KUTTER STØTTEN: Donald Trump har valgt å kutte støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
KUTTER STØTTEN: Donald Trump har valgt å kutte støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP

– Konsekvensene er katastrofale

Statsviter Torbjørn Lindstrøm Knutsen kaller det «absurd og katastrofalt» at president Donald Trump fjerner støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Konsekvensene er katastrofale. Det virker ikke som om det ligger noe politisk resonnement bak, så man må nesten tolke det ved hjelp av psykologien, sier statsviteren til TV 2.

Den amerikanske presidenten har besluttet å kutte den økonomiske støtten til WHO.

Lindstrøm Knutsen sier likevel at det kan ligge politiske føringer bak avgjørelsen.

– Han er en republikaner, og de har tradisjonelt sett lite tillit til FN og deres organisasjoner. Men dette er jo likevel helt absurd. Han sier jo at WHO ikke advarte han, men det var jo nettopp det de gjorde, sier han.

UVITENHET: Statsviter Lindstrøm Knutsen tror det må en psykolog til for å forklare Trumps avgjørelse. Foto: Creative Commons
UVITENHET: Statsviter Lindstrøm Knutsen tror det må en psykolog til for å forklare Trumps avgjørelse. Foto: Creative Commons

Statsviteren tror Trumps «uvitenhet om saken», var avgjørende da han tok avgjørelsen.

– Her har du et psykologisk tilfelle av en person som er selvsentrert og uvitende. Han har ikke denne sperren som andre mennesker har, som gjør at man holder kjeft når man ikke vet noe om et tema. Det demonstrerer han for resten av verden, mener Lindstrøm Knutsen.

– Det siste vi trenger er angrep

Tidligere WHO-leder, Gro Harlem Brundtland, sier til NTB at dette ikke er tiden for å kutte støtten til WHO. Samtidig påpekter hun at organisasjonen spiller en viktig rolle for å forebygge kriser som koronapandemien.

– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO. De har både nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon, og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen.

Solberg støtter WHO

Statsminister Erna Solberg (H) talte president Donald Trump midt imot, og forsvarte Verdens helseorganisasjon (WHO) under et intervju med CNN forrige uke.

– Jeg tror vi må bygge opp WHO slik at de i framtiden kan reagere enda raskere når en krise kommer. Dette er en pandemi som sprer seg over hele verden. Globale problemer må løses globalt og vi behøver samarbeid og ikke prøve å løse problemene hver for oss, sa Solberg.

Hun trakk fram at WHO etter utbruddet av ebola i Afrika har vært gjennom en endring, og at organisasjonen i dag handler raskere og at den bidrar til at også fattigere land kan få et bedre helsevesen

SOLBERG: Statsminister Erna Solberg (H) taler Donald Trump midt i mot.
SOLBERG: Statsminister Erna Solberg (H) taler Donald Trump midt i mot. Foto: Lise Åserud

– Jeg syns ikke vi skal ha mindre global respons på en slik pandemi. Vi bør ha mer, sier Solberg.

Statsministeren har ikke vært tilgjengelig for å kommentere Trumps utbetalingsstopp onsdag.

Kritikken minker

Statsviter Lindstrøm Knutsen er ikke sikker på om Trumps kutt i WHO-støtten vil svekke tilliten presidenten har i den amerikanske befolkningen.

– Det er 10.000 kroner-spørsmålet. På meningsmålingene så minker kritikken mot han, mens tilliten har økt en smule. Det burde være paradoksalt for alle som ser pressekonferansene hans, sier han.

Statsviteren tror at de fleste statsledere «ristet på hodet» da de hørte om avgjørelsen. Lindstrøm Knutsen tror likevel at kritiske stemmer vil tie.

– Jeg tror at det er en generell holdning blant statslederne at man ikke tør å si så mye. Det kan jo slå tilbake, det opplevde for eksempel Danmarks statsminister for en stund tilbake, sier han, og refererer til Trumps reaksjon på Mette Frederiksens utspill om kjøp av Grønland i fjor.

