GIR REFS: Dommer Dennis Bailey (i midten) ber advokatene kle på seg når de skal møte i retten over videooverføring.
GIR REFS: Dommer Dennis Bailey (i midten) ber advokatene kle på seg når de skal møte i retten over videooverføring. Foto: Amy Beth Bennett

Advokater får refs: – Du kan ikke skjule at du ligger ved bassenget

En dommer i Florida ramser opp en rekke flaue hjemmekontorsopplevelser han har sett i rettssystemet de siste ukene

I ett innlegg publisert hos advokatforeningen Weston Bar Association er den amerikanske dommeren Dennis Bailey tydelig i hva han mener om det han har sett blant advokater som stiller i retten over video den siste tiden.

Som følge av koronakrisen går store deler av rettssakene over videotjenesten Zoom.

– Fremsto som toppløs

– Det er bemerkelsesverdig hvor mange advokater som ikke ter seg på kamera. Vi har sett advokater i vanlige skjorter og bluser, som ikke steller seg, som stiller i retten med senga i syne og så videre, skriver han.

– En mannlig advokat fremsto som toppløs, og en kvinnelig advokat så tilsynelatende ut til å fortsatt være i sengen, under dyna. Og du greier ikke skjule at du ligger ved bassenget i en badedrakt, fortsetter han.

Dommerens oppfordring til advokatene er klar:

– Vennligst behandle rettshøringene som om de er rettshøringer, selv om de foregår på Zoom eller ikke, skriver Bailey, som ifølge avisen Miami Herald er styremedlem i advokatforeningen innlegget er publisert hos.

Til avisen sier miljøpsykolog Francis T. McAndrew at hvordan en kler seg sender signaler om hva en er forberedt på å gjøre i jobben.

– Om du kler deg som en slask og du er i joggeklær, er du enten forberedt på å trene eller vaske kjelleren, men du er ikke forberedt til å gjøre noe profesjonelt eller mentalt utfordrende, og det påvirker motivasjonen og selvtilliten, sier han.

– Følger ikke med

Dommer Bailey ber også advokatene være bevisst på at det å gjennomføre rettshøringene over video krever mer arbeid enn fysiske høringer, både på grunn av treghet på nettet og på grunn av koordinering av informasjon, og oppfordrer dem til å være forberedt.

– Ofte ser jeg advokater som ikke følger med på skjermen, men heller ned i notatene sine, eller ut vinduet for den del, og får da ikke med seg at dommeren roper «stopp, stopp!» som følge av en innvending, mens lyden fortsatt er på vitnet, fordi en ikke har fått det med seg, skriver dommeren.