I enkelte MDMA-tabletter var det ikke spor av MDMA

Helsekontrollen (TV 2): Rusmiddelet MDMA blir stadig mer urent og sterkt, spesielt nå i koronatider. Politiet er bekymret: – Du vet ikke hva du får.

Helsekontrollen har snakket med eksperter som sier stoffer som MDMA, også kjent som «molly», ufarliggjøres blant unge. Ungdommen selv forteller oss at MDMA i enkelte miljøer er like vanlig som alkohol.

– Bruk av MDMA har gjort at jeg ikke går glipp av livet lenger, sier Karim (20).

Karim er ikke hans ekte navn. 20-åringen sier han tar det syntetiske stoffet MDMA noen ganger i året og at det hele begynte da han var russ.

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

– Når du er i edru tilstand, eller i alkoholtilstand, så har du et stort ego i deg, så når du tar for eksempel MDMA, havner du på et slags nivå hvor det eneste du føler er kjærlighet.

En periode av massebeslag

I fjor beslagla Kripos drøyt 93 000 MDMA-tabletter og nesten 30 kg MDMA-pulver og krystaller. De beslaglagte mengdene har økt kraftig siden 2018.

– Vi er i en periode av massebeslag. 2019 var vel kanskje det året vi beslagla nest mest gjennom historien, sier senioringeniør Elisabeth Drange ved Seksjon for narkotikaanalyse i Kripos.

Drange jobber med å analysere narkotiske stoffer. For å vise hvor mye politiet har fått inn den siste perioden, legger hun frem flere kilo med fargerike MDMA-tabletter på bordet, mange med logoer fra kjente merkevarer som Armani, Heineken og Snapchat.

– Ut fra logoer og farger, så tenker jeg at det appellerer til unge mennesker, sier Drange, og presiserer at det ikke er merkevarene som har produsert stoffene.

Men ikke alt de beslaglegger under navnet «MDMA» inneholder selve stoffet.

Helsekontrollen skal ved hjelp av Kripos gjøre en analyse av noen av MDMA-beslagene for å sjekke hva vi kan finne.

Fakta om MDMA

  • MDMA er et syntetisk rusmiddel med sentralstimulerende virkninger.
  • Stoffet er kjent for å forsterke følelser som kan gi en intens følelse av velvære, kjærlighet, empati og økt sosialisering. Stoffet kan også forsterke de negative følelsene.
  • MDMA blir ofte omtalt som: "Ecstasy", "Molly", "Emma", "E" og "X". Til tross for at MDMA gjerne blir brukt synonymt med ecstasy, kan ecstasy inneholde andre, beslektede stoffer.
  • Virkningen og farligheten av MDMA er først og fremst avhengig av størrelsen på dosen, og hvilke andre stoffer som eventuelt inntas. Ved høye doser kan personen oppleve hallusinasjoner.
  • Bruk av MDMA fører til raskere puls, høyere blodtrykk, muskelspenninger og økt kroppstemperatur.
  • MDMA kan føre til alvorlige skader eller dødsfall, slik som hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser, kramper, akutt nyresvikt, leverskade og livstruende blødningsforstyrrelser.
  • Hver person har en individuell følsomhet og toleranse til MDMA. Det gjør det vanskelig å angi en giftig eller dødelig dose for MDMA.

Fakta: Avdeling for rettsmedisinske fag, Oslo universitetssykehus

Ungdommer bruker sosiale medier

Ungdommen forteller at det har blitt veldig enkelt å få tak i narkotiske stoffer.

På under ti minutter fant Helsekontrollen et titalls av nettsider som tilbyr MDMA og andre narkotiske stoffer.

Karim sier han stort sett bruker sosiale medier, deriblant appen Snapchat, og at han får tak i dop i løpet av få timer.

Ifølge politiførstebetjent Camilla Hålien Johansen, som jobber med unge og forebygging i Sør-Øst politidistrikt, kan det ta enda kortere tid.

– ­Ungdommene forteller at de kan få tak i narkotika på minimum 15 minutter.

Karim sier likevel at han er klar over risikoen ved å bruke dop, og ser på seg selv som en «smart bruker».

– Jeg vet hva jeg gjør. Det er ikke en så stor risiko som de skal ha det til å ta MDMA, at en person tar overdose eller en feil pille, det kan jeg nesten ikke se for meg.

