SKAL TESTE UT: En legemiddelprodusent starter kliniske tester med et legemiddel i rekordfart.
SKAL TESTE UT: En legemiddelprodusent starter kliniske tester med et legemiddel i rekordfart. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/NTB scanpix

Vil teste legemiddel mot koronaviruset

Legemiddelet brukes mot blodkreft, opplyser Astra Zeneca.

Astra Zeneca setter i gang globale kliniske tester med et legemiddel som skal redusere dødeligheten av koronaviruset, skriver selskapet i en pressemelding.

– Dette er den raskeste lanseringen av en klinisk test i Astra Zenecas historie, sier forskningssjef José Baselga i pressemeldingen.

De kliniske testene starter i nær fremtid i USA og flere land i Europa, ifølge legemiddelprodusenten.

Legemiddelet Calquence brukes på pasienter med blodkreft, og er tidligere godkjent av amerikanske FDA.

I 2019 fikk firmaet godkjennelse for å igangsette en studie i Norge som skal vurdere effekten av legemiddelet hos 600 blodkreftpasienter.

Angriper indre organer

Testene skal vurdere effekten som legemiddelet har mot en såkalt cytokinstorm, som kan bryte ut ti til tolv dager etter at man har blitt syk av en virusinfeksjon. Tilstanden blir da kraftig forverret, som man har sett i sykdomsutviklingen hos alvorlig syke pasienter med covid-19.

Cytokiner er proteiner som formidler signaler mellom celler, og hjelper til å kontrollere immunsystemet og bekjempe sykdom. Under en cytokinstorm overreagerer immunforsvaret og angriper kroppens indre organer.

Leger og forskere har begynt å oppdage senskader på en rekke kroppsdeler hos pasienter som har vært syke med covid-19. I tillegg til lungene kan sykdommen påvirke hjerte, lever, nyrer, hjernen, hormonproduserende kjertler og blodets kretsløp, skriver NRK.