Epidemiolog Anders Tegnell under en av de daglige pressekonferansene i Sverige. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Epidemiolog Anders Tegnell under en av de daglige pressekonferansene i Sverige. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Foto: Jonathan Nackstrand

130 nye dødsfall i Sverige

Sverige melder om 130 nyrapporterte koronarelaterte dødsfall det siste døgnet. Dermed er 1333 personer døde etter å ha fått påvist koronasmitte i vårt naboland.

Så langt har 12.540 personer fått påvist smitte i Sverige.

996 personer har fått eller får intensivbehandling ved svenske sykehus, viser torsdagens tall fra Folkhälsomyndigheten.

Få siste nytt i vårt livesenter

Tirsdag meldte myndighetene om 114 registrerte døde, og onsdag meldte de om 170 døde.

Tallene de siste dagene inkluderer dødsfall gjennom påskedagene, da det ble noe forsinket innrapportering.

– Vi ser at det stabiliserer seg på et noe lavere nivå enn de dagene det var verst, sier statsepidemiolog Anders Tegnell i Folkhälsomyndigheten, under pressekonferansen.

Oversikten viser at det er Stockholmsregionen som er hardest rammet av koronaviruset med 795 døde og mer enn 5000 registrert smittet. Det siste døgnet er 94 nye dødsfall registrert i Stockholm. Det er det høyeste antallet hittil.

Sverige har betydelig flere smittede enn Norge og Danmark, og Sveriges tall betyr at nær hver tiende person som har fått påvist smitte i Sverige, er død.

Tegnell har fått mye kritikk for landets strategi, men forsvarer tilnærmingen. Han sier de høye dødstallene henger sammen med at smitten i stor grad har nådd inn på landets eldre- og sykehjem.

– En stor andel av de døde kommer fra eldreboliger, og det er veldig alvorlig. Dette er miljøer vi må bli flinkere til å beskytte, sier Tegnell.

Han mener landet nå nærmer seg et nivå der man begynner å se flokkimmunitet mot koronaviruset.

– Vi er nær et nivå der vi begynner å se en effekt av en flokkimmunitet, sier Tegnell.

– Den totale flokkimmuniteten ligger formodentlig et godt stykke fram. Vi vet ikke eksakt når, det er avhengig av hvordan utviklingen fortsetter, sier han.