Da Rawdah Mohamed (28) ble modell bestemte hun seg for én ting

I løpet av få år har norske Rawdah Mohamed (28) blitt en ettertraktet modell internasjonalt. Men hun er fast bestemt på én ting.

Som 8-åring flyktet Rawdah Mohamed (28) og familien fra krig i Somalia til Norge – i håp om et bedre liv.

Nå gjør 28-åringen internasjonal suksess som et av Norges mest ettertraktede modeller, men livet før dette var ofte langt fra lett.

Se intervjuet med Rawda Mohamed hos God morgen Norge øverst i videovindu!

Mohamed har mange minner om krig og elendighet fra hjemlandet, og om tiden da hun kom til Norge.

Fascinert av nordmenn

Som liten jente gledet hun seg til å lære norsk og var svært nysgjerrig på nordmenn. Dessverre skulle det vise seg at nordmenn ikke alltid var like hyggelige tilbake.

– Det første møtet mitt med nordmenn og hvite mennesker synes jeg var veldig gøy. Jeg var veldig fascinert av de, for jeg hadde aldri sett de på så nært hold og var spesielt nysgjerrig på hvite barn, forteller Mohamed til God morgen Norge.

– Jeg lurte for eksempel på hva slags farge de hadde på tungene deres, og om de sov, ler hun.

Mohamed forteller at hun hadde svært mange spørsmål om den nye kulturen de hadde flyttet til, men at moren prøvde å unngå å svare fordi hun ønsket at den unge jenta skulle få muligheten til å spørre nordmenn selv.

Ble mobbet

Møtet med nordmenn ble derimot ikke alltid like hyggelig som den unge jenta hadde sett for seg. Familien ble flyttet rundt på flere asylmottak og hun opplevde mye mobbing på skolen. På et av asylmottakene husker hun at lokalbefolkningen var spesielt lite begeistret for dem.

– Jeg følte meg alltid veldig utrygg for de voksne, for jeg visste aldri om de skulle si hei eller om de skulle gjøre meg noe vondt
Rawdah Mohamed (28)

– De viste veldig mye hat mot flyktningsbarna og sikkert også de voksne, sier hun og forteller at folk kunne kjøre forbi hvis de gikk i veikanten og kaste søppel etter dem.

– Jeg følte meg alltid veldig utrygg overfor de voksne, for jeg visste aldri om de skulle si hei eller om de skulle gjøre meg noe vondt, legger hun til.

Til slutt fant familien seg til rette i Skien, hvor de hadde slektninger – noe hun beskriver som det beste som kunne hendt henne.

Møtet som forandret alt

I 2018 forandret livet til Mohamed seg kraftig etter en tur til Oslo. 28-åringen forteller at hun har vært glad i mote hele livet, og reiste derfor inn til hovedstaden for å overvære moteuka.

– Da møtte jeg manageren min som drev med «scouting» (utkikk etter nye modeller, journ.anm), og så kom vi i prat. En uke etterpå hadde jeg signert for byrået hans, forteller hun.

Etter den gang skjøt modellkarrieren fart, og den somaliske jenta har hittil gjort store jobber for blant annet Vouge Arabia, V Magazine, Costume og skjønnhetskjeden Sephora. Hun har også blitt kåret til best kledde under Kjendisgallaen 2019, ble Årets Stjerneskudd av magasinet KK.

Et viktig valg

Oppi alle de nye tilbudene som strømmet til med den nye modell-tilværelsen, bestemte Mohamed seg for én ting veldig tidlig. På alle jobbene hun takker ja til, skal hun ha på seg hijab.

– Det er jo religionen min. Jeg går jo med hijab når jeg er vernepleier, og som privatperson ute på gata. Så jeg skjønner ikke hvorfor jeg plutselig ikke skal ha det på meg når jeg er modell, det gir jo ingen mening. Så det blir full pakke da, du får Rawda og så får du med hijaben, smiler hun.

«Vi har ikke noe imot at du er svart, men vi liker ikke hijaben», som om de skal få en medalje for at de ikke har noe imot at jeg er svart.
Rawdah Mohamed (28)

Hun forteller at valget har blitt godt mottatt i Norge, men at hun ofte kan møte ekstreme holdninger i utlandet.

– Jeg er veldig komfortabel her og regner jo med at i hvert fall alle vestlige land er som det er i Norge. Men du trenger ikke reise så langt. Bare du kommer til Paris så har de ekstreme holdninger. Du kan være på et møte hvor de sier «vi har ikke noe imot at du er svart, men vi liker ikke hijaben», som om de skal få en medalje for at de ikke har noe imot at jeg er svart, forteller modellen.

28-åringen forteller at hun tror hun mister mange jobber på grunn av valget om hijab, og at hun ofte må ha lange diskusjoner om hvor «mye hud» hun vil vise.

Vernepleier og alenemor

I hverdagen lever Mohamed et liv med store kontraster. I tillegg til å gjøre modelljobber, arbeider hun samtidig som vernepleier og er alenemor til en datter på fem år. Det setter hun stor pris på.

– Det er veldig deilig. Jeg tror at hvis man lever i den «glamourverdenen», så blir du ekstremt selvopptatt fordi du er ditt eget varemerke, og du går og snakker om deg selv konstant, og skal selge deg selv hele tiden. Du blir litt narsissistisk og går og tror at alt handler om deg, forteller hun og utdyper.

– Da er det ganske deilig å komme til et helt annet miljø hvor det ikke handler om deg i det hele tatt, og du skal gi omsorg og øke livskvaliteten til andre mennesker. Det eneste du får ut av det er timelønn, og så kan du håpe på at brukerne er like glad i deg som du er i de. Så jeg liker det veldig godt, det holder meg på jorda og er så mye mer givende.

Forbilde

For tiden er Mohamed aktuell med NRK-serien, «Rawdah», som handler om hennes eget liv og modell-karrieren.

– Det har vært overveldende. Veldig mange positive reaksjoner. Både fra folk som ikke er interessert i mote eller kjenner til så mye om muslimske kvinner, og selvsagt også fra unge muslimske kvinner som har en å se opp til, eller en som ligner på seg selv i den norske moteindustrien, sier hun stolt.

Men selv om han har stor suksess som modell om dagen, er foreldrene først og fremst mest stolt av en annen ting.

– Nei, de kunne ikke brydd seg mindre, det er ikke deres greie, ler Mohamed og legger til:

– Jeg tror de er litt mer stolte av at jeg er vernepleier, enn at jeg er modell.