Tromsø 20200331. 
Det har falt mye snø i Tromsø de siste dagene. Her jobber Benrhard Simonsen og Jardar Johansen(bak) med snømåking, i Tromsdalen.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Tromsø 20200331. Det har falt mye snø i Tromsø de siste dagene. Her jobber Benrhard Simonsen og Jardar Johansen(bak) med snømåking, i Tromsdalen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Nå har endelig meteorologen gode nyheter til nedsnødde nordlendinger

Denne helgen glimter vårsolen til over hele landet, og nordlendinger kan endelig gi litt slipp på vinteren.

Naturglade nordmenn har virkelig fått utfolde seg siden regjeringen innførte koronatiltakene 12. mars. Til tross for at flere butikkeiere har hatt tøffe uker, så har turutstyr solgt som aldri før.

Det har midlertidig vært litt ulike tilstander for uteaktivitet i flere deler av landet.

Sør i Norge har det vært mange finværsdager, og sosiale medier har vært overflommet av turbilder i strålende sol. Det har provosert enkelte lenger nord i landet, som har tatt til takke med vind, snø – og mere snø.

Nå ser det derimot ut til at dette kan endre seg.

– Jeg håper nordlendingene kan oppleve helgen som et lite pusterom, sier meteorolog Ina Ynnesdal hos Storm Geo.

Opp mot 20 grader

Høytrykket som har sørget for sol og gode temperaturer i hovedstaden og store deler av Sørlandet, vil fortsette å ligge over den sørlige delen av Norge til helgen.

– Det blir mye fint vær over hele sør-Norge. I Oslo kan man komme godt opp mot 20-tallet på gradestokken, selv om det nok ikke når helt opp, sier Ynnesdal.

Fredag er det en kjølig nordavind som preger hovedstaden, men fra lørdag stilner vinden. Finværet vil prege området fra Oslo i øst til Bergen i Vest. Der vil det bli mellom ti og 15 varmegrader både lørdag og søndag med lite vind.

– Man får nyte det så godt man kan med de reglene som er i det norske samfunnet nå, om det så er i egen hage med mat og drikke kjøpt i butikk, legger meteorologen til.

HELGEN: Været illustrert for fredag (venstre), lørdag (midt) og søndag (høyre). Foto: Storm Geo
HELGEN: Været illustrert for fredag (venstre), lørdag (midt) og søndag (høyre). Foto: Storm Geo

– Nå blir det bedre

Et vanlig værfenomen er at nordlendingene opplever dårlig vær samtidig som sørlendingene får fint vær, forteller Ynnesdal hos Storm Geo. Denne helgen slipper nordlendingene litt unna vær-tradisjonen.

Lørdag blir det grått i skydekket og litt nedbør, men begge deler letter søndag.

– Det ser ut til at solen vil titte fram i perioder. Hele Nord-Norge har opplevd en del dårlig vær i det siste, med mye vind og nedbør. Men nå blir det bedre, sier hun.

Helt nord, i Tromsø og Finnmark, kan det derimot bli litt mer skiftende vær. Men også her løyer vinden, og kvikksølvet i gradestokken vil krype oppover. Gjennom helgen vil høytrykket fra sør trekke varmluft opp til Island, før det så går inn over Nord-Norge.

– Temperaturen vil stige gradvis gjennom helgen. I Tromsø kan de nærme seg fem plussgrader på søndag.

– Nord har jo fått veldig mye snø i vinter, så jeg tror været vil oppleves som litt mer vårlig, forteller Ynnesdal.

Etterlengtet sol

Også Trøndelag har opplevd en god del av Nord-Norges ruskevær. Det vil bedre seg på lørdag, og søndag blir det både varmt og sol.

– De får også smake på høytrykket. Det ligger nok litt snø på bakken, men det blir ikke mye nedbør framover, og da vil det forsvinne etter hvert.

Søndag kan det bli opp mot ti varmegrader i midten av landet.

– Jeg tror det er etterlengtet å se sol i Trøndelag helt uavhengig av hvilken temperatur de får, sier Ynnesdal.