Olivia (12) lider av en sjelden hårsykdom:

– Mange tror det er kreft

I syv år har Olivia levd uten hår. Rett før påske fikk hun en rørende gave av datteren til «Funkygine».

Olivia Fimreite Fortes (12) har hårsykdommen Alopecia Universalis, som gjør at hun mister alt håret på kroppen.

– Jeg vet ikke hvorfor alt er borte, men det var vel fordi jeg fikk Alopecia, så da mista jeg håret bare. Jeg har nesten ikke noe hår noe sted, forteller Olivia til God morgen Norge.

Dette er andre gang hun besøker programmet. Forrige gang var hun fem år og hadde nettopp fått sykdommen.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Får ikke håret tilbake

To prosent av befolkningen har hatt eller kommer til å ha flekkvis hårtap i løpet av livet. Olivia har fått forespeilet at hun mest sannsynlig aldri kommer til å få hår igjen.

– Det er selvfølgelig veldig trist, men jeg har blitt såpass vant til det nå, så det er ikke så ille lenger, sier Olivia.

HÅRSYKDOM: Slik så Olivia ut, da hun begynte å miste håret for syv år siden. Foto: Privat
HÅRSYKDOM: Slik så Olivia ut, da hun begynte å miste håret for syv år siden. Foto: Privat

Også Oda Molstad, leder av Alopecia foreningen, har fått samme beskjed som Olivia. Som 13-åring mistet hun alt håret av samme årsak.

– Det var veldig tøft å miste håret der og da. Du må bli kjent med deg selv på nytt uten hår. Du får et nytt utseende og en ny type identitet. Så det var mange tøffe år i starten, men etter hvert ble jeg med i foreningen og fikk se andre som også så ut som meg, sier hun og fortsetter:

– Ingen hadde hår, som gjorde at jeg klarte å identifisere meg med dem og etter hvert tok jeg verv og ble leder i foreningen. Jeg valgte å bruke det å miste håret til noe positivt.

– Det er mange blikk

Oda har akseptert sitt nye utseende og går gjerne uten parykk hjemme og på trening. Likevel har hun tatt et bevisst valg om å bruke parykk i offentligheten.

MISTET HÅRET: Som 13-åring mistet Oda håret sitt. Hun forteller at det var svært vanskelig å akseptere hårtapet i starten. Foto: Privat
MISTET HÅRET: Som 13-åring mistet Oda håret sitt. Hun forteller at det var svært vanskelig å akseptere hårtapet i starten. Foto: Privat

– Jeg prøvde å gå uten parykk, men jeg klarte ikke helt å føle meg fortrolig med det. Det er mange blikk og det finnes utrolig mange fine parykker på markedet nå, som har gjort at jeg har valgt å bruke parykk i hverdagen.

Også Olivia har opplevd å få blikk etter seg på gata.

– Det første som kan dukke opp er om jeg har kreft, fordi mange tror at det er det fordi det vet ikke hva Alopecia er.

– Spør de hva det er?

– De spør ikke, de bare snakker bak ryggen min. Det er bedre at de bare spør hva det er, oppfordrer tolvåringen.

Donerte bort håret

Jørgine Massa Vasstrand sin datter, Filippa (11), fikk stor oppmerksomhet etter at hun i slutten av mars valgte å barbere hodet og donere håret til noen som trenger det. Da Jørgine la ut et innlegg der hun spurte hva de burde gjøre med håret, var Oda raskt på banen.

– Det er mange som lurer på hva man gjør med håret om man har lyst til å donere det. Og da tok vi kontakt og sa at Olivia hadde veldig lyst på det håret og at vi hadde lyst til å lage en parykk ut av det, forteller Oda.

FÅR NY PARYKK: Elleve år gamle Filippa (t.h) valgte å donere bort håret sitt til Olivia, slik at hun kan få en ny parykk. Foto: Privat
FÅR NY PARYKK: Elleve år gamle Filippa (t.h) valgte å donere bort håret sitt til Olivia, slik at hun kan få en ny parykk. Foto: Privat

Og med det var det gjort. Oda forteller at hun blir svært rørt over Filippa og hennes bidrag.

– Det Filippa gjorde var utrolig rørende, tøft og inspirerende for mange. Det som gjorde at jeg følte det betydde ekstra mye for oss med Alopecia var at hun klippet av seg alt håret, som gjorde at jeg følte at hun ble en av oss. Veldig mange klipper seg kort når de donerer, men Filippa er så tøff og barberte av seg alt håret.

Nå venter Olivia på at parykken skal bli ferdig, og gleder seg stort til å prøve den på.

– Jeg skal prøve å bruke den så fort som mulig. Så må jeg teste den ut og prøve for å bli vant til den, sier tolvåringen.