OSLO: FHI mener det er en rekke vurderinger som taler mot bruk av munnbind i Norge. Her bruker en mann munnbind på t-banen i Oslo.
OSLO: FHI mener det er en rekke vurderinger som taler mot bruk av munnbind i Norge. Her bruker en mann munnbind på t-banen i Oslo. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix

Norge vil ikke anbefale munnbind til befolkningen: – Flere viktige ulemper

FHI vil ikke endre sine råd om bruk av munnbind i Norge, til tross for at flere land har påbudt bruken. – Jeg tror det har mer med psykologi å gjøre, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.

En gjennomgang Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) har laget om bruken av munnbind, har på nytt aktualisert debatten om hvorvidt vanlige folk bør bruke munnbind ute på gaten.

Folkehelseintituttet (FHI) har tidligere uttalt at syke personer bør bruke munnbind hvis de beveger seg i det offentlige rom, men at friske personer bør unngå å bruke det.

FHI har ikke endret sine anbefalinger inntil videre, noe fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad bekrefter.

– Det er en løpende vurdering, men det anbefales ikke et generelt bruk av munnbind i det offentlige rom i Norge nå, sier Nakstad

Kan endre seg

Ifølge Nakstad kan det bli aktuelt å anbefale munnbind på steder med tett bebyggelse dersom det blir et stort smitteutbrudd.

– Vi har kontakt med FHI, og bruk av munnbind er noe vi diskuterer. Det ECDC har anbefalt er å vurdere bruk av munnbind, og det er det FHI som tar stilling til, sier han.

ECDC skriver i gjennomgangen at bruk av munnbind ikke har noe for seg i områder hvor det ikke er tett bebyggelse, eller tett med mennesker. Derfor anbefaler ikke myndighetene dette i Norge med dagens smittesituasjon.

En rekke land påbyr eller anbefaler bruk av munnbind.

  • Tyskland: Myndighetene har utstedt en sterk anbefaling om å bruke munnbind på offentlige transportmidler og i butikker.
  • USA og Frankrike anbefaler også bruk av munnbind.
  • Østerrike: Påbudt med maske eller munnbind i butikker. Lignende påbud i Slovakia, Litauen og Bulgaria.
  • Tsjekkia: Innførte obligatorisk munnbind allerede 18. mars.
  • Tyrkia: Påbudt å gå med munnbind en rekke steder i det offentlige rom.
  • Filippinene: Påbudt å bruke munnbind utendørs på hovedøya Luzon. Munnbindet kan være improvisert, men må dekke munn og nese.
  • Vietnam: Påbudt. Man kan straffes med inntil tolv års fengsel dersom man unnlater å bruke munnbind og smitter andre.
  • Kina, Singapore, Sør-Korea og Japan: Munnbind har blitt vanlig etter sarsviruset rammet i 2003. Omfattende bruk under koronautbruddet.

Kilde: NTB

– I Norge har vi muligheten til å holde god avstand til hverandre, som er det viktigste, i tillegg til at vi har lite smitte i samfunnet. Men ting kan endre seg over tid, og det må vi være åpne for.

– Det er åpenbart byer i Europa hvor det nå er trengsel og mye smitte, hvor munnbind er et fornuftig tiltak, legger han til.

– Lite forskning

Overlege Preben Aavitsland i FHI sier til TV 2 at det er lite forskning og kunnskap om hvor god smitteeffekt bruk av munnbind ute i samfunnet egentlig har.

MUNNBIND: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier det er lite forskning på smitteeffekten ved bruk av munnbind. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
MUNNBIND: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier det er lite forskning på smitteeffekten ved bruk av munnbind. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

– Vi ser at munnbind teoretisk sett kan virke, men samtidig er det noen viktige ulemper: Vi frykter at folk med symptomer kan fristes til å gå ut med munnbind i den tro at de da ikke kan smitte andre. Vi frykter at folk med munnbind føler seg så trygge at de neglisjerer de andre rådene. Og vi frykter at folk med munnbind tar seg til ansiktet oftere og dermed bringer virus fra hendene og inn i munn eller nese, sier han.

Aavitsland forteller at FHI ikke har sjekket begrunnelsen til de få europeiske landene som anbefaler munnbind for alle.

– Vi synes det er vanskelig å gi en sterk anbefaling om å benytte munnbind når vi ikke vet om det er nyttig.

Han legger til at FHI er i stadig dialog med ECDC, og at de stort sett har samme vurdering som FHI. I dialogen med ECDC har sistnevnte løftet fram argumenter for og i mot, og ber medlemslandene vurdere situasjonen.

– ECDC har ikke gitt noen generell anbefaling til folk om å benytte munnbind. Vi og ECDC er helt klare på at munnbind først og fremst er til bruk i helsetjenesten når man står overfor pasienter med luftveisinfeksjoner, forteller overlegen.

– Handler om psykologi

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo støtter FHI sin vurdering. Hun tror andre land som anbefaler befolkningen om å bruke munnbind, gjør det for å skape en psykisk trygghet.

– Jeg tror det har mer med psykologi å gjøre enn en preventativ effekt. Å putte på en maske er en veldig enkel måte å gjøre så folk føler seg tryggere ved at de føler de beskytter seg selv. Men det som virkelig hjelper er håndvask, sier Grødeland.

UIO: Gunnveig Grødeland på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin.
UIO: Gunnveig Grødeland på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin. Foto: Øystein H. Horgmo / Universitetet i Oslo

Vaksineforskeren sier det er bevist at munnbind reduserer smitte fra personer som er syke, og at det nettopp er denne funksjonen et munnbind er ment for å ha.

Man må også kunne bruke et munnbind på riktig måte for å ha en effekt.

– Hvis man sender hele befolkningen på opplæring i bruk av munnbind, så vil det nok kunne ha en begrensende effekt. Men det kommer nok ikke til å skje med det første. Og med det perspektivet syns jeg det er greit å ikke anbefale friske personer å bruke munnbind, sier hun.

Avhengig av typen maske, er munnbind i utgangspunktet et engangsutstyr som man bruker til situasjonsbestemte oppgaver.

– De er ikke ment for å brukes en hel dag. De varer i en viss tid, men mange av dem holder ikke mer enn i noen timer, sier Grødeland.

Liten tro på hjemmelaget maske

Etter koronapandemiens utbrudd har det vært flere kreative løsninger til mangelen på munnbind. Noen lager munnbind hjemme, mens andre lager munnbind ut av en BH eller annet plagg. Det har lite for seg, mener forskeren.

– Jeg kan ikke se for meg at de hjemmelagde maskene har noen effekt. For koronavirus vil det viktigste være å stoppe dråpesmitten. Med masker av vanlig tøy hindrer man omtrent to prosent av alle dråpene.

– Skal det ha en funksjon, er det et minimumskrav at det faktisk skal stoppe dråper og fuktighet, legger hun til.

6. april uttalte FHI at Norge nå har et smittespredningstall på 0,7. Derfor syns Grødeland det er viktig å påpeke at sannsynligheten for koronasmitte i nærmiljøet stadig er synkende, og mener det er litt sent å debattere bruken av munnbind nå.