rnGuSKyV0e8

i ordkrig med trump:

– Presidenten vil ikke få en krangel med meg

New Yorks guvernør Andrew Cuomo langer ut mot president Donald Trump, som hevder at det er opp til ham å avgjøre når koronastengte USA skal åpne opp igjen.

– Vi har ikke konge i dette landet. Vi ønsket ingen konge, så vi har en grunnlov, og vi velger en president, sa Cuomo tirsdag.

Kommentarene var myntet på Trump, som dagen før hevdet å ha «total autoritet» som president til å avgjøre når USA skal gjenåpne etter koronapandemien.

Guvernører fra begge partier gikk straks ut mot presidenten og understreket at det er de som i henhold til grunnloven har ansvaret for folkehelsen og sikkerheten i sine respektive delstater, og som derfor bestemmer når det er trygt å oppheve tiltak som er innført.

Det var ikke bare Trump sitt utspill mandag som vekket oppsikt, og som Cuomo svarte på.

Trump i strupen på Cuomo

Tirsdag florerte skriveriene etter at Trump nærmest anklaget New Yorks guvernør Andrew Cuomo og andre guvernører for mytteri.

Trump mente blant annet at Cuomo ba om utstyr som det i utgangspunktet var statens eget ansvar å skaffe til veie, som sykesenger og respiratorer.

Presidenten skrev også at han hadde fått på plass dette for Cuomo, men at det nesten virker som om at guvernøren nå vil be om uavhengighet. Noe presidenten avsluttet med å understreke ikke vil skje.

Svarte på tiltale

Tirsdag holdt guvernør Andrew Cuomo en pressekonferanse der de ga den siste oppdateringen rundt koronastatusen i staten. Han kommenterte også Trumps utspill.

– Presidenten var helt klart misfornøyd mandag. Han tvitret også om dette tirsdag morgen. Blant annet om mytteri fra flere guvernører, uten at jeg forstod hva det nøyaktige budskapet i meldingen var. Men essensen var at han ikke var fornøyd med guvernørene, og at dette var et mytteri, sa Cuomo.

Ba Trump begrave stridsøksen

Guvernøren ga klar beskjed til presidenten om å legge «stridsøksen» til side.

– Noen ganger krever det mer styrke å trekke seg fra en krangel enn å ta den. Presidenten vil ikke få en krangel med meg. Jeg vil ikke ta initiativ til det, sa Cuomo.

Cuomo bedyret også at han ser frem til et videre samarbeid med Trump.

– Jeg ser frem til å jobbe med presidenten som samarbeidspartner. Men han får ingen krangel her, det vil jeg ikke la skje, sa han.

Guvernøren sa videre at det viktigste man nå kan gjøre er å samarbeide for å få på plass gode løsninger.

– Presidenten egger opp til kamp rundt dette. Det verste vi kan gjøre nå er å bidra til politisk splittelse. Det beste vi har gjort de siste 44 dagene er at vi har jobbet sammen, og ikke flagget med politiske flagg, sa Cuomo.

– Handler om å gjøre det rette

Han fortsatte med å si at vi lever i et polariserende miljø, og at det er valgår, men at man bør legge uenighetene til side.

KORONA: Over 10.000 personer har mistet livet etter å ha blitt smittet av koronaviruset i staten New York så langt, og over 200.000 er bekreftet smittet.
KORONA: Over 10.000 personer har mistet livet etter å ha blitt smittet av koronaviruset i staten New York så langt, og over 200.000 er bekreftet smittet. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix

– Politikken er så intens, men det går ikke i denne situasjonen, dette er for viktig til å blande politisk uenighet inn i. Det handler om å gjøre det som er rett og samarbeide, og det er viktig. Alle ting vi gjør nå er så viktige og hver dag teller, sa Cuomo.

Cuomo sa at det eneste som kunne fått han og Trump til å krangle var hvis han krever noe som kan sette innbyggerne i New York i fare.

– Med mindre han foreslår at vi skal gjøre noe som vil være tankeløst eller setter helsen eller velferden til statens innbyggere i fare. da vil jeg ikke ha noe valg, men sett bort ifra det strekker jeg armen min ut og sier: la oss gjøre dette sammen, sier Cuomo.

Sakte og intelligent

New York er den hardest rammede delstaten, og demokraten Cuomo har gjort det klart at man må trå varsomt og åpne samfunnet opp gradvis for å hindre at smittespredningen igjen skyter fart.

– Vi kommer ikke bare til å skru på bryteren slik at alle kan komme ut av husene sine, sette seg i bilene sine, vinke og klemme hverandre, og økonomien kan starte opp igjen, sa han mandag.

– Det må gjøres forsiktig, sakte og intelligent, understreket Cuomo.