STOR TEST:

Dette er årets beste nye is

TV 2 hjelper deg: Melkesjokolade, lakris og rød sjokolade. Det er mye spennende blant årets is, men kun én går til topps hos både barn og voksne.

– Blant årets nye små-is er det alt fra erkenorsk melkesjokolade-is til lakris-is og en ny type rød sjokolade. Sammen med et ekspertpanel og et barnepanel har TV 2 hjelper deg testet hvilke is som er aller best og hvilke du bør styre unna. Kun én is går til topps hos både de voksne og hos barna.

– Den var god og smakte ekte jordbær. Du tror på at her har de vært og plukka jordbær og puttet inn i isen, sier kjøkkensjef og medeier på restauranten Vaaghals, Eirik Lillebø.

Se vurdering av all isen nederst i saken.

Slik har vi testet

Det er tilsammen 12 is som er med i testen. Isen har kun blitt vurdert på smak, og dommerne har kunnet se isen de smakte på. All isen er oppbevart likt både før og under testing. Det har vært et ekspertpanel og et barnepanel.

Barnepanelet består av Oline Kjellsen (10), Alexandra Gylvik (13) og Oscar Beck (14) som alle er medlemmer av Oslo stupeklubb og elsker is.

Oline Kjellsen, Oscar Beck og Alexandra Gylvik er medlemmer av Oslo stupeklubb og elsker is. Foto: Pernille Dvergedal
Oline Kjellsen, Oscar Beck og Alexandra Gylvik er medlemmer av Oslo stupeklubb og elsker is. Foto: Pernille Dvergedal

Ekspertpanelet består av Kate Günther Ellefsen, eier av Grini hjemmebakeri, Eirik Lillebø, medeier og kjøkkensjef på Vaaghals og Camilla Lorentzen, PT, influencer, programleder og is-elsker.

Isen det er knyttet mest forventninger til er melkesjokolade-isen.

– Jeg er ganske glad i den rene gode smaken. Melkesjokolade-isen er den jeg er mest spent på, sier Lorentzen.

Ekspertene sier de er opptatt av at isen smaker det det står at den skal smake, at smaken er ekte og balansert og at isen er god.

Kate Günther Ellefsen, Camilla Lorentzen og Eirik Lillebø er glade i is og har smakt seg gjennom årets 12 nyheter. Foto: Pernille Dvergedal
Kate Günther Ellefsen, Camilla Lorentzen og Eirik Lillebø er glade i is og har smakt seg gjennom årets 12 nyheter. Foto: Pernille Dvergedal

Best i test

Dårligst ut kommer veganske Crème Mandel fra Hennig-Olsen, Dream salty caramel delight fra Diplom-is og Royal Kaffe fra Diplom is. Sistnevnte får terningkast to av både barna og de voksne.

– Jeg syns ikke det var så veldig god kaffesmak. Jeg forventet en mørkbrent sterk kaffesmak, men det var en flau andretrakts kaffesmak, sier Eirik Lillebø.

– Det er ikke så mange barn som liker kaffe, sier Oscar.

Det er fruktisen Nude Strawberry som er årets vinner blant nykommerne. Voksenpanelet gir den seks og barna gir den fem.

– Jeg likte at det var mye smak i den, sier Oscar.

– Og den var ganske frisk, sier Alexandra.

Av voksenpanelet er det en is til som får sekser. Lakrispinne fra Isbjørn Is overrasker panelet, da det var isen de alle var mest skeptiske til.

Nude Strawberry, Hennig-Olsen

Voksenpanel: 6

Barnepanel: svak 5

Barnas og de voksnes favoritt. En frisk og svært god is. Den smaker ekte jordbær og man får følelsen av at det er puttet nyplukkede jordbær rett inn i isen. Konsistensen er også veldig god.

Lakrispinne, Isbjørn is

Voksenpanel: 6

Barnepanel: sterk 3

Årets overraskelse! De voksne er skeptiske, men smelter etter første bit, til tross for at ingen er lakris-fan. Konsistensen og smaken på fløteisen er veldig god. Isen er feit, søt og smaker som en blanding av søt og salt lakris. Delte meninger blant barna, da to ikke er så glad i lakris.

