MØDRE: Linni Meister og Tale Krohn Engvik er begge mødre til barn som er i møte med en uvanlig hverdag nå.
MØDRE: Linni Meister og Tale Krohn Engvik er begge mødre til barn som er i møte med en uvanlig hverdag nå. Foto: Cornelius Poppe/Heiko Junge

Linni Meister: – Når jeg tenker på det begynner jeg å skjelve i stemmen

GOD KVELD NORGE (TV 2): Tale Krohn Engvik forteller at flere barn og unge har det tøft hjemme i koronatidene. Det synes Linni Meister er trist, og hun kjenner det stikker i mammahjertet.

TV-profil Linni Meister (32) har den siste tiden delt flere bilder og videoer i sosiale medier fra hennes hjemmeskole sammen med sønnen Dennis som går i 5. klasse.

Meister følger skoleprogrammet og gir gjerne litt ekstra mammakos innimellom skoleoppgavene.

Slik er det ikke for alle barn hjemme nå i disse koronatider. Flere barn opplever psykisk og fysisk vold, er vitne til vold, lever i familier med rusproblemer eller med noen som er psykisk eller fysisk syke.

Meister synes det er forferdelig at det er slik.

– Jeg blir helt knust bare av å tenke på det, sier hun.

– Tenk på de barna som har foreldre som ruser seg, drikker for mye alkohol eller verst av alt blir utsatt for misbruk. Når jeg tenker på det så begynner jeg å skjelve i stemmen, sier Meister.

Får flere henvendelser

Helsesykepleier Tale Krohn Engvik (40), bedre kjent som «Helsesista», når ut til barn og unge gjennom blant annet Snapchat.

Hun jobber nå for å gi informasjon til dem som trenger det om hvor de kan søke hjelp og trygghet.

– Jeg vet at det er mange barn som ikke har det greit hjemme, sier Krohn Engvik.

Har du det vanskelig og trenger en å snakke med?

Du kan både ringe og chatte for å få hjelp:

Alarmtelefon for barn og unge: 116 111

Mental Helses hjelpetelefon:
116 123

Foreldresupporttelefonen:
116123 - tast 2

Kirkens SOS og
«Helsesista» m/fler:
www.snakklitt.no for chat eller på telefon: 22 04 04 92

Kors på halsen: chat på www.korspaahalsen.rodekors.no eller på telefon: 800 33 321

BaRsnakk: chat på www.barnavrus.no

Hun forklarer at barn og unge kan oppleve koronatiden som ekstra tung eller vanskelig, og hun har mottatt flere henvendelser fra barn og unge den siste tiden.

– Jeg har merket en økning etter at skolene stengte, sier Krohn Engvik.

I henvendelsene hun har fått forklarer barn at de ikke føler seg trygge, blir utsatt for vold, det er mye krangling og foreldrene drikker mye og er fulle.

– De er mye lei seg og trenger mest av alt forståelse og en klem, legger hun til.

MERKET EN ØKNING: Tale Krohn Engvik, «Helsesista»,får flere henvendelser fra barn som ikke har det bra nå.
MERKET EN ØKNING: Tale Krohn Engvik, «Helsesista»,får flere henvendelser fra barn som ikke har det bra nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Når skoler og fritidsaktiviteter er stengt kjenner noen ekstra på hvordan det er på hjemmebane.

– Det er tøft å gå i det hver eneste dag, hele tiden, forklarer «Helsesista» og legger til:

– For noen er det som skjer utenfor hjemmet det som gir livet glede, kanskje også det eneste stedet de opplever kjærlighet.

Leder for «Kors på halsen», Nelli Kongshaug, forteller at de har mottatt henvendelser fra barn og unge gjennom deres samtaletilbud i regi av Røde Kors.

– I starten var det mye usikkerhet rundt hva som skjer og hva det betyr å ha hjemmeskole. Så endret henvendelsene seg til en uro, og nå handler de fleste om et savn etter hverdagen og når den kommer tilbake, forteller Kongshaug.

Vise at man bryr seg

Meister forteller at en venninne av henne startet en nettside som heter «Bry seg litt-Dugnad for barn og unge» som går ut på å vise naboer at man bryr seg om dem ved å ringe på og høre hvordan det går.

