BEKYMRET: 37 år gamle Kjersti Vestbø ble permittert fra jobben som flyvertinne den 27. mars. Nå går hun en usikker fremtid i møte.
BEKYMRET: 37 år gamle Kjersti Vestbø ble permittert fra jobben som flyvertinne den 27. mars. Nå går hun en usikker fremtid i møte. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Redd for ikke å ha råd til mat – støtter likevel tiltakene

De betaler en høy pris for smitteverntiltakene som er innført, men likevel mener de fleste som er permittert at tiltakene har vært på sin plass. Blant de er flyvertinnen Kjersti Vestbø.

Tre uker har gått siden Kjersti Vestbø (37) ble permittert fra jobben som flyvertinne i Sunclass Airlines. Bransjen er hardt rammet av tiltakene som er innført for å begrense koronasmitten i Norge.

Flyvertinnen er alenemor til en to år gammel gutt.

– Det er en helt ny hverdag, sier Vestbø når TV 2 treffer henne i en park på Bryn i Oslo.

37-åringen har søkt dagpenger fra NAV, og hun har kuttet ned på alle «luksusgoder», for eksempel abonnement på strømmetjenester.

– Man tenker jo på hva som skjer neste måned. Har jeg nok penger til mat og bolig, spør hun.

Bekymringen handler både om økonomi og om frykt for å miste jobben hun liker så godt. Vestbø er ikke alene om det.

Permitterte støtter tiltakene

Den siste måneden har antallet arbeidsledige i Norge økt fra 65.000 til over 430.000, noe som er det høyeste tallet siden krigen.

Før påske ba TV 2 personer som har blitt permittert, oppsagt eller mistet inntekt om å delta i en spørreundersøkelse. 2126 har svart oss.

Vi har spurt denne gruppen, altså de som kjenner smittevern-tiltakene på kroppen bedre enn de fleste, om hva de tenker om omfanget av tiltakene som er innført.

  • 56 prosent mener at tiltakene har vært riktige.
  • 19 prosent mener at tiltakene burde vært noe mer omfattende.
  • 9 prosent mer at tiltakene burde vært langt mer omfattende.

Kun 13 prosent har svart at tiltakene burde vært noe mindre omfattende. To prosent mener at de burde vært «langt mindre omfattende».

TV 2 har også spurt om i hvilken grad de har tillit til regjeringen og beslutningene de fatter. 59 prosent oppgir at de har høy eller svært høy tillit til Erna Solberg og co. 28 prosent gir regjeringen en treer på en skala fra en til fem, mens bare 13 prosent har lav eller svært lav tillit til regjeringen.

– Må reise oss etterpå

For selv om Vestbø er bekymret for både økonomien og sin egen jobbfremtid, støtter hun tiltakene til regjeringen.

– De støtter jeg hundre prosent, uansett om det går utover jobben min. Jeg tror at det hadde blitt større konsekvenser om vi ikke hadde gjort det. Da hadde flere blitt syke og dødd, og så ville viruset spredt seg enda mer.

  • Svarene i denne undersøkelsen er innhentet i perioden 8. - 16. april 2020. Utvalget består av personer som oppgir at de har blitt permittert eller oppsagt, samt frilansere, næringsdrivende og andre som oppgir at de har mistet mer enn 50 prosent av inntekten sin som følge av koronapandemien.
  • Utvalget er rekruttert gjennom et nettskjema distribuert via TV 2s nettsider og sosiale medier. Alle som har svart har identifisert seg med Bank-ID eller annen elektronisk ID. Alle data blir behandlet anonymt. TV 2 samarbeider med Universitetet i Oslo om en sikker løsning for innhenting og oppbevaring av sensitive data.
  • TV 2s utvalg består av 60 prosent kvinner og 40 prosent menn. Det er dermed en større andel kvinner i TV 2s utvalg enn i NAVs arbeidsmarkedsstatistikk. Flest personer i utvalget oppgir at de har jobbet i bransjene serviceyrker og annet arbeid (28%), butikk- og salgsarbeid (21%) og reiseliv og transport (16%).
  • Utvalget består av personer fra Agder (4,42%), Innlandet (7,57%), Møre og Romsdal (4,42%), Nordland (4,14%), Oslo (13,78%), Rogaland (7,48%), Troms og Finnmark (3,81%), Trøndelag (7,2%), Vestfold (6,44%), Vestland (15,33%) og Viken (25,4%). Sammenlignet med NAVs arbeidsmarkedsstatistikk er Oslo underrepresentert i utvalget. TV 2s spørreskjema er kun distribuert på norsk. Dermed er det grunn til å tro at personer med minoritetsbakgrunn er underrepresentert.

– Vi må bare gjøre dette, og så får vi reise oss sammen etterpå, sier Vestbø.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener at det er oppløftende og viktig at så mange av de som er hardt rammet også støtter regjeringen.

– I tider som dette, som er så usikre og der mange ender med å betale en høy pris, er det utrolig viktig at man har tillit til at beslutningene som fattes er riktige, sier han.

– Lojaliteten forsvinner hvis folk opplever å bli påført en høy økonomisk belastning for noe de ikke skjønner vitsen med, legger han til.

Redd for konkurs

På Osterøy utenfor Bergen driver Svein-Harald Solberg buss- og taxiselskap. Over natten mistet han så godt som alle kunder, og han ble nødt til å permittere ansatte.

Han forstår at regjeringen måtte innføre tiltakene, men er bekymret for utfallet.

– Det var nødvendig for å sikre våre medborgere. Vi vil selvsagt ta vare på alle rundt oss, men det koster oss enormt dyrt. Det fører med seg store økonomiske utfordringer, sier Solberg, som er redd for sine ansatte.

Han håper at regjeringen kommer med rausere krisepakker.

FRYKTER FOR SELSKAPENE: Svein-Harald Solberg er usikker på om firmaene hans overlever 2020. Foto: Robert Reinlund / TV 2
FRYKTER FOR SELSKAPENE: Svein-Harald Solberg er usikker på om firmaene hans overlever 2020. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Dersom det fortsetter som dette, så vil ikke selskapene mine overleve 2020, sier han.

Erna: – Det er verdt prisen

TV 2 har vist Erna Solberg tallene som viser at den hardt rammede gruppen støtter regjeringens tiltak.

– Jeg synes det er fint, og jeg synes det er hyggelig at de gjør det. Så tenker jeg at folk har forstått at det er viktig at helse går foran alt, sier hun og fortsetter:

GLAD FOR STØTTEN: Statsminister Erna Solberg.
GLAD FOR STØTTEN: Statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Veldig mange av de økonomiske effektene vi ser, kommer ikke bare fra våre tiltak. Mye kommer fra det som skjer i verden for å bekjempe smitten. Så skjønner jeg at noen føler vi skulle tatt enda hardere i, men vi har fått de resultatene vi var ute etter, og nå gjelder det å holde fast på alle de gode vanene folk har bygget opp den siste tiden, sier hun.

– Er du trygg på at de tiltakene som du har innført, er verdt prisen?

– Jeg er trygg på at de tiltakene som vi har innført, har vært verdt prisen, for jeg mener at helse går først.