Da Trump satte på denne videoen, sluttet TV-kanalene å vise koronaoppdateringen

Både TV-kanalene CNN og MSNBC avsluttet live-sendingen da Trump satte på «skrytevideo». Et TV-anker omtaler det som en propagandavideo.

Et stykke inn i mandagens koronavirusoppdatering fra Det hvite hus, ba USAs president Donald Trump om at lyset i lokalet skulle dempes.

I stedet for å gå videre til den vanlige oppdateringen fra gruppen ved Det hvite hus som jobber med koronaviruset, satte presidenten på en lengre video på skjermene i lokalet, som til dramatisk musikk viste en tidslinje av myndighetens tiltak, samt skryt fra guvernører og media.

Kommer etter reportasje

«Media underspilte risikoen fra starten, mens president Trump tok handlekraftig grep da partiske politikere kritiserte», blir det fortalt i videoen.

Ifølge avisen Politico virker «skrytevideoen» å være et motsvar til en New York Times-artikkel fra helgen, som dokumenterer at Trump gjorde lite for å stoppe utbrudd, til tross for advarsler fra eksperter og helsemyndigheter. Et utsagn fra New York Times-journalist Maggie Haberman, som var med å skrive helgens sak, er også sitert med Trump-skryt.

Ifølge Politico unnlater videoen også å vise kritikken av Trump de aktuelle guvernørene i videoen også har kommet med. Haberman er blant dem som i etterkant av videoen har kalt sitat-bruken misvisende.

Presidenten legger ikke skjul på hvorfor han ville vise den frem.

– Så, vi har sett en del falske nyheter, og jeg ville korrigere dem, sier han.

– Det er trist når folk skriver falske artikler... De kommer for det meste fra New York Times, sier Trump.

Ifølge John Hopkins University er det hittil registrert 581.679 smittetilfeller i USA. 23.529 personer er meldt omkommet som følge av viruset.

Mer på lager

– Vi kunne gitt dere hundrevis av klipp som dette. Vi har dem. Vi ville bare ikke at dette skulle holde på så lenge, uttalte Trump da videoen var ferdig.

Da pressemøtet åpnet for spørsmål uttalte ABC News-reporter Jonathan Karl at han aldri hadde sett noe lignende i Det hvite hus før, og at det lignet veldig på en valgkampvideo.

Ifølge Trump er det sosiale medier-sjef ved Det hvite hus, Dan Scavino, som sammen med andre ansatte har laget videoen, som ifølge presidenten tok et par timer å snekre sammen.

Kritisk

Da videoen ble vist, avsluttet flere TV-kanaler, blant annet CNN og MSNBC midlertidig sin TV-dekning av møtet. MSNBC-anker Ari Melber er klar i talen om hva han mener om den.

– Vi kommer til å unngå å vise mer av denne oppdateringen fra Det hvite hus frem til de går tilbake til det de faktisk skal gjøre, nemlig at tiltaksgruppen gir medisinske råd, sier Melber.

Han omtaler videoen som propaganda.

– De bruker tiden sin, som er viktig nå, til å forsvare presidenten fremfor å gi kritisk medisinsk informasjon, slik de lovet, uttaler ankeret.

– Oppsiktsvekkende

– Dette er et av de mest oppsiktsvekkende forsøkene på feilinformasjon vi har sett siden Vitenam-krigen, sier en av Melbers studio-gjester, tidligere New York Times-redaktør Howell Raines, til MSBC.

CNN byttet over til sin faktasjekker da klippet ble vist. Ifølge Politico var Fox News den eneste kabel-tv-kanalen som viste klippet.

Ifølge Fox News har flere også uttrykt sin støtte til grepet, blant annet den ledende republikaneren Ronna McDaniel.

Under mandagens oppdatering forsvarte Trump sin koronastrategi, og fortalte at han ikke så grunn til å innføre restriksjoner tidligere.

– Skulle jeg stengt ned den største økonomien i verdenshistorien, da vi bare hadde ett tilfelle? spurte Trump under pressemøtet.

Trump viste også til tiltakene USA gjorde, blant annet innføring av reiserestriksjoner fra Kina og Europa.

– Både 6. og 11. januar hadde vi ingen dødsfall, og ingen smittetilfeller. Skulle jeg liksom stengt av USA da? sier Trump.