MINISTER: Henrik Asheim (H), minister for forskning og høyere utdanning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MINISTER: Henrik Asheim (H), minister for forskning og høyere utdanning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ingen valutahjelp for utenlandsstudenter

Regjeringen har ikke vurdert å valutajustere basisstøtten for nordmenn som studerer i utlandet, ifølge Henrik Asheim (H), minister for høyere utdanning.

Han viser til at basisstøtten, som er lik for alle, ikke valutajusteres. Når den norske kronen svekker seg, gir det norske utenlandsstudenter mindre å rutte med.

– Studenter i utlandet får utbetalt hele summen på begynnelsen av semesteret. Mange har overført midlene til lokal konto i lokal valuta, som ikke berøres av kronekursendringer. Derfor har vi ikke vurdert å endre på dette gjennom å valutajustere selve basisstøtten, sier Asheim.

Han sier det er vanskelig å gjøre en slik justering underveis i et semester. Asheim minner også om at noen av tiltakene i krisepakken for studenter vil kunne hjelpe de som rammes av endringer i kronekursen.

Arbeiderpartiets Nina Sandberg tok opp saken i et skriftlig spørsmål i Stortinget.

– Norske studenter i utlandet opplever både bortfall av inntekter og økende utgifter grunnet svak krone. Skolepenger valutajusteres, men ikke studiestøtten. En sterk krone er dermed en forutsetning for å kunne leve av studiestøtten, skriver hun.

(©NTB)