Oslo 20200416. 
Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Frp-Hoksrud uenig med partifeller:

– Det handler ikke bare om meg selv lenger

Bård Hoksrud (Frp) nektet inntil i fjor å montere bompengebrikke i bilen av personvernhensyn. Nå kommer han med støtte til smitte-appen etter at Frp-kolleger advarte.

Da regjeringen torsdag presenterte den nye smittestopp-appen, gikk Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen ut i TV 2 og advarte sterkt mot appen.

– Jeg kommer ikke til å laste den ned. Jeg er livredd for at staten skal drive overvåkning, sa Bruun-Gundersen.

På Politisk kvarter hos NRK fredag morgen sa helseminister Bent Høie (H) at utspillet var svært uheldig.

– Dette er helt frivillig. Men jeg reagerer på bruken av ord som «overvåkning» for å prøve å skremme andre fra å laste ned en app som en del av dugnaden. Det synes jeg ikke er greit, sa helseministeren.

Nå vil Frps Bård Hoksrud gi sin støtte til appen, som han mener er viktig.

– De siste seks ukene har blitt slik det er blitt. Jeg er fortsatt betenkt når det gjelder personvernhensynet og mener det er kjempeviktig, men vi er i en tid hvor det ikke bare handler om meg selv lenger. Det handler om alle rundt meg og jeg er opptatt av at vi raskest mulig skal komme tilbake til en normalsituasjon, sier Hoksrud til TV 2.

– Prinsippene er viktig, men her er det frivillig, sier Frp-politikeren.

Tvilt seg frem

Han forteller at han har gått mange runder med seg selv før han lastet den ned.

– Jeg tror dette er et godt verktøy og det ligger begrensninger slik at alle data blir slettet. Dette handler om tillit og man må ha tillit til at myndighetene gjør dette. Bare for seks uker siden ville jeg kjempet mot dette og stått på barrikadene mot verktøy som gir myndighetene muligheten til å hente inn informasjon om hver enkelt av det, sier han.

Hoksrud har vært så skeptisk til datalagring at han inntil i fjor nektet å installere bombrikke, avslører han til TV 2.

– Jeg satte det først inn i fjor, så kan noen si at det er dumt fordi man blir jo tatt bilde av. Men det var prinsipielt og jeg er veldig motstander av datalagringsdirektivet, sier Hoksrud.

Også Christian Tybring-Gjedde (Frp) sa i går at han er kritisk til appen.

– Nei. Vi kan ikke leve i en permanent unntakstilstand. En slik app bidrar til nettopp det. Folk får vurdere om de vil laste den ned selv, men jeg tror ikke at en slik app bidrar til en normalisering verken av hverdagen eller økonomien, sa Tybring-Gjedde.

Les saken: Disse politikerne er kritiske til appen

– Avhengig av at mange laster den ned

Hoksrud mener det er viktig at hver enkelt gjør seg opp en mening, men kommer med en liten oppfordring:

– Man er avhengig av at mange laster den ned og at en stor del av befolkningen faktisk bruker den, sier Frp-toppen.

Han understreker at appen kan slettes.

– Det handler nå om trygghet for de rundt meg og hvis jeg skulle være smittebærer, er det viktig at de som har vært i nærheten av meg får vite det.

– Så du mener Bruun-Gundersen sendte et dårlig signal i går?

– Jeg har stor forståelse for det hun sier, og det skjønner du når du hører hvor betenkt jeg er, men likevel så handler det om at jeg stoler på at dette er et nyttig verktøy som kan redusere smitten, sier han.

– Men du mener det er viktig at politikere stiller seg bak appen og at man må være med på dugnaden?

– Jeg gjør det fordi jeg tror det er riktig, men jeg forstår de som ikke vil laste den ned, sier Hoksrud.