FOLKEFEST: Slik vil det ikke se ut i Karl Johan i år.
FOLKEFEST: Slik vil det ikke se ut i Karl Johan i år. Foto: Kelly, Ryan

Barnetoget i Oslo er avlyst

Tirsdag kveld besluttet 17.mai-komiteen i Oslo at barnetoget avlyses.

Barnetoget i hovedstaden utgår som følger av koronapandemien.

Leder i 17. mai-komiteen, Pia Farstad Von Hall (H), bekrefter at 17.mai-komiteen har avholdt møte tirsdag kveld hvor det ble vedtatt at det ikke blir barnetog i Oslo i år.

– Dessverre blir det slik, men vi skal feire 17. mai likevel, sier hun til TV 2.

Hun opplyser at det var en enstemmig komité som bestemte å avlyse barnetoget i hovedstaden.

Det var NRK som omtalte saken først.

Alternativt program

Von Hall forklarer at avgjørelsen er tatt på grunnlag av smittevernsreglene.

– Det å ha et stort arrangement i Oslo sentrum er ikke forenlig med smittevernsreglene, og helse kommer selvsagt først, sier hun.

På grunn av koronapandemien har regjeringen besluttet at alle idrett- og kulturarrangementer med publikum vil være forbudt frem til 15. juni.

Nå jobber 17.mai-komiteen med å lage et alternativt arrangement

Samarbeider

– Det skal bli en flott nasjonaldag, det skal alle vite, og det kan vi alle bidra til, sier Von Hall.

Tidligere tirsdag ble det kjent at også Stavanger har valgt å avlyse årets tog. Fra før har Trondheim allerede tatt beslutningen om at toget utgår.

Det har derfor ligget i kortene at årets 17.mai-feiring ville bli noe annerledes.

– Vi har hatt dialog med 17.mai-komiteene i de andre store byene, og utveksler råd om hvordan vi kan gjennomføre dagen på best mulig vis, sier hun.

Raja: – Tungt hjerte

Kulturminister Abid Raja (V) skriver i en e-post til TV 2 at det er med tungt hjerte at flere byer har sett seg nødt til å avlyse barnetogene.

– Samtidig kan vi ikke komme i en situasjon der en nasjonaldagsfeiring bidrar til smittespredning. Og jeg vet og er glad for at det jobbes veldig godt over hele landet med å komme opp med alternative opplegg for feiringen av nasjonaldagen i år. Samtlige 17. maikomiteledere jeg har snakket med, både i storbyer og i mindre kommuner over hele landet, viser stor entusiasme med å få til en flott feiring der man også tar hensyn til de begrensningene som koronasituasjonen setter.

Han påpeker at regjeringen om kort tid vil komme tilbake med noen flere signaler av hva vi kan forvente oss for årets feiring av 17. mai.

– Hadde ikke noe valg

Ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) sier til TV 2 at det er lov å være lei seg nå som barnetoget avlyses for første gang siden krigen.

– Vi hadde ikke noe valg sånn som det nå dessverre har blitt. 17. mai er en fantastisk feiring av vår grunnlov og vårt demokrati. Det er barnas dag, og det er trist at vi må gjøre det annerledes enn vi er vant til, sier Borgen.

Ordføreren erkjenner at det er veldig spesielt, og er klar på at årets nasjonaldag går inn i historiebøkene.

– Dette er noe vi alltid kommer til å huske, sier hun.

– Blir annerledes

Borgen håper likevel at vi skal få til en feiring, og sier hun har tro på at kreativiteten til folk er stor.

– 17. mai skal det bli, også i 2020, men den blir annerledes.

Oslo-ordføreren kommer også med noen trøstende ord til årets russ:

– Jeg skjønner at russen blir lei seg nå, de hadde nok gledet seg til å gå oppover Karl Johan. Men de må også se på mulighetene for å markere avslutningen på en litt alternativ måte, og jeg håper de også får en hyggelig 17. mai.

Beredskapsetaten i Oslo skriver i en Twitter-melding at å avlyse årets tog har vært en tung beslutning.

– Vi ser frem til alternativ digital feiring for både barn og voksne. Og satser på at barnetoget i Oslo i 2021 blir legendarisk, står det videre i meldingen.