JOACHIM (29) BRUKTE ANABOLE STEROIDER I ÅTTE ÅR:

– Hadde jeg visst om dette her, den dagen jeg tilbudt anabole steroider, hadde jeg aldri i livet gjort det

Da Joachim Pedersen var 19 år ble han tilbudet anabole steroider. Det ble starten på et liv han ikke var forberedt på – med store nedturer, depresjoner og angst.

Hele barndommen ble Joachim Pedersen (29) mobbet og utestengt. Årsaken var at han er født med både ADHD og tourettes syndrom.

– Barn kan være slemme, selv om de ikke mener det. I mitt tilfelle ble jeg dessverre mye mobba og hengt utenfor. Jeg følte at jeg ikke hang med på alt. Også mista jeg alle klassekameratene mine fra 6.-8.klasse, sier Joachim til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Begynte å trene

I denne perioden var Joachim også både mindre og tynnere enn de andre på hans alder. Som 13 år bestemte han seg derfor for å begynne og trene, og arvet et vektsett av onkelen sin.

BLE MOBBET: Joachim ble mobbet hele barndommen, og som 13-åring begynte han å trene. Foto: Privat
BLE MOBBET: Joachim ble mobbet hele barndommen, og som 13-åring begynte han å trene. Foto: Privat

– Når jeg begynte å se resultater på kroppen, fikk jeg en selvfølelse og selvtillit jeg aldri hadde hatt før. Det var nytt for meg og jeg følte for en gang skyld at jeg var verdt noe, sier han og legger til:

– Jeg var mer på treningssenteret enn jeg var på skolen, så jeg skulka mye for å trene.

Årene gikk og Joachim vokste både i høyden og bredden. En helt vanlig dag på treningssenteret ble han tilbudt anabole steroider for første gang. Da var han 19 år.

– Det var en person på treningssenteret som kom bort å sa at jeg hadde en så stor og bra kropp genetisk, så han lurte på hvorfor jeg ikke startet på anabole steroider, slik at kunne konkurrere og vinne konkurranser. Dette hørtes jo kjempeflott ut – jeg ble jo satt pris på, forteller han.

Den første knekken

Ifølge 29-åringen ble han kun fortalt de positive bivirkningene, og Joachim takket ja. Han satte sin første sprøyte og litt over én uke senere merket han endringer i kroppen. Den gode selvfølelsen og sexlysten økte i takt med musklene.

– Den følelsen, fra å føle seg som ingenting til noen, ble bare større, forteller han.

Men det tok ikke lang tid før de negative konsekvensene skulle melde sin ankomst.

Fakta om anabole steroider

Anabole steroider er av de mest kjente prestasjonsfremmende dopingmidlene. Bruk kan gi raskere muskelvekst og økt styrke, men gir også risiko for psykiske, fysiske og kognitive bivirkninger.

Anabole steroider er testosteron og lignende syntetiske stoffer, som gir økt muskelmasse og styrke når bruk kombineres med trening.

Mulige fysiske bivirkninger:

  • Humørsvingninger
  • Dårligere impuls- og sinnekontroll
  • Økt mistenksomhet
  • Redusert empati, særlig i aktiv bruk når testosteronnivåene er høye

Mange opplever også: angst, energiløshet, konsentrasjonsvansker, søvnforstyrrelser, depresjon og andre sosiale følger som redusert selvtillit og sosial tilbaketrekning.

Mulige psykiske bivirkninger:

  • Kviser (akner)
  • Strekkmerker
  • Pigmentering i huden tap av hodehår
  • Avrivningsskader på sener, senefester og muskulatur
  • Kramper og muskelsmerter forbigående eller varig sterilitet stopp i lengdevekst hos unge som ikke har passert puberteten

Langvarig bruk kan gi alvorlige skader på hjerte, lever og nyrer I tillegg til de opplistede bivirkningene, er det påvist en økt forekomst av hjerte- og karlidelser, spesielt hjerteinfarkt hos brukere av anabole steroider, også blant yngre menn. Bruk av store doser anabole steroider over tid kan også gi alvorlige lever- og nyreskader, og kan føre til utvikling av leverkreft og nyrekreft.

Kilde: helsenorge.no

– Etter noen måneder fikk jeg den første psykiske knekken. Jeg husker det som det skulle vært i går. Jeg stod opp en morgen og følte at det var noe galt – det var noe som ikke stemte.

Denne følelsen ble bare verre og verre for hver dag som gikk. Han fikk en indre uro han ikke ble kvitt, og følte seg mer og mer depressiv. Til slutt tok han motet til seg og tok kontakt med fastlegen.

– Jeg fortalte at jeg hadde brukt anabole steroider og trengte hjelp for dette.

