Ingen barnetog på 17. mai

Kulturminister Abid Raja (V) offentliggjorde i dag at barnetogene ikke vil kunne gå sin gang, på 17. mai.

– Grendehus vil heller ikke kunne ha samlinger, så vi håper på fint vær. Helsemyndighetene gir muligheten til at korps kan marsjere i gatene, så lenge de kan marsjere med to meters avstand, sa kulturministeren i dag.

Raja at han sammen med 16 andre kommuner dannet en utvidet 17.mai-komite, som sammen har avgjort at barnetogene ikke vil kunne gå.

– Den kreativiteten jeg har blitt møtt med gjør at jeg er sikker på at vi vil se tilbake på feiringen med positive øyne, sa Raja.

– Vi kan ikke la en ellers hyggelig 17. mai-feiring ende med at et massivt antall mennesker blir smittet, fortsatte kulturministeren.

Allsang

Raja informerte også at om at ni av Forsvarets anlegg vil fyre av en salutt klokken 13.00. Kulturministeren inviterte også alle til å bidra til en allsunget fremføring av nasjonalsangen, rett etter salutten.

Kulturministeren sa også at han vil komme med oppdaterte råd for nasjonaldagsfeiringen 4. mai.

– Når jeg de siste ukene har vært i kontakt med 17. mai-komiteer rundt om i landet, blir jeg imponert over kreativiteten og samarbeidet lokalt. Jeg er trygg på at feiringen er i de beste hender, sa Raja

100 nye smittede fra i går

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland sa at det meldes om stadig færre nye smittede.

– Reproduksjonstallet er lavt. Vi ser en nedgang i utviklingen av antall smittede, også for dem som er født i et annet land enn Norge. Det er nå totalt meldt om 6891 smittede i Norge, som tilsvarer en økning på 100 mennesker fra i går.

– Det er varslet 137 dødsfall til FHI. Det er fortsatt vanskelig med disse statistikkene, å vite om pasienten har har dødd av eller med viruset. Mange har bakenforliggende sykdommer som kan forverre tilstanden. Men de som har påvist en positiv test blir registrert i statistikken, forklarte Forland videre.

Han sa også at det nå er 65 mennesker innlagt på intensivavdelinger i Norge, mens 189 har vært innlagt på intensiven totalt.

– De fleste som må på intensivavdeling, kommer ut med livet i behold, sa fagdirektøren.

Over 1 million nedlastninger

Helseminister Bent Høie (H) fortalte at Smittestopp-appen har blitt lastet ned av mer enn 1 million nordmenn.

– Nå tør jeg nesten å drømme om at vi skal klare å komme betydelig over det i løpet av helgen. Så vet jeg at noen ikke vil gjøre det. Det er deres valg, og det skal vi alle også respektere, sa helseministeren.

Høie sa også at FHI arbeider med å oppdatere appen, slik at den kan bruke mindre strøm på mobilen, før han påpekte at smitteverntiltakene fortsatt vil være viktige i tiden som kommer.

– Vi må arbeide med å spore smitten raskere, teste flere mennesker og isolere de som allerede er smittet. Testingen trappes opp de kommende ukene. Til nå har vi kunnet testet rundt 30.000 mennesker i uken, men fra månedskiftet vil vi kunne teste over 100.000 mennesker ukentlig, sa helseministeren.