KRITISK: FHI-appen overvåker hvor brukeren beveger seg, og om man har møtt på korona-smittede.
KRITISK: FHI-appen overvåker hvor brukeren beveger seg, og om man har møtt på korona-smittede. Foto: Heiko Junge

Slakter Smittestopp-appen: – Per nå kommer den ikke til å fungere

Flere mener at Smittestopp-appen setter personvernet i fare. Interaksjonsdesigner Ida Aalen mener imidlertid at den foreløpig ikke engang er brukervennlig nok til at den vil fungere.

– Jeg forstår at de har skyndet seg med å lansere den, men det hadde vært bedre om den kom et par dager senere, med færre feil, sier interaksjonsdesigner og forfatter, Ida Aalen.

Aalen mener at appen ikke er brukervennlig. I et Facebook-innlegg ramset hun opp flere feil med appen, etter at hun selv hadde installert den.

– Det spiller ingen rolle hvor mange som laster appen ned. Den blir verdiløs dersom man ikke bruker den aktivt.

Aalen, som selv arbeider med design av videokonferanseprogrammer, frykter at mange vil «gi opp» appen, dersom feilene ikke rettes.

Innloggingsproblemer

I Facebook-innlegget beskriver Aalen problemer hun hadde med registrering og innlogging i appen.

MISFORNØYD: Aalen mener at FHI-appen foreløpig ikke er brukervennlig.
MISFORNØYD: Aalen mener at FHI-appen foreløpig ikke er brukervennlig.

– Man kan sammenlikne det med spredningen av koronaviruset. Appen må ha så lite motstand som mulig for å kunne spre seg. Hvert eneste lille problem appen har, øker muligheten for at folk gir opp.

Forfatteren sier at hun frykter at myndighetene kun vil se på hvor mange som har lastet appen ned, og at de vil glemme å tenke på hvor mange som bruker appen aktivt.

– De fleste problemene er løsbare. Jeg sier ikke at dette er en mislykket app, men i den formen den har nå, så kommer den ikke til å fungere, sier Aalen til TV 2.

Sikkerhet

Teknologiskribent, Sigve Indregard, tror folk vil la være å laste ned appen, i frykt for at den skal lekke personlig informasjon.

– Her er det snakk om at myndighetene tar inn masse data, sender det et sted, og sier: «vi må stole på dem». Disse grepene rundt lokasjonsdata kan føre til at appen ikke blir brukt av nok folk.

Appen har også lukket kildekode, som vil si at andre ikke får se hvordan appen er bygget opp. Indregard mener at en åpen kildekode ville vært tryggere.

– Med åpen kildekode kan alle se hvordan appen er bygd opp, man kan finne feil, og i prinsippet foreslå endringer i appen. Men det er ikke som Wikipedia, hvor hvem som helst kan gå inn og redigere prosjektet. Det er opp til eieren av prosjektet om han vil ta i bruk endringene eller ikke.

Personvern

Advokat og personvernekspert, Jon Wessel-Aas, er kritisk til at appen vil lagre informasjonen om brukerne sentralt.

– Jeg er skeptisk til hvordan denne appen er innrettet, på grunn av dette med løpende sentrallagring. Informasjonen kan for eksempel heller lagres på den enkelte brukeren sin telefon.

Helseminister Bent Høie (H) mener på sin side at sentrallagringen er helt nødvendig.

– Ved rent smittesporingsarbeid så hadde det holdt med lagring på telefonen. Men for å vurdere om smitteverntiltakene har en effekt i samfunnet, så trenger vi også dataene på et nasjonalt nivå, sier Høie.

Wessel-Aas mener det også er problematisk at appen lagrer informasjon om hvor brukeren har vært.

Helseminister Bent Høie svarer med å si at man til enhver tid kan skru av funksjonen som lagrer posisjonsdataene.

– Mange av de som har vært bekymret har kommet med gode henvisninger, som vi har tatt hensyn til. Dataene vil ikke bli brukt på personnivå, vi mener dette er trygt, følger helseministeren opp.

Tillit

Teknologiskribent Indregard reiser spørsmålet om dataene kun vil brukes til smittesporing.

– Når man har tilgangen til slike data, gir det myndighetene flere muligheter som det kan være vanskelig å si nei til. Ved overvåkning kan man kanskje løse en terrorsak eller finne et forsvunnet barn. Og mange vil si: «er ikke det fint da?»

– Det kan være at noen vil at samfunnet skal være sånn, men lovverket i Norge sier at man ikke skal overvåke innbyggere på den måten, sier Indregard.

Stortingspolitiker Kjetil Kjenseth (V) mener at appens overvåkning er problematisk og kalte den for en «Kina-app».

– Det er jo et faktum at denne type smittesporing er noe som Kina har prøvd, men det betyr ikke at Norge blir et overvåkningssamfunn. Her har vi stor tillit til myndighetene, og så får vi håpe at de er tilliten verdig, sier Indregard.