– Den var feit, søt og hadde deilig lakris. Det er min favoritt i sommer, sier Eirik Lillebø.

Fruitero bringebær, mango og eple, Diplom is

Voksenpanel: 3

Barnepanel: 4

Smaker «helt mango og helt bringebær», ifølge barna, som liker isen godt. Isen er imidlertid litt for syrlig, har for flat mangosmak og for lite sukker, ifølge voksenpanelet.

Melkesjokolade, Hennig-Olsen

Voksenpanel: 3

Barnepanel: Sterk 4

Isen med høyest forventninger blant både de voksne og barna. Barna syns melkesjokolade-isen er god og at den smaker som melkesjokolade. De voksne er skuffa. De syns sjokoladetrekket smaker godt, akkurat som ekte melkesjokolade, men isen inni er imidlertid litt kjedelig og minner om sjokolade-isen i tress-is.

Litago vanilje- og sjokoladesmak, Diplom is

Voksenpanel: Sterk 3

Barnepanel: Svak 4

En helt grei is, som smaker som Litago eller sjokoladesaus, mener barna. De voksne syns denne blir litt for mild og melkete, men at den smaker Litago. Liker man Litago, liker man denne.

Sandwich salt karamell, Diplom is

Voksenpanel: Sterk 3

Barnepanel: 4

En god is, men den salte karamellen kommer ikke så godt fram. Både barn og voksne syns den ligner veldig på vanlig sandwich. De sliter med å smake den salte karamellen, da kjekssmaken er så dominerende.

Creme hvit sjokolade cookies, Hennig-Olsen

Voksenpanel: Sterk 4

Barnepanel: Sterk 2

Ingen av barna liker hvit sjokolade, men syns isen inni og cookisen trakk opp. De voksne syns den er god, spesielt isen på innsiden av sjokoladen, men kan bli litt kvalmende. Her er det viktig at man er veldig glad i hvit sjokolade!

Magnum Ruby

Voksenpanel: Svak 3

Barnepanel: 3

Isen er laget av rød sjokolade-bønne, og er en spennende nyhet. Isen smaker sjokolade med bringebær, men bringebærsmaken er litt tam og falsk. Barna klarer ikke helt plassere smaken og konkluderer med at den er god, men rar.

Magnum Salted Caramel & Glazed Almonds

Voksenpanel: 2

Barnepanel: Svak 4

Her er det delte meninger, men to av barna syns denne er ganske god og liker den salte smaken. Voksenpanelet mener denne er alt for salt, men at sjokoladetrekket med mandler var godt.

Dream salty caramel delight, Diplom is

Voksenpanel: 2

Barnepanel: Sterk 3

En liten is som reklamerer med at den kun inneholder 110 kalorier. En svak og litt falsk is-smak, mener voksenpanelet, som også mener det er et hint av kokos i den. De syns ikke isen smaker godt og mener man heller bør kjøpe en skikkelig iskrem, enn en «slanke-is» når man først skal kose seg. Litt kjedelig mener barna, men helt OK.

Vegansk creme mandel, Hennig-Olsen

Voksenpanel: Svak 2

Barnepanel: 3

Barna syns denne smaker litt rart, men er ikke like kritiske som voksenpanelet. Blant de voksne er dette isen de liker dårligst. De mener isen smaker kokosfett og rispulver, er vannaktig og at smaken forsvinner fra munn i det øyeblikket isen svelges.

Royal Kaffe, Diplom is

Voksenpanel: Sterk 2

Barnepanel: Sterk 2

Den eneste isen som får to av både voksne og barn. Smaker svært mild kaffe, noe som skuffer voksenpanelet. Her burde kaffesmaken vært sterkere. Barna mener isen ikke er beregnet på barn, da det er voksne som drikker kaffe. Alexandra syns den er god, men de andre to liker ikke kaffesmaken.