Koronatider betyr rustørke

STYRKEGRADEN: MDMA-dosene har blitt mye sterkere de siste årene. Rundt år 2010, lå en dose i gjennomsnitt på 100 mg. I 2020 er det i snitt 170 mg per dose. Helsekontrollens undersøkelse landet imidlertid på hele 245 mg i en av tablettene.
STYRKEGRADEN: MDMA-dosene har blitt mye sterkere de siste årene. Rundt år 2010, lå en dose i gjennomsnitt på 100 mg. I 2020 er det i snitt 170 mg per dose. Helsekontrollens undersøkelse landet imidlertid på hele 245 mg i en av tablettene.

Ifølge Varden, frykter mange i rusmiljøet at folk vil dø av overdoser som følge av koronakrisen. Stengte grenser gjør at narkotiske stoffer blir farligere enn tidligere, fordi de blandes ut med livsfarlige tilsetninger.

– MDMA kan faktisk inneholde syntetisk cannabislignende stoff, de kan inneholde LSD, hallusinogene stoff, og i andre land har man også sett verre eksempler, sier overlege Merete Vevelstad ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus.

Dette er bare noen få eksempler på stoff som har blitt funnet i partydopet lenge før koronakrisen brøt ut. Tidligere har man også sett MDMA blandet ut med rottegift.

Resultater viser at MDMA ikke finnes i ren form

Heller ikke analysene til Helsekontrollen viser seg å være rene. I den første testen legger kjemiker Elisabeth Drange merke til stoffet MCPP.

– Dette er ikke MDMA, men tabletten ser ut som ecstasytablett, sier Drange.

VANLIG: 18-åringene Silje Tollefsen og Wiktoria Klich sier at de ofte ser MDMA og andre narkotiske stoffer på fester. Foto: Ingvill Sunnby
VANLIG: 18-åringene Silje Tollefsen og Wiktoria Klich sier at de ofte ser MDMA og andre narkotiske stoffer på fester. Foto: Ingvill Sunnby

MCPP ligner MDMA, men gir lite ruseffekt og kan gjøre brukeren kvalm.

I den andre testen finner vi MDMA, men bare litt. I tillegg finner vi stoffet PMMA som et spesielt giftig rusmiddel.

– Her ser vi metamfetamin. Også har du i tillegg PMMA som virker ganske langsomt, men som det har vært en del overdoseproblematikk knyttet til.

Den siste testen viser en relativt ren MDMA-dose.

– Den ser ren ut, men når vi zoomer inn ser vi at det er masse små forurensningsstoffer her også.

Drange sier at ingen former for MDMA er hundre prosent rene. Det vil alltid være forurensninger av andre stoffer.

Og i tillegg til urent innhold, varierer MDMA-pillene svært mye i styrke.

– Vi har ganske svake tabletter og veldig sterke tabletter og at vi også kan ha det med den samme logoen og den samme fargen. Du vet ikke hva du får.

– Bekymret for livene til de unge

PRØVER FERDIGSTILLES: MDMA blir sendt til analyse hos Kripos. Foto: Eva Beate Strømsted
PRØVER FERDIGSTILLES: MDMA blir sendt til analyse hos Kripos. Foto: Eva Beate Strømsted

For 10 år siden lå innholdet i MDMA-tabletter på under 100 mg. Tablettene man ser i dag i Norge har i snitt 170 mg.

Helsekontrollens undersøkelse har derimot målt en styrkegrad på nærmere 250 mg i noen av tablettene.

– Da er man oppe i så høye doser at de fleste vil få mer bivirkninger enn de får positive effekter, sier overlege Merete Vevelstad.

Hun ser de som dør av narkotika og kan bekrefte at dødsfall knyttet til MDMA har økt de siste fire-fem årene. Vevelstad mener en av årsakene kan være økt mengde virkestoff i tablettene.

Vevelstad sier at hun er bekymret for de livstruende virkningene påført av så store doser, spesielt hvis brukerne tar flere doser etter hverandre.

– Man kan da få en forgiftningssituasjon hvor du dør av en ekstremt forhøyet kroppstemperatur, du kan få blødninger, du kan få nyresvikt og organsvikt i alle viktige organer.