I FOKUS: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har svart norsk presse på utallige spørsmål de siste ukene.
I FOKUS: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har svart norsk presse på utallige spørsmål de siste ukene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høie nekter å svare på konsekvensen av forvirring på sykehjem

Helseminister Bent Høie (H) var lite interessert i å svare på TV 2s spørsmål om hva som kan ha vært konsekvensen av at flere sykehjemsledere har hatt trøbbel med å forstå regelverket til Folkehelseinstituttet.

Tirsdag ettermiddag ble Høie foreholdt en kartlegging som TV 2 har gjort. Den viser at 26,7 prosent av lederne på Oslos sykehjem har hatt utfordringer med å tolke Folkehelseinstituttets (FHI) karanteneregler.

– FHI har hatt tilbud om kursvirksomhet for de som jobber i helsetjenesten. Dette gjør de for å gi god veiledning. Det var stor deltakelse før påske, og jeg håper at mange har fått svar, svarte helseministeren.

– Hva tenker du da om at lederne har hatt utfordringer med å tolke regelverket?

– Det er sånn at det har vært nødvendig å endre karantenereglene underveis. Vi har understreket at det er viktig å følge med på FHI sine nettsider for å oppdatere seg på de gjeldende reglene, svarer Høie.

Taus om konsekvenser

– Hvilke konsekvenser kan det ha når ledere på sykehjem har problemer med å forstå reglene?

– Det er viktig at de setter seg inn i reglene. At de er endret noen ganger, gjør det vanskelig å følge med, men det må de faktisk gjøre. Nå har reglene vært stabile lenge. Jeg regner med at de er enklere å forstå nå, sier Høie.

– Men faktum er likevel at man i en periode har hatt utfordringer med å forstå reglene. Hvor alvorlig er det?

– Jeg oppfatter at FHI har hatt gitt god opplæring. Karantenereglene ble endret noen ganger i begynnelsen, men nå har de vært stabile over tid, så jeg regner med at de er enklere å forholde seg til nå.

– Du svarer ikke på spørsmålet. Jeg lurer på om du synes det er alvorlig at de har hatt problemer med å forstå regelverket?

– Jeg oppfatter at regelverket har vært stabilt over tid, så nå er det enklere å forholde seg til, gjentar Høie.

Vil ikke svare

– Spørsmålet er likevel: Er det alvorlig at de tidligere har hatt problemer med å forstå regelverket?

– FHI har hatt et opplæringstilbud. Reglene har vært mer stabile over tid, så nå regner jeg med at de er enklere å forholde seg til.

– Tidligere har reglene vært endret hyppig. Er det alvorlig at man har hatt problemer med å forstå regelverket til FHI?

– Ja, men det var nødvendig å gjøre endringer i karantenereglene i begynnelsen, fordi situasjonen utviklet seg. Nå har de vært stabile over tid, og da forventer jeg at de er enklere å forholde seg til.

– Hva kan være konsekvensen hvis man ikke forstår reglene?

– Jeg regner med at det går greit å forholde seg til dem nå som de er stabile og har vært det over tid, sier statsråden.

FHI: Forståelig

FHI-direktør Camilla Stoltenberg, som altså har utarbeidet regelverket sykehjemmene skal følge, forteller at hun ikke har problemer med å forstå sykehjemsledernes forvirring.

Faktisk synes FHI-direktøren at én av fire er et overraskende lavt tall.

– Jeg tenker at det er for mange, men jeg ville nok gjettet at det kunne vært enda flere, for det har vært vanskelig, sier Stoltenberg.

Hun viser til at de har døgnkontinuerlige vakttjenester der helsepersonell kan henvende seg når de er usikre på reglene.

– Kunne dere ha gjort noe annerledes?

– Det kunne vi helt sikkert når vi går tilbake og ser på det.. Mange av disse rådene er utviklet i høyt tempo. Det har kommet endringer i kunnskapen om epidemien, og det har kommet endringer i regelverket i Norge. Da er det ikke rart at det kan være vanskelig å forstå, sier Stoltenberg.