Klassisk pastarett med masse smak

Pasta med kjøttsaus er en favoritt hos mange og kommer i ulike varianter. Denne faller garantert i smak!

Denne oppskriften på pasta bolognese (pasta med kjøttsaus) har Wenche fått av sin italienske venninnes bestemor (Nonna).

Dette trenger du:

  • Ca. 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig (kvernet kyllingkjøtt eller vegandeig kan brukes for de som ønsker det)
  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 gulrot
  • 3 ss olje til steking
  • 2 ss tomatpuré (kan sløyfes)
  • 1 dl kraft/buljong eller eplemost (uten sukker)
  • 2 bokser hermetiske knuste tomater
  • ½ ts salt
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 2 ts tørket oregano eller annet urtekrydder
  • Eventuelt ½ ts revet muskatnøtt
  • 1-2 ss balsamicoeddik eller Fungi (norsk smaksforsterker)
  • Eventuelt 1-2 dl helmelk eller matfløte
  • 1-2 dl nyrevet parmesan (kan sløyfes for melkefri)
  • Spagetti eller tagliatelle (gjerne fullkornspasta)

Slik gjør du:

Begynn med å lage kjøttsaus/pastasausen. Rens og finhakk løk, stilkselleri gulrot (gulrot og stilkselleri kan også rives opp på et råkostjern). Ha olje i en stekepanne med høye kanter eller en vid kasserolle. Tilsett grønnsakene og surr/til de er myke, tilsett finhakket hvitløk og la surre/småkoke i 10-15 minutter. Tilsett kjøttdeig og rør/stek videre i ca. 10 minutter, slik at kjøttdeigen korner seg opp. Tilsett kraft/buljong eller eplemost, kok opp og la småkoke uten lokk i 8-10 minutter. Tilsett salt, pepper, urtekrydder, tomatpuré og hermetiske tomater og la alt småkoke i 30-40 minutter. Pass på at det ikke koker «tørt», tilsett eventuelt litt mer kraft. Smak til med balsamicoeddik eller Fungi (hvis du har), smak til med salt og pepper og kok videre 4-5 minutter.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av alt kokevannet, ta vare på ca. 1 dl av kokevannet og vend inn den avrente pastaen igjen. Vend lett om.

Server i dype tallerkener eventuelt med et godt dryss revet parmesan.