SVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kommenterte Trumps avgjørelse om å trekke organisasjonens økonomiske støtte på en pressekonferanse onsdag.
SVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kommenterte Trumps avgjørelse om å trekke organisasjonens økonomiske støtte på en pressekonferanse onsdag. Foto: Fabrice Coffrini / AFP

WHO-sjef skuffet etter kutt: – Vi må stå sammen mot en felles fiende

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreket viktigheten av at verden står sammen mot pandemien på en pressekonferanse onsdag.

Tirsdag varslet president Donald Trump om at han vil stanse USAs økonomiske utbetalinger til Verdens helseorganisasjon (WHO), som har stått i spissen for den internasjonale håndteringen av koronakrisen. Trump begrunnet avgjørelsen med at han vil ha en gransking av organisasjonens rolle i hvordan viruset spredde seg.

Siden har kritikken haglet mot presidenten fra en rekke land.

Onsdag kommenterer WHO beslutningen på en pressekonferanse.

– Vi synes det er leit at USA sin president Donald Trump valgte å trekke den økonomiske støtten til WHO. USA har vært en langvarig og sjenerøs venn av WHO, og vi håper at det fortsetter å være slik, sier organisasjonens leder, Tedros Adhanom Ghobreyesus.

USA er den største bidragsyteren til WHO og har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter i tillegg til den årlige støtten , som for perioden 2020 til 2021 er på 116 millioner dollar.

Han forsikret om at organisasjonen skal undersøke konsekvensene kutten i støtte vil få, for å kunne sikre at arbeidet deres kan fortsette som normalt.

– Vi kan ikke kaste bort tiden. WHOs eneste fokus er å jobbe for å hjelpe alle til å redde liv og til å stanse covid-19-pandemien, understreker han.


– Felles fiende

WHO-sjefen benyttet også anledningen til å understreke viktigheten av at alle verdens land står sammen gjennom pandemien.

– Dette er en tid hvor vi må stå sammen mot en farlig og felles fiende, sa Ghobreyesus på pressekonferansen.

Han advarte også mot at viruset kan utnytte splittelse mellom land.

– WHO har sviktet

Trump har uttalt at han stopper støtten til organisasjonen fordi han vil gjennomgå WHOs «rolle i å grovt feilhåndtere utbruddet».

– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.

– Andre nasjoner og regioner som fulgte WHOs retningslinjer og holdt deres landegrenser åpne til Kina, akselererte pandemien rundt omkring i verden, sier Trump.

Han gikk langt i å gi WHO skylden for omfanget av koronapandemien og hevder utallige liv og økonomiske ødeleggelse kunne vært spart dersom WHO hadde gjort jobben og sendt medisinske eksperter til Kina for å undersøke situasjonen.

Både uttalelsene og avgjørelsen har høstet mye kritikk verden rundt.

– Forbrytelse mot menneskeheten

FNs generalsekretær António Guterres uttaler seg forholdsvis forsiktig og konstaterer at dette ikke er tiden for å kutte støtte verken til WHO eller andre humanitære organisasjoner.

Langt krassere er sjefredaktør Richard Horton i The Lancet, et av verdens mest prestisjefylte medisinske tidsskrifter.

– President Trumps beslutning om å stanse finansiering av WHO er rett og slett en forbrytelse mot menneskeheten, hevder han.

– Alle forskere, alle helsearbeidere og alle borgere må stå imot og gjør opprør mot dette forferdelige sviket mot global solidaritet, skriver Horton på Twitter.

– Katastrofalt

Helseminister Bent Høie er støtter heller ikke USAs kutt til organisasjonen.

– Vi trenger WHO i denne situasjonen og vi trenger et styrket WHO. Det er selvfølgelig viktig å evaluere hvordan organisasjonen har håndtert situasjonen, men det må vi gjøre etter situasjonen er ferdig, sier Høie til TV 2.

Statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen kalte avgjørelsen «absurd og katastrofalt», da han ble intervjuet av TV 2.

Også tidligere WHO-leder, Gro Harlem Brundtland, uttalte at dette ikke er tiden for å kutte støtten til WHO.

– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO. De har både nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon, og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen, sa Brundtland.