Norsk fotballpioner bodde her for 100 år siden – nå er den utrolige villaen til salgs

Svein Levi har brukt 18 år på å pusse opp den unike herskapsboligen på Skotfoss. Nå selger han livsverket for 18 millioner kroner.

– Alt innvendig er det vi som har gjort. Huset er bygd opp etter gamle fotografier, og vi har reist Europa rundt for å håndplukke de rette møblene og gjenstandene, sier Svein Levi Sekse til TV 2.

Villaen han og kona kjøpte på Skotfoss i Skien kommune i 2002 har en rik historie, med papirfabrikk og fotball blant de viktigste stikkordene.

– Da vi kjøpte her, var det et område som var veldig nedslitt. Vi har nærmest ramponert hele huset for å bygge det opp igjen. Det er med blandede følelser jeg nå selger livsverket, sier Sekse.

Se bildeserie fra boligen øverst!

Papir til hele verden

Den 528 kvadratmeter store villaen fra rundt år 1900 ligger ute til salgs på Finn for 18 millioner kroner.

Skotfoss ble på slutten av 1800-tallet bygd opp rundt fossekraft og industri, med det som i noen år var Nord-Europas største papirfabrikk, Skotfoss Bruk, som den store attraksjonen.

– Det var en stor industrisuksess, med flere tusen arbeidere. Papiret fra fabrikken ble eksportert rundt i hele verden, og en gang brukte aviser The New York Times papiret til sin avis, sier Sekse.

Fabrikken ble lagt ned i 1987, og området stod stort sett brakk frem til begynnelsen av 2000-tallet.

– Området og boligen har en spesiell historie. En av de aller første som bodde i herskapsboligen var en mann ved navn Ludvig Forvald. Han var kontorsjef ved fabrikken, som tilsvarer det vi i dag kaller administrerende direktør, sier Sekse.

Svein Levi Sekse selger livsverket på Skotfoss. Foto: Privat
Svein Levi Sekse selger livsverket på Skotfoss. Foto: Privat

Norsk fotballhistorie

Villaen som nå er til salgs ved Skotfoss Bruk har navnet Forvald-boligen. Sekse beskriver Forvald som en foregangsmann for norsk fotball.

– Skotfoss Bruk importerte arbeidskraft fra blant annet England. Med seg tok engelskmennene fotball, som de dermed begynte å spille sent på 1800-tallet på Skotfoss, sier Sekse.

Han sier Forvald tok tak i den engasjerende sporten og begynte å organisere den. Under årsmøtet til «Idrætsforeningen Odd» kom Forvald med forslag om å danne en egen underavdeling for fotball.

Eliteserielaget vi i dag kjenner som Odds Ballklubb skriver på sine nettsider at Forvald var lagets første formann i periodene 1894-1901 og 1909-1910.

«I 1906 ga Forvald ut det som antagelig er den første læreboka om fotball her i landet; et hefte med lover, regler og en inngående skildring av fotballspillet», skriver klubben, som kaller seg Norges eldste eksisterende fotballklubb.

– Aldri sett lignende interesse

Ifølge Sekse bodde Forvald i boligen fra rundt 1915 til 1943. Årsaken til at paret nå vil flytte fra den unike villaen på Skotfoss er at de vil flytte nærmere venner og familie før datteren når skolealder.

– Den perfekte kjøper er noen som kan ta vare på huset og utvikle det videre. Det beste er jo om de som kjøper det setter pris på det vi har laget og forstår verdien av det. Vi kan selvfølgelig ikke bestemme hva neste eier skal gjøre med huset, men håpet er at noen tar det videre i den samme ånden, sier Sekse.

Boligen selges møblert. Den ble lagt ut for salg på langfredag, og fikk på bare noen dager over 37.000 klikk på Finn-annonsen.

– Normalt er det veldig bra hvis en bolig har 10.000 klikk på Finn, så dette er veldig morsomt, sier advokat og megler Siri Kristin Karlsen i Advokatfirmaet Siri K. Karlsen AS.

Forvald-boligen ligger på Skotfoss i Skien kommune. I bakgrunn ser du Skotfoss Bruk. Foto: Advokatfirmaet Siri K. Karlsen AS
Forvald-boligen ligger på Skotfoss i Skien kommune. I bakgrunn ser du Skotfoss Bruk. Foto: Advokatfirmaet Siri K. Karlsen AS

– Dette er ikke et vanlig salg, for kjøperen må ha en spesiell interesse for det historiske. Det er veldig mange nysgjerrige som synes det er gøy med flott interiør, men det blir spennende når vi finner kjøperen som har lidenskap for huset, sier Karlsen.

Megleren forteller at annonsen har skapt stort engasjement. Hun har mottatt flere hyggelige e-poster fra folk som bare vil si at de synes det er gøy å se et slikt hus.

– På mine åtte år i bransjen har jeg aldri vært borti eller hørt om en bolig som har hatt så stor interesse før, sier Karlsen.