet oppkjøp tidligere etter bakgrunnssjekk av eiere, men ifølge Independent er det ventet at Premier League vil godkjenne oppkjøpet allerede neste uke.

Det mener Egenæs man bør stille spørsmål ved.

– Her burde Premier League kanskje si at dette ikke gagner vårt rykte å ha en klubb åtti prosent eid av en slikt regime. Og en person som det så åpenbart personlig har beordret de groveste overgrep.

Mener supporterne må heve røsten

Egenæs er selv en ivrig Manchester United-tilhenger, og tidligere har det saudiarabiske regimet vært koblet til et mulig oppkjøp av hans egen favorittklubb. Hadde det skjedd, ville han sluttet å følge Manchester United, forteller generalsekretæren i Amnesty International i Norge.

– Jeg sa den gang at dersom Saudi-Arabia kjøper Manchester United er jeg nødt til å bryte et 50 år langt kjærlighetsforhold med klubben. Jeg hadde rett og slett ikke kunnet fortsette som supporter dersom den var eid av Saudi-Arabia.

Så drastisk til verks er det nok få Newcastle-tilhengere som vil gå. Snarere er nok de fleste positive til oppkjøpet, kan medlem av Toon Army Norway, Anders Mork Limmesand, fortelle.

– Det er nok fair å si. Vi kan ikke kjøpe ligagullet neste år, men det er mange som drømmer om bedre tider, bedre resultater og å vinne trofeer igjen. Sånt tar litt mer fokus enn at det er Saudi-Arabia som kommer inn.

– VI er først og fremst glad for å bli kvitt Mike Ashley. Men selvfølgelig, det er mange som er skeptiske til å få disse inn i Newcastle. Hva det vil bety i praksis, er det ingen som vet. Sportsvasking er utbredt, folk som vil hvitvaske ryktet sitt. Mange er lettet over at Ashley er borte, men skeptiske til å få inn en slik investor, sier Mork Limmesand til TV 2.

Det forstår Egenæs, men han mener likevel at nettopp vanlige supportere har et ansvar - og mer makt enn de kanskje tror.

– Jeg synes at supportere i hvert fall bør heve stemmen i slike sammenhenger. Vi har sett tilfeller hvor lag har ønsket å reise på treningsleir til Dubai, men har ombestemt seg etter at supportergrupper har hevet stemmen. Jeg synes Newcastle er en utrolig stilig klubb. Og jeg skjønner supporterne, men jeg synes at de har et ansvar om å si ifra. Historien viser at det blir suksess med superrike eiere, så det er vanskelig å si nei takk.

Lysbakken mener sjelen blir sugd ut av klubbene

Og det finnes Newcastle-supportere som hever røsten også.En av dem er SV-leder Audun Lysbakken. Han var gjest i Mens vi venter på Premier League tidligere denne uken, og sa klart ifra om hva han mente om oppkjøpsplanene.

– Det er veldig trist hvis det er sånn at det eneste alternativet til eierskapet i flere og flere engelske klubber skal bli ulike styrtrike autoritære folk. Saudi-Arabia har i tillegg en fryktelig tvilsom arv med seg når det gjelder menneskerettigheter. Dette er et regime som hugger hodet av folk, forfølger opposisjonelle og står bak en blodig krig i Yemen. Og Newcastle kan langt på vei få den saudiarabiske staten inn på eiersiden av fotballklubben.

– Jeg tror ingen skal ha noen illusjoner om hva disse regimene er ute etter når de investerer i fotballklubber. De er ute etter å forbedre imaget sitt, og det er kjempeviktig at de ikke får lov til det. Jeg synes dette er noe som burde utløse enda mer diskusjon om hva som skjer i engelsk fotball. Man risikerer at sjelen suges ut av klubbene når det blir til den type leketøy for rike og veldig usympatiske krefter, sier Lysbakken.