Storbrann nær Tsjernobyl under kontroll – fryktet radioaktiv aske

Flammene var tirsdag morgen bare få kilometer unna kjernekraftverket Tsjernobyl. Tirsdag ettermiddag melder ukrainske myndigheter at brannen er under kontroll.

I over en uke har brannmannskaper forsøkt å slukke to kraftige skogbranner like ved Tsjernobyl, kjernekraftverket som ble ødelagt av en eksplosjon i 1986.

Tirsdag morgen nærmet brannen seg kjernekraftverket, og var kun kilometer unna byen Pripjat.

– Vi har jobbet døgnet rundt nå for å grave grøfter til å bremse brannen rundt anlegget for å beskytte det mot flammene, sier Kateryna Pavlova, talskvinne for de ukrainske myndighetene, til BBC.

Senere tirsdag melder BBC at ukrainske myndigheter opplyser at brannen er under kontroll.

Radioaktiv aske

Ifølge miljøeksperter har det vært grunn til bekymring de siste dagene, da det har vært målt 16 ganger så høy radioaktivitet i området som normalt.

Det var fryktet at radioaktiv aske kunne føres opp fra bakken, melder NTB.

Myndighetene avviste derimot at det er høyere radioaktivitet i området enn vanlig, og nekter for at det er grunn til bekymring.

I Ukrainas hovestad Kiev er det de siste dagene målt normale nivåer av radioaktivitet.

Brannene som nå skal være under kontroll, oppsto innenfor den 2.600 kvadratkilometer store eksklusjonssonen i Tsjernobyl.

Sonen ble etablert etter katastrofen i 1986. Området er stort sett ubefolket, men om lag 200 mennesker har fortsatt å bo innenfor sonen tross ordre om å forlate den.

Minst 4000 døde

Det er i år 34 år siden en av fire reaktorer på kjernekraftverket i Tsjernobyl eksploderte. Eksplosjonene var svært kraftig, og i tiden etter ble store områder forgiftet av livsfarlige radioaktive stoffer.

Norge var det landet som utenom Sovjetunionen mottok mest radioaktivt nedfall etter ulykken.

Det er beregnet at rundt 4000 mennesker døde etter ulykken. Da er mennesker som døde så lenge som 20 år etter ulykken, som følge av strålingsskader, medregnet.