Dette var i 2010. Da var det ikke straffbart å bruke anabole steroider i Norge. Joachim ble henvist videre til Ullevål sykehus og fikk hjelp med det psykiske.

Likevel valgte han ikke å slutte med anabole steroider. Han fortsatte å konkurrere, og la opp dagene sine rundt trening. Han droppet gledelig bursdager, fester og sammenkomster for å trene. Det var tross alt de tre timene på treningssenteret han hadde det bra. Ikke når han satt hjemme. Det var da tankene kom.

KONKURRERTE: Joachim konkurrerte i bodybuildning og la opp dagene rundt trening. Foto: Privat/ treningsforum.no
KONKURRERTE: Joachim konkurrerte i bodybuildning og la opp dagene rundt trening. Foto: Privat/ treningsforum.no

I januar 2017 tok Joachim det som skulle bli sin siste kur. Anabole steroider ble ulovlig i Norge i 2013, og han var nå i politiets søkelys. En rassia hjemme hos han selv i mai i 2017 skulle på mange måter være vendepunktet.

Joachim var allerede inne på tanken å slutte og han begynte nå å innse hvordan hans oppførsel påvirket de han var aller mest glad i. Det var ikke verdt det lenger.

To lange år med angst

Anabole steroider sitter lenge i kroppen. Da han bestemte seg for å slutte, hadde han det helt fint. Men da stoffene gikk helt ut av kroppen i løpet av sommeren, ble de psykiske problemene langt verre. For første gang angret han på valget han hadde tatt for åtte år siden.

– På det mørkeste av det mørkeste satt jeg i to lange år med det verste jeg noen gang har opplevd psykisk og fysisk. Jeg isolerte meg, var suicidal til tider og jeg hadde ikke kontakt med familie eller venner. Nesten ikke engang forloveden min, som jeg bodde med.

Det gikk så langt at forloveden til Joachim måtte sette mat utenfor døren til gjesterommet, slik at Joachim kunne hente det før han låste seg inn igjen i det mørke rommet.

– Alt i alt, så vil jeg si at jeg har tapt åtte år av livet mitt. Jeg har ikke levd et normalt liv. Jeg har ikke fått gjort som ting som andre gjør på min alder, som å spille fotball, feste og være med på sammenkomster. For meg var det mat og trening det eneste det gikk i.

SLET PSYKISK: Joachim forteller at han til tider var suicidal da han gikk på anabole steroider. Foto: Privat
SLET PSYKISK: Joachim forteller at han til tider var suicidal da han gikk på anabole steroider. Foto: Privat

Ikke alene

Christine Wisløff, spesialsykepleier og prosjektleder for Steroideprosjektet, snakker daglig med mennesker som bruker eller har brukt anabole steroider. Hun forteller at historien til Joachim dessverre ikke er unik.

Ifølge prosjektlederen er testosteron hovedvirkestoffet i anabole steroider. Den genetiske sårbarheten man har for det varierer fra person til person.

– Noen kan bruke det og det går helt fint, mens andre kan bruke det veldig kort eller over en lengre perioder og kan få store psykologiske og fysiologiske konsekvenser etter bruk. Dette kan være konsekvenser du kan bære med deg resten av livet, sier hun til God morgen Norge.

Christine forteller at de fysiologiske konsekvensene blant annet kan være hjerteproblemer, tette kar, problemer med nyre, lever og skader på muskler og sener. Likevel er det ikke disse problemene som er de verste, ifølge hennes pasienter.

– Vi ser at de som hovedsakelig tar kontakt med oss for videre hjelp er de som kjenner på de psykologiske konsekvensene. Det med angst, depresjon, dårlig selvfølelse og lite energi, sier hun og fortsetter:

– Det er vanskelig, for blir det et dilemma med hvem du er på innsiden og hvordan du ser ut på utsiden.

Advarer andre

I dag har Joachim det veldig bra. I håp om å hjelpe andre har han derfor startet sin egen YouTube-kanal for å spre budskapet.

– Det er en utrolig givende følelse. Jeg startet med kanalen i håp om å hjelpe en eller annen der ute. Det eskalerte fort etter første video, og nå renner det inn meldinger og mailer fra folk som trenger hjelp, forteller han.

Og 29-åringen har en klar beskjed til jenter og gutter som vurderer å starte på anabole steroider.

– Det er ikke verdt det. Det eneste «positive» man får ut av det er store muskler, men alt det negative veier så mye tyngre. Hadde jeg visst om dette her, den dagen jeg tilbudt anabole steroider, hadde jeg aldri i livet gjort det.

Trenger du hjelp? Kontakt fastlegen din eller ta kontakt med Steroideprosjektet.