HOLDER SØNNEN HJEMME: «Pilotfrue» synes det er drøyt å sende de minste ut når samfunnet er stengt ned.
HOLDER SØNNEN HJEMME: «Pilotfrue» synes det er drøyt å sende de minste ut når samfunnet er stengt ned. Foto: Terje Pedersen

Nekter å sende sønnen i barnehagen:

– Hele samfunnet er stengt ned, og så skal de sende barna våre først

GOD KVELD NORGE (TV 2): Kjendisforeldre er splittet i meningene om å sende de yngste barna tilbake i barnehage og skole.

Mandag 20. april gjenåpner landets barnehager etter å ha vært stengt siden midten av mars grunnet koronaviruset.

En fersk TV 2-måling viser at 38 prosent av foreldre ikke synes det er trygt å sende barna tilbake til skole og barnehage.

Julianne «Pilotfrue» Nygaard (29) er blant disse foreldrene, og er tydelig på dette på sin egen blogg.

«Severin skal ikke tilbake nå den 20. april. Vi holder han hjemme først og fremst fordi vi ikke ønsker at han skal være en prøvekanin i denne pandemien», skriver den profilerte bloggeren.

Mor og barn holder seg derfor hjemme sammen med pappa Ulrik (40), som de avslører til God kveld Norge at for tiden er permittert som flykaptein i Norwegian.

– Det er først og fremst fordi vi fortsatt er bekymret for viruset og siden vi har mulighet til å ha han hjemme. Da gjør vi oss selv og alle andre en tjeneste, forteller de til God kveld Norge.

– Føler ikke trygghet

Barneombud Inga Bejer Engh gikk ut og sa følgende om åpningen av barnehager:

– Jeg vil si til foreldre at nå er det veldig viktig at man lar seg styre av fakta, ikke frykt. Og at man holder hodet kaldt og lytter til de faglige rådene man får, sa hun i et intervju på NRK Dagsrevyen.

Til det svarer den profilerte bloggeren at det er fint å høre de si at det er trygt, men føler seg ikke helt trygg likevel.

– Jeg skjønner ikke hvordan de kan si det, fordi hele samfunnet er helt stengt ned. Også skal de sende barna våre først, sier Nygaard.

Ektemannen påpeker at de stoler på forskerne og de som kan dette, men at de bare tar en ekstra forhåndsregel.

– Jeg mener man ikke trenger å ha studert medisin for å være bekymret som foreldre, forteller blogger-mammaen.

Hun føler også at flere kanskje blir mer avslappet til tiltakene når regjeringen går ut og sier at barnehagene skal åpne igjen.

– Flere tenker kanskje at det ikke er så farlig lenger, og at det kanskje er behagelig å sende de tilbake, sier hun.

Negativ respons

Nygaard forteller at hun har fått en del reaksjoner etter hun publiserte blogginnlegget. Både på godt og vondt.

– Mange setter pris på at vi som kan holde oss hjemme gjør akkurat det. Det må nesten være mer provoserende om vi hadde benyttet oss av muligheten først.

Nygaard er åpen om at de har au pair, noe som gjør det lettere å holde sønnen hjemme.

– Det er jo mange som ikke har mulighet til det og må tilbake til jobb, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg har fått en del negative kommentarer som går på det med «mom-shaming», at jeg dømmer andre mødre som sender de tilbake i barnehagen. Det var virkelig ikke det jeg mente. Jeg synes ikke mødre er dårlige for å sende barna i barnehagen, forteller hun.

– Jeg har levd sånn her før

Skuespiller og komiker John Brungot (43) er trebarnsfar med to sønner på småtrinnet, og en datter som skal begynne i barnehage etter sommerferien. Han velger imidlertid å stole på de avgjørelsene som har blitt tatt og kommer til å sende barna på skolen.

SLAG I MAGEN: Brungot forteller at han ikke er kvalifisert til å være lærer for egne barn og at det var et slag i magen.
SLAG I MAGEN: Brungot forteller at han ikke er kvalifisert til å være lærer for egne barn og at det var et slag i magen. Foto: Åserud, Lise /SCANPIX

– Jeg hører på myndighetene. Jeg er en forkjemper for det. Jeg synes barneombudet sa det veldig bra om at vi må lytte til fakta og ikke så mye til følelser. Hvis de vurderer at det er trygt, må man høre på det, forteller han til God kveld Norge.

Han påpeker likevel at det er lov å være redd for barnet sitt, noe han virkelig fikk kjenne på da eldstesønnen Bo (10) fikk blodkreft som toåring. Nå har han vært friskmeldt siden 2015.

– Min eldste sønn har hatt lavt immunforsvar under kreftbehandling, så jeg har levd sånn her før, hvor det med smitte er fatalt. Så min sønn hadde ikke klart seg hvis de ikke hadde overholdt de smittereglene da, forteller han.

Au pair-kortet provoserer

HJEMMEKONTOR: Anja Johansen er selvstendig næringsdrivende som influenser, mens Lavrans Solli nå jobber med eiendomsfinans.
HJEMMEKONTOR: Anja Johansen er selvstendig næringsdrivende som influenser, mens Lavrans Solli nå jobber med eiendomsfinans. Foto: Marius Gulliksrud

Influenser Anja Johansen (32) må som mange andre mødre ta stilling til hva hun ønsker å gjøre når barnehagene åpner igjen.

Sammen med tidligere svømmer Lavrans Solli (28), har hun døtrene Maud på ett år og Frøya på fem år.

– Det er veldig enkelt å følge de rådene man får, og da tror jeg at det går veldig bra til slutt. Det er jo også fint å komme tilbake til en litt noenlunde normal hverdag igjen.

Derfor skal Maud tilbake i barnehage når de åpner igjen. Men hun skal likevel ta en dag av gangen.

– Man har jo den guffene følelsen uansett. Om jeg føler etter en dag eller to at dette er ubehagelig, så tar jeg de ut igjen.

Johansen sier hun respekterer valget til «Pilotfrue», men tror mange andre kan la seg provosere.

– De vil ha au pair og det er helt greit, men det vil provosere mange fordi au pair-kortet er provoserende i seg selv, sier Johansen og legger til:

– Mitt råd er å tenke på seg selv og eget, uten å bli selverklærte eksperter. Men samtidig respektere andre sitt valg.