KRITISK: Smittevernekspert Bjørg Marit Andersen mener ikke barnehagene burde åpne før smittetallene går betraktelig ned.
KRITISK: Smittevernekspert Bjørg Marit Andersen mener ikke barnehagene burde åpne før smittetallene går betraktelig ned. Foto: Fredrik Hagen

ekspert ut mot regjeringen:

– Så kontroversielt som det går an

På mandag åpner barnehagene igjen for første gang på én måned. Men hvorvidt det er for tidlig eller ikke, er det full uenighet om.

Den 12. mars innførte regjeringen de strengeste inngrepene i folks hverdag siden krigen, i håp om å stanse spredningen av koroanviruset.

Det innebar blant annet å stenge alle landets barnehager og skoler.

Tre grunnpilarer

Fra og med mandag neste uke er det besluttet å starte en gradvis åpning, og barnehagene er først ut.

Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag presenterte myndighetene den offisielle veilederen som skal gjelde når barnehagene åpner dørene igjen.

Det er tre grunnpilarer i veilederen, som nå er publisert.

1. Syke personer skal ikke være i barnehagen.

2. God hygiene.

3. Redusert kontakthyppighet mellom personer.

– Bare tull

Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse, ikke møte i barnehagen. De skal holde seg hjemme til de har vært symptomfrie i 1 døgn, står det i veilederen.

Lise Charlotte Andersen (30) fra Porsgrunn har fire barn. Blant disse en femåring og en toåring som har vært hjemme fra barnehagen i over én måned.

Etter å ha hørt på regjeringens pressekonferanse, mener Andersen at myndighetene fremdeles bruker barna som forsøkskaniner.

– Det er bare tull at barn ikke er i noen risikogrupper og ikke kan bli smittet. Vi har jo sett at barn har blitt både syke og har dødd i andre land. Det er for lite forskning på det rett og slett, sier hun til TV 2.

Legeforeningen slår imidlertid fast at skoler og barnehager ikke ble stengt fordi barn ble ansett å være i risikogrupper, men for å bremse smittespredningen i samfunnet generelt.

Norsk barnelegeforening vil derfor understreke at de aller fleste barn med kroniske sykdommer kan og bør gå i barnehagen og skole.

- Barn og unge med diabetes

- Barn og unge med velkontrollert astma

- Barn og unge med allergi

- Barn og unge med epilepsi

- Barn og unge med Downs syndrom

- Barn og unge med hjertefeil uten hjertesvikt -

- Barn og unge med autoimmune sykdommer og immundempende behandling som har stabil sykdom

- Tidligere premature barn uten betydelig lungesykdom

Kilde: Legeforeningen

– For tidlig

30-åringen er klar på at hun ikke vil sende sitt barn i barnehagen på mandag.

– Mandag er uansett for tidlig, og det samme er egentlig mandagen etter. Men det er også vanskelig å legge til rette for dette på hjemmebane også, sier moren.

To av barna til Andersen har astma. Det gjør at 30-åringen blir ekstra nervøs. Hun har derfor kontaktet lege for å få hans vurdering av situasjonen.

I den offisielle veilederen kommer det også frem en rekke tiltak som barnehagene blir bedt om å overholde for å forhindre smitte. Et av tiltakene er å ha begrense deling av materiell som tegnesaker, saks, viskelær, nettbrett og lignende.

Det tror Andersen blir tilnærmet umulig å opprettholde.

– Det er ikke realistisk å få til det i en barnehage. Det ser fint ut på papiret, men min toåring klarer ikke følge disse reglene. Det henger ikke på greip, sier hun.

Skal teste barnehageansatte

Susanne Knoff Falch fra Horten har to barn, hvor ett av dem går i barnehage. Hun kommer til å sende datteren sin i barnehagen cirka tre timer per dag.

– Ser jeg at smitteverntiltakene ikke fungerer, så tar jeg hun ut. De forteller også at det er lav smitterisiko for barna, og jeg tenker at det er viktig for mitt barn å fungere delvis i hverdagen de er vant til å ha, og vi er nødt til å stole på de som styrer landet vårt, sier Knoff Falch til TV 2.

KLAR: Kunnskapsminister Guri Melby mener barnehagene er klare for åpning på mandag.
KLAR: Kunnskapsminister Guri Melby mener barnehagene er klare for åpning på mandag. Foto: Terje Pedersen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) mener at veilederen er laget og basert på de forholdene vi allerede har i barnehagene i dag.

– Noe av det viktigste vil være å sørge for at vi får testet barnehageansatte, og denne kapasiteten jobber vi med å få opp. Det er viktig for oss å sikre at alle som må jobbe i barnehagen, kan jobbe i barnehagen, sier Melby til TV 2.

Kritisk til åpning

Den offisielle veilederen kommer imidlertid kun to arbeidsdager før barnehagene skal åpne dørene igjen. Kunnskapsministeren har forståelse for at mange kunne ønsket seg mer tid.

– Jeg har likevel lyst å rose faggruppa som har jobbet gjennom påsken med å lage en god veileder. Vi må veie behovet for å ta ut informasjon raskt mot informasjon med god kvalitet. Jeg har god tro på at de fleste barnehagene er klare til å åpne mandag, sier Melby.

Én som derimot er svært skeptisk til at barnehagene åpner igjen er smittevernekspert og forsker Bjørg Marit Andersen. Hun mener det er alt for tidlig å sende de minste barna ut i samfunnet.

– Vi har omtrent like mange nye smittetilfeller nå som vi hadde for en måned siden. Vi har også en dødelighet som går oppover, og en smittespredning som ikke er under kontroll, sier Andersen.

– Svært fornøyd

Hun mener at barnehagene og skolene ikke burde åpne før man ser at antall nye smittetilfeller går ned mot null.

– Jeg synes dette er så kontroversielt som det går an.

Administrerende direktør Anne Lindbo i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er imidlertid svært fornøyd med veilederen som ble presentert onsdag.

– Vi føler den gir oss de svarene vi trenger for å åpne. De siste ukene har vi jobbet kontinuerlig med hygienetiltak. Det kommer til å bli krevende, men vi gleder oss til å få barna tilbake i barnehagen, for det er på høy tid, sier Lindbo.

Positiv effekt

Lindbo som er utdannet barnelege og tidligere barneombud i Norge sier det kommer til å bli aktuelt å innføre en rekke nye tiltak i barnehagene. Dette innebærer blant annet halv dag for enkelte barn og økt bruk av utebarnehage.

– Med de ressursene vi har skal vi få til et godt tilbud for barna, og foreldre skal ikke være redde for å sende barna i barnehagen når vi åpner, sier hun.

Lindbo tror dessuten det økte fokuset på hygiene kan ha en positiv effekt.

– Kanskje får vi friskere barn enn noen sinne?