ENORME KREFTER: Slik ser deler av området ut etter det enorme skredet som gikk tidligere i uken. Jordmasser, trær og snø ligger nå i elva og stopper for vanngjennomstrømming. Nå frykter man flom.
ENORME KREFTER: Slik ser deler av området ut etter det enorme skredet som gikk tidligere i uken. Jordmasser, trær og snø ligger nå i elva og stopper for vanngjennomstrømming. Nå frykter man flom. Foto: Truls Naas

Folk er bekymret etter skredet: – Kan bli dramatisk

SALTDAL (TV 2): Arvid Norbergsen kjente bilen riste da det enorme skredet i Saltdal gikk tidligere i uken. – Enormt trykk, sier han til TV 2.

Mandag ettermiddag gikk det et større skred like ved Junkerdalsura og ned mot Saltdalselva i Storjord i Nordland.

Raset startet fra rundt 1.100 meters høyde, og har dratt med seg enorme mengder masse ned til elva og over riksvei 77.

Skredet oppleves som kritisk, og ordfører Rune Berg (Sp) i Saltdal sa til TV 2 at elva er tett, og dersom det sprekker opp vil det komme en større flodbølge ned gjennom dalen.

Fredag besøkte TV 2 området der skredet gikk onsdag. Det er nesten uvirkelig å se hvor mye krefter som var i sving. Skredet var om lag 700 meter bredt, og det trykket som ble skapt var med på å knuse tykke trestammer tvert av.

Stod rett ved skredet

Arvid Norbergsen er grunneier og brøytebilsjåfør i Junkerdal. Han var et par hundre meter unna det enorme skredet som dundret gjennom Junkerdalsura, og forklarer til TV 2 at bilen ristet.

– Det som møtte meg var en sky. Det som kommer før selve raset. Jeg så det kom en sky med masse snøfokk og det enorme trykket, sier han.

Til tross for at var et par hundre meter unna selve skredet lå det svære busker 50 meter foran varebilen han kjørte.

– Tykke trær har blitt knekt som fyrstikker. Det var et godt trøkk, sier Norbergsen.

Han forklarer at han ikke var redd da bilen ristet, men forteller at det ikke går an å forestille seg de kreftene som var i sving onsdag ettermiddag.

– Jeg tror det må oppleves, sier han.

Ingen vanngjennomstrømming

Som følge av skredet ligger det mye skog, snø og jordmasser i elva. Det har ført til at det er liten eller ingen vanngjennomstrømming gjennom skredmassene.

Det demmes opp mye vann, og det er nå over 70 meter lang og ti meter bred ispropp. Dersom disse sprekker opp frykter man at det vil komme en flodbølge ned gjennom dalen og inn over Storjord, som ligger et par kilometer unna.

Vannmassene stiger en halv meter i døgnet, og løsner dette vil det føre til en flodbølge.

– Det er en høydeforskjell på vel 100 meter, så det er mye vann som skal ned, sier Norbergsen.

– Det er ikke mye å gå på før det er mye land som står under vann. Bølge nedover dalen.

Bekymret

Halvard Olsen er eier av Saltdal Turistsenter, som ligger en kort kjøretur unna selve skredsområdet. Han forteller til TV 2 at han ble satt ut med det samme skredet gikk, og det at nå begynner å synke inn.

Halvard Olsen eier Saltdal Turistsenter.
Halvard Olsen eier Saltdal Turistsenter.

Èn av dem som er i faresonen som følge av skredet er Olsen. Selve turistsenteret er på trygg avstand fra skredet, men han har flere campinghytter som ligger i faresonen.

– Man blir litt bekymret. Vi har vurdert det slik at hovedbygget vårt står trygt, men klart kan de nederste hyttene og infrastrukturen få skader, sier han.

Da TV 2 møtte Olsen fredag ettermiddag hadde han akkurat fått en gul lapp med anbefaling om å ikke oppholde seg i området.

Dette skiltet har Halvard Olsen fått beskjed om å henge ut som følge av det store skredet.
Dette skiltet har Halvard Olsen fått beskjed om å henge ut som følge av det store skredet.

– Ikke tillatt å oppholde seg her! Flomfare, står det på lappen som skal henges opp på hyttene som tilhører Bodø og omegn turistforening.

I krisemøter

Ordfører i Saltdal Rune Berg (Sp) har gjennom fredagen vært i krisemøter med NVE, politiet, Fylkesmannen og vegvesenet.

En av løsningene som har blitt diskutert har vært å bruke sprengstoff. Det skjer ikke ifølge ordføreren.

– Vi har ikke fått tillatelse til å gjøre det, så det vil ikke skje. Det er ikke et tema for oss, sier han.

Det har vært noen merkelige dager for ordfører Berg, som håper folk hører på kommunen og ikke ferdes i området der skredet gikk.

– VI er i en merkelig situasjon. Dette pleier å skje fra tid til annen, men det går ofte tiår mellom hver gang. Vi har nå fokus på å advare folk om å være i området rundt Storjord.

– Gjennom helgen kommer vi til ha å overvåkning.

Knut Aune Hoseth er regionssjef hos NVE i nord. Han forteller at NVE tror isproppen vil løse seg naturlig og at de ikke kommer til å gå inn med fysiske tiltak for å fjerne eller løsne opp i skredmassene.

– Men vi observerer situasjonen og vurderer virkningene av den situasjonen vi står i nå og kommer til å få, sier han.

NVE overvåker situasjonen nøye sammen med kommunen, fylkesmannen, vegvesenet og politiet.

Grunneierne er bekymret.

– Om alt løsner samtidig og dundrer ned gjennom dalen, kan dette bli dramatisk, sier Norbergsen.

– Å håpe at det ordner seg selv kan være greit, men jeg tviler på det. Det er mye trær og tettpakka snø som ligger her, og det vil ta lang tid før det løsner opp.

KRITISK: Et stort skred ved Storjord i Nordland har ført til at vannflyten i elva har stoppet opp. Skredet gikk på venstreside av elva og kreftene var så store at trykket knakk trær på andre siden av riksvei 77 som fyrstikker. Foto: Frank Håvard Storvik / AirDrone
KRITISK: Et stort skred ved Storjord i Nordland har ført til at vannflyten i elva har stoppet opp. Skredet gikk på venstreside av elva og kreftene var så store at trykket knakk trær på andre siden av riksvei 77 som fyrstikker. Foto: Frank Håvard Storvik / AirDrone