HARDT RAMMET: Svenske myndigheter tror de høye dødstallene onsdag skyldes etterslep fra påsken. Her fra Stockholm påskeaften, byen som er hardest rammet av koronaviruset i Sverige.
HARDT RAMMET: Svenske myndigheter tror de høye dødstallene onsdag skyldes etterslep fra påsken. Her fra Stockholm påskeaften, byen som er hardest rammet av koronaviruset i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT Nyhtesbyrå/ NTB scanpix

170 nye dødsfall i Sverige – foreslår å stenge ned Stockholm

Til nå har 1203 personer dødd av korona i nabolandet vårt. Det er en økning på 170 registrerte dødsfall siste døgn.

Dette melder svenske folkehelsemyndigheter onsdag ettermiddag.

Totalt har 11.927 personer fått påvist koronasmitte i Sverige, noe som er en økning på 482 personer.

954 personer har fått eller får intensivbehandling, viser onsdagens tall fra Folkhälsomyndigheten.

Etterslep

Myndighetene mener økningen i tallene kan skyldes et etterslep fra påsken, da færre dødsfall ble meldt.

Statsepidemiolog Anders Wallensten opplyser at tallene er vanskelige å stole på, på grunn av påskehelgen vi akkurat har lagt bak oss.

– Målet vårt er fremdeles å planlegge kurven på antall smittede, slik at helsevesenet kan klare å håndtere situasjonen. Vi fortsetter med det, sier Wallensten.

Tirsdag meldte myndighetene at 114 personer ble registrert døde fra mandag til tirsdag etter å ha vært smittet av koronaviruset.

De opplyste da at det var en markant økning sammenlignet med de to foregående dagene, da henholdsvis tolv og 20 dødsfall ble registrert.

Kraftig kritikk

Sverige er det landet i Norden med flest smittede, og flest døde som følge av koronaviruset.

Både Norge, Finland og Danmark har valgt strengere restriksjoner enn Sverige, og ser nå synkende dødstall og færre innlagte pasienter på intensivavdelingene.

Kritikken mot Sveriges koronastrategi har vært flittig debattert helt siden begynnelsen av pandemien.

Blant annet har en rekke svenske forskere rettet sviende kritikk mot Folkhälsomyndigheten og den svenske regjeringens håndtering av koronautbruddet i landet.

Vil ha lockdown i Stockholm

Lege og professor Cecilia Söderberg-Nauclér ved Karolinska Institute, som forsker på virus og immunforsvar, er en av dem som går lengst i kritikken av statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Jeg mener han burde gå av. Det er behov for noen som lytter til hele forskningsmiljøet, som kan ha en åpen dialog, sier Söderberg-Nauclér til Aftonbladet.

Söderberg-Nauclér ønsker også en lockdown av samfunnet. Hun mener at først to til tre uker etter en lockdown vil kurven for antall smittede og døde begynne å gå ned.

– Vi må ha et lockdown av Stockholm i dag, det er det eneste som vil få kurven til å snu, sier professoren.