Lege: – 13-åring fikk ikke ha familien rundt seg da han døde

En britisk lege forteller hvordan det oppleves at en tenåring må dø alene, mens han kjemper for livet til sine egne kolleger som har blitt syke med korona.

Britiske Alan Courtney er lege på en av Londons intensivavdeliger. Der befinner han seg i en situasjon han aldri hadde trodd han skulle oppleve.

I et intervju med Sky News beskriver han enkelte dager da 40% av de som er innlagt er helsearbeidere. Han forteller om pasienter som er i ferd med å skrives ut, som plutselig dør, og pasienter som må dø alene.

– Dør alene

En av de innlagte var en erfaren intensivsykepleier ved hans egen avdeling.

– Det å se kolleger kjempe for livet tærer på sjelen, sier han.

– Vi hadde også en 13-åring som ikke hadde familien hos seg da han døde. Han fikk ikke tatt farvel, sier Courtney beveget.

Courtney er medlem av kampanjen «EveryDoctor», og sier mange helsearbeidere som blir syke føler på sinne.

– De har gjort alt de kan for å unngå smitte. Man spør seg om bedre smittevernutstyr hadde hjulpet, sier han til Sky News.

Advarer unge

Koronaviruset er uforutsigbart, og Courtney forteller at mange av pasientene deres er unge og i utgangspunktet friske.

– Vi hadde en mann i 40-årene som døde i det vi planla å skrive ham ut. Vi tror det var en blodpropp i lungene, sier han.

Legen vil alle må forstå hvor alvorlig denne pandemien er, og i Storbritannia har man ennå ikke nådd toppen.

Britiske sykehus har registrert 12.107 dødsfall. Det er en økning på 778 fra mandag til tirsdag. Det viser den siste oversikten fra helsedepartementet.

Man antar også at mørketallene på antall døde er store i Storbritannia fordi mange som dør på sykehjemmene ikke blir registrert som koronadødsfall.

Mangler smittervernutstyr

Brorparten av smittetilfellene og dødsfallene har skjedd i England. De siste dødsfallene som er rapportert av det offentlige helsevesenet NHS i England, var blant pasienter i alderen 34 til 102, melder Sky News. 58 av de 744 covid-19-pasientene som døde i England, hadde ingen kjente underliggende sykdommer.

The British Medical Association hevder sykehusene mangler smittevernsutstyr til å beskytte seg selv og pasienter over hele landet.

Minst fire pensjonerte leger som meldte seg til tjeneste da koronaepidemien skylte innover landet, er nå døde.

– Jeg vet ikke hva som er mest tragisk. Pensjonerte leger som dør, de unge som dør, eller de voksne som etterlater seg små barn alene, sier Courtney.