– Trump kan ikke skylde på andre

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier at dette er et veldig, veldig uheldig trekk fra USAs side.

– Nå under koronaepidemien mer enn noen gang trenger vi et sterkt WHO som kan koordinere den internasjonale responsen og fremme samarbeidet, sier Aavitsland.

UHELDIG: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener Trumps trekk er svært uheldig.
UHELDIG: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener Trumps trekk er svært uheldig. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB scanpix

FHI-overlegen mener at når USA nå trekker sitt bidrag, som utgjør om lag 15 prosent av WHOs budsjett, rammer det organisasjonen sterkt. Dette er ingen rik organisasjon; årsbudsjettet er på størrelse med Bergen kommune.

– Det er ikke grunnlag for anklagen om at WHO har forsøkt å skjule alvoret. WHO brakte videre informasjon fra Kina og var tidlig ute med å advare verdens land. Kunnskapen utviklet seg raskt fra omtrent midten av januar da man forsto at viruset smittet mellom mennesker, sier Aavitsland.

Overlegen sier at alle ha forstått, siden slutten av januar, at denne epidemien før eller seinere vil omfatte alle land.

– Hvert land må da ta ansvar for hvordan man har forberedt seg og hvordan man møter epidemien. Verken Trump eller andre statsledere kan skylde på andre hvis de mislykkes, sier han.

Kritikken hagler

Mange politikere har reagert sterkt på president Donald Trumps avgjørelse. En av dem er arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg håper de sterke fagmiljøene i USA tar kraftig til motmæle mot dette, sier Støre til TV 2.

Han mener beslutningen rammer alle lands innsats mot koronasmitten.

– Jeg har beskrevet det som at det er som å stenge hovedbrannstasjonen når en pyroman går løs i byen, sier Støre.

KRITISK: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er kritisk til president Donald Trumps avgjørelse.
KRITISK: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er kritisk til president Donald Trumps avgjørelse. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Han forklarer at både verdens rikeste og fattigste land trenger informasjonen fra WHO for å beskytte seg.

– Det å ha en global organisasjon som koordinerer informasjon om smitte er et fellesgode som rammer alle hvis det svekkes. Særlig de fattige landene, men vi som bor i rike land med godt helsevesen trenger også at fattige land lykkes, sier han og legger til:

– For hvis de mislykkes, vil viruset bli en større trussel også for oss.

Støre mener at avgjørelsen må forstås i en amerikansk sammenheng der det nå reises kritikk mot Trumps tidligere reaksjon til viruset.

– Alle myndigheter må vurdere hvordan man møtte denne smitten, også Norge og Verdens helseorganisasjon. Men dette var et nytt virus, og det å forstå omfanget og trusselen av det krever at verdens myndigheter samarbeider og har kontakt.

– Må styrke – ikke svekke

Helseminister Bent Høie mener vi må styrke WHO i deres arbeid, ikke svekke organisasjonen.

– Dette er absolutt ikke tiden for å kutte finansieringen til WHO, slik den amerikanske presidenten foreslår. Det er selvsagt naturlig å evaluere også WHO sitt arbeid når dette er over, men det er for å gjøre dem bedre, sier Høie til TV 2.

VIL STYRKE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener vi må styrke WHO, ikke svekke organisasjonen.
VIL STYRKE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener vi må styrke WHO, ikke svekke organisasjonen. Foto: Fredrik Hagen/ NTB scanpix

Han mener svaret på denne situasjonen er mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre.

– Det er mer enn noen gang avgjørende å støtte opp om det viktige internasjonale arbeidet som gjøres for å stanse denne pandemien. Norge jobber sammen med Verdens helseorganisasjon i dette arbeidet. Vi har gitt vår støtte til WHO som leder og koordinator i det globale helsearbeidet. Samtidig er det viktig å lære underveis. Verden er i en situasjon den aldri har vært i før og arbeidet vi gjør må evalueres underveis og når vi er gjennom denne pandemien, sier Høie.