– Dersom man mistenker at barna kanskje ikke har det så bra, eller at foreldrene kanskje ruser seg for mye, kan man ringe på og si: «Hei, hvordan har dere det? Er det noe vi kan gjøre for dere?» Da hjelper man kanskje flere barn med den hjelpen de trenger, sier Meister som synes initiativet er kjempebra.

Hun forstår at det kan være vanskelig for barn som er redde å si i fra om hva som faktisk skjer hjemme.

– Men det er så viktig at de gjør det! Da kan de få den hjelpen de trenger, sier 32-åringen.

«Nå forstår jeg hvorfor vold skjer»

Helsesykepleieren Krohn Engvik forklarer at også barn som vanligvis har det veldig fint hjemme opplever at foreldre er stresset og urolig for jobb og økonomi, usikker på hva som er riktig å gjøre og at alt handler om korona.

– Ungdommer har fortalt at foreldre som vanligvis ikke gjør sånt, har slått de i hodet, forteller hun.

Tale Krohn Engvik sier at mange voksne skal mestre flere ting på en gang: hjemmekontor og hjemmeskole.

– Oppegående voksne har fortalt meg: «Nå forstår jeg hvorfor vold skjer». Det er ustabilt i mange hjem, og noen krangler ekstra mye nå, sier Krohn Engvik.

– Det er ikke lett å lære noe av sin mor eller far som i tillegg er stresset på hjemmekontoret. Det skaper en følelse av å ikke mestre både hos barn og voksne, og gjør at konflikter og vonde episoder lettere oppstår.

«Helsesista» foreslår at dersom det begynner å koke over så kan det være lurt å gå seg en tur, enten bare på balkongen eller ut i naturen.

HJEMMESKOLE: Linnie Meister har hjemmeskole for sønnen sin.
HJEMMESKOLE: Linnie Meister har hjemmeskole for sønnen sin. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Meister har ikke forståelse for at noen skal bli voldelige på grunn av den spesielle situasjonen.

– Jeg har også en jobb ved siden av dette, sier Meister.

Hun forklarer at i tillegg til å ha hjemmeskole med sønnen så prøver også hun å få ting til å gå rundt i disse koronatider.

– Jeg skjønner at folk kan bli fort irritable, eller at man blir lei, men er absolutt ikke enig i at man skjønner at folk kan bli mer voldelige, understreker hun.

«Kors på halsen» forteller at flere barn synes det er mye krangling hjemme, og at de ikke klarer snakke med foreldrene på en vanlig måte.

– Noen forteller at de fikk til å snakke med foreldrene sine før, men ikke nå. Mens andre forklarer at det alltid har vært slik, men er enda verre nå, sier Kongshaug.

– De fleste barn har det bra hjemme hos foreldrene sine, mens noen har det ikke bra. De er vi bekymret for, legger Kongshaug til.

Skolene åpner

Den 27. april åpnet skolene gradvis igjen. Dette er Tale Krohn Engvik positiv til. Selv er hun alenemamma for to barn på seks og ni år som har øvd seg godt på å vaske hendene, og har tillit til at skolene gjør det trygt for elevene å komme tilbake igjen.

Helsesista har forståelse for at noen frykter å sende barna tilbake på skolen, men mener det kan lette for mange av dem som ikke har det så lett hjemme at skolene åpner gradvis.

Meister er også positiv til at skolene har åpnet igjen med tanke på dem som har det vanskelig.

– Jeg er veldig glad sånn sett for at barnehagen og skoletrinnet opp til 4. klasse har åpnet slik at de yngste som sliter med slike ting kommer seg litt ut av det, forklarer Meister.

Samtidig tenker hun også på dem som ikke har det bra på skolen til vanlig, men som har hjemmet sitt som det eneste trygge stedet i livet.

Konghaug fra «Kors på halsen» forteller også at det er viktig å tenke på at det er barn og unge som sliter med mobbing på skolen til vanlig.

– De opplever det helt motsatte nå som de er hjemme. De blir ikke utsatt for det de vanligvis blir utsatt for, forklarer hun.

Kongshaug vet ikke om digital mobbing har økt som følge av koronasituasjonen, det har de ikke noen tall på.

Helsesykepleier Tale Krohn Engvik har en oppfordring til alle nå som samfunnet åpnes mer og mer:

– Nå må vi øve oss på å være sammen igjen, og vi må gradvis bevege oss ut i verden, sier hun.