Klassisk pastarett med masse smak
Pasta med kjøttsaus er en favoritt hos mange og kommer i ulike varianter. Denne faller garantert i smak!
Denne oppskriften på pasta bolognese (pasta med kjøttsaus) har Wenche fått av sin italienske venninnes bestemor (Nonna).
Dette trenger du:
- Ca. 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig (kvernet kyllingkjøtt eller vegandeig kan brukes for de som ønsker det)
- 1 løk
- 2-3 fedd hvitløk
- 1 stilk stangselleri
- 1 gulrot
- 3 ss olje til steking
- 2 ss tomatpuré (kan sløyfes)
- 1 dl kraft/buljong eller eplemost (uten sukker)
- 2 bokser hermetiske knuste tomater
- ½ ts salt
- ½ ts grovmalt pepper
- 2 ts tørket oregano eller annet urtekrydder
- Eventuelt ½ ts revet muskatnøtt
- 1-2 ss balsamicoeddik eller Fungi (norsk smaksforsterker)
- Eventuelt 1-2 dl helmelk eller matfløte
- 1-2 dl nyrevet parmesan (kan sløyfes for melkefri)
- Spagetti eller tagliatelle (gjerne fullkornspasta)
Slik gjør du:
Begynn med å lage kjøttsaus/pastasausen. Rens og finhakk løk, stilkselleri gulrot (gulrot og stilkselleri kan også rives opp på et råkostjern). Ha olje i en stekepanne med høye kanter eller en vid kasserolle. Tilsett grønnsakene og surr/til de er myke, tilsett finhakket hvitløk og la surre/småkoke i 10-15 minutter. Tilsett kjøttdeig og rør/stek videre i ca. 10 minutter, slik at kjøttdeigen korner seg opp. Tilsett kraft/buljong eller eplemost, kok opp og la småkoke uten lokk i 8-10 minutter. Tilsett salt, pepper, urtekrydder, tomatpuré og hermetiske tomater og la alt småkoke i 30-40 minutter. Pass på at det ikke koker «tørt», tilsett eventuelt litt mer kraft. Smak til med balsamicoeddik eller Fungi (hvis du har), smak til med salt og pepper og kok videre 4-5 minutter.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av alt kokevannet, ta vare på ca. 1 dl av kokevannet og vend inn den avrente pastaen igjen. Vend lett om.
Server i dype tallerkener eventuelt med et godt dryss revet parmesan.