IKKE FERDIG: Ørsta har levert anke til forbundet etter at det ble klart at de ikke rykker opp til 2. divisjon.
IKKE FERDIG: Ørsta har levert anke til forbundet etter at det ble klart at de ikke rykker opp til 2. divisjon. Foto: MøreNytt

Håndballag anker etter å ha blitt nektet opprykk: – Føles veldig urettferdig

Ørsta IL satset alt på opprykk. Nå mener de at de sitter igjen med svarteper etter at koronaviruset tvang frem en alternativ løsning fra forbundet.

Ørsta IL mener de blir frarøvet muligheten til opprykk etter at Norges Håndballforbund Region Nord den 20. mars besluttet at endelige tabeller skal gjøres opp etter prinsippet om antall poeng delt på antall kamper.

Etter at koronaviruset satte en stopper for seriespillet måtte forbundet komme frem til en løsning som sørget for at denne sesongen kunne avsluttes.

– Det føles veldig urettferdig å ikke få tilbud om opprykk når man faktisk har spilt nærmest full serie og leder puljen, sier styreleder i Ørsta IL Sven Castberg til TV 2.

Situasjonen til Ørsta er ganske spesiell. Etter 20 seriekamper sto de med 19 seire og hadde stø kurs mot 2. divisjon. Likevel får de ikke rykke opp. Det på grunn av at de har 1,9 i poengsnitt.

– Dette føles som alt annet enn rettferdig

Harstad og Rørvik er lagene som har fått plass i divisjonen over når neste sesong starter. Harstad og Rørvik har vunnet samtlige kamper og står dermed med 2,0 i snitt.

Det som får Ørsta til å reagere er at de har spilt flere kamper enn de to opprykkslagene. Harstad har spilt ni kamper, mens Rørvik har spilt 14.

– Jeg har full forståelse for at det kan føles urettferdig. Men vi la tidlig til grunn at uansett hvilken løsning vi endte på, ville det være noen som satt igjen misfornøyde, sier seksjonsleder i klubbservice i Norges Håndballforbund Region Nord, Kristian Valstad.

– Norges Håndballforbund vedtok etter bråstoppen på sesongen at alle tabeller skulle avgjøres ved at antall poeng ble delt på antall kamper, men det er regionen som har valgt å bruke samme prinsipp for å fordele de to plassene for opprykk. Da blir det veldig skjevt når et lag som har spilt ni kamper og har 18 poeng får opprykk, mens Ørsta som har spilt 20 kamper og har 38 poeng blir værende i 3. divisjon, sier Castberg.

– Forbundet har uttalt at det er en målsetning at det skal være en «rettferdig avslutning av sesongen og plassering av lag til neste år». Dette føles som alt annet enn rettferdig.

Har levert anke til forbundet

Region Nord er den regionen som dekker størst område i landet. Fra Sunnmøre i sør til Finnmark i nord. Da Region Nord tok avgjørelsen i å rangere hvilke lag som skulle rykke opp fra 3. til 2.div ble følgende paragraf i rekkefølgeberegningen i NHF sitt lov, kamp og konkurransereglement benyttet:

§ 9 – 6. ledd, i «rekkefølgeberegning»

«Dersom det blir nødvendig å rangere lag fra forskjellige avdelinger, skal det lag som har flest poeng i forhold til antall spilte kamper, rangeres høyest. Hvis flere lag har samme poengsum, skal det laget som har størst målforskjell, eventuelt dernest har flest scorede mål i forhold til antall spilte kamper, rangeres høyest. Dersom lagene etter dette fortsatt står likt vil rekkefølgen avgjøres ved loddtrekning dersom intet annet er fastsatt i særbestemmelsene for den enkelte konkurranse».

– Det som står i reglementet var til syvende og sist det som ble det endelige, sier Valstad.

Ørsta har levert en anke til forbundet hvor de kommer med to konkrete forslag til hva de ønsker. Primært ønsker de at kvoten for to lag som rykker opp utvides til fire.

Dersom dette ikke lar seg gjøre ønsker de at antall poeng skal være tellende, ikke beregnede poeng. Dette baserer de på at lagene har spilt i ulike serier med ulik kampmotstand og svært ulikt antall kamper.

– Ørsta foreslår i anken at alle fire puljevinnerne burde rykke opp?

– Det var noe vi vurderte tidlig. Det hadde vært positivt for Region Nord at den regionale kvoten hadde blitt større. Men da skjevfordeler man og vår region hadde da fått flere lag opp enn andre regioner. Det ble besluttet tidlig fra NHF at tidligere kvoter skulle opprettholdes, sier Valstad til TV 2.

Totalt er det fire avdelinger i Region Nords 3. divisjon. Antall lag i hver pulje varierer. I Ørstas pulje er det tolv lag, mens i Harstads pulje er det syv lag.

– Vi forstår at det er vanskelig å få til en rettferdig avslutning når alt ble så annerledes etter den brå serieavslutningen, men når puljene er så ulike synes vi forbundet bør la alle fire puljevinnerne få tilbud om opprykk og heller la flere rykke ned igjen etter neste sesong, sier Ørstas styreleder.

Skulle være starten på en stor satsing

I Ørsta var optimismen stor før årets sesong. Med ny hall og pågangsmot var planen at denne sesongen skulle bli starten på en ny satsing.

– Det var definitivt et mål å rykke opp. Det er det vi har spilt for i år, dette skulle være starten på en stor satsingprosess, sier Castberg til TV 2.

– Frykter dere at unge talenter kan forsvinne nå?

– Det kan helt klart skje. Det er flere 2. divisjonsklubber i området som er aktive i jakten på de beste spillerne.