Alina Zagitova of Russia performs in the ladies free skating program during the ISU Grand Prix of Figure Skating in Sapporo, northern Japan, Saturday, Nov. 23, 2019. (AP Photo/Toru Hanai)
Alina Zagitova of Russia performs in the ladies free skating program during the ISU Grand Prix of Figure Skating in Sapporo, northern Japan, Saturday, Nov. 23, 2019. (AP Photo/Toru Hanai) Foto: Toru Hanai

Superstjernen lot seg ikke knekke: – Jeg skylder ikke noen noe

Alina Zagitova (17), en av Russlands største idrettskjendiser, lot netthatet gå inn på seg i starten av karrièren.

Zagitova slo igjennom som OL-gullvinner i Pyeongchang i 2018 som 15-åring og har vært en stor kunstløpstjerne siden. Det er i tillegg blitt gull i både EM og VM.

Etter å ha slitt mot slutten av 2019, har 17-åringen nå tatt seg en pause fra konkurranse.

I et intervju med den russiske utgaven av Cosmopolitan, gjengitt av rt.com, forteller Zagitova nå om usikkerheten hun følte da hun ble verdensstjerne som 15-åring.

Alina Zagitova med VM-gullet i 2019.
Alina Zagitova med VM-gullet i 2019. Foto: Andy Wong

Lot det gå inn på seg

Hun fikk blant annet kritikk for å legge inn mange hopp i OL-nummeret sitt for å utnytte poengsystemet.

– I begynnelsen forsøkte jeg å ikke bry meg om kommentarene fra haterne, men det var ganger da jeg begynte en konkurranse dårlig. Da kom de under huden på meg likevel, forteller 17-åringen, som blir 18 i mai.

– De skrev hva de mente jeg burde gjøre, men jeg skylder ikke noen noe. Jeg ville prestere med suksess på egenhånd. Det plaget meg i starten, men trenerne og foreldrene mine beroliget meg og forklarte at det var normalt at ikke alle likte meg.

Sjokkerte nasjonen

Den tykke huden hun har utviklet siden den gangen kom nok godt med da hun lamslo kunstløpinteresserte Russland ved å annonsere konkurransepausen sin direkte på TV i desember.

Hun er allerede under press fra en ny generasjon kunstløpere, som klarer vanskeligere hopp, mens det også er kommet beskyldninger om at 17-åringen blir lokket til å delta i lukrative oppvisningsshow fremfor å fokusere på konkurranser. Flere fryktet også at superstjernen skulle legge opp.

Oppstyret førte til at Zagitova måtte bruke Instagram-kontoen sin til å understreke overfor sine mer enn 770 000 følgere at hun har planer om å returnere til landslaget og konkurrere igjen.

Siden 2018 har Alina Zagitova fått en rekke priser i Russland for sine idrettsprestasjoner. Glamour Russia Awards ga henne prisen for årets sportskvinne i 2019, mens russiske Forbes hadde henne som den høyest rangerte idrettsutøveren i deres 30 under 30